Lüksün ve Zarafetin Simgesi: 'İPEK KUMAŞ'

Lüksün ve Zarafetin Simgesi: 'İPEK KUMAŞ'

Geçmişte kraliyet ailelerinin ve soyluların da aralarında olduğu zengin zümre tarafından giyildiği için statü belirleyicisi olan ipek, bugün moda endüstrisinin lüks segmetinde zarafetin, rafine ve elegan şıklığın simgesi kabul ediliyor.

Tekstil teknolojilerindeki gelişmelerle çok daha dayanıklı teknik kumaşlar üretilmiş olsa da doğal yollarla üretilmiş en güçlü tekstil malzemesi ipektir.  Muazzam dayanıklılığından öte insan tenini okşayan yumuşacık dokusu, göz alıcı parlaklığı ve akışkan formuyla özellikle kadınlar için her dönem arzu nesnesi olmayı başaran ipek kumaş, adına ticaret yolları açılan binlerce yıllık ekonomik ve kültürel değeri temsil ediyor.

ERLER TEKSTİL’İN %100 SAF İPEKLERİ

k2-002.jpg

Kurulduğu 1992 yılından bu yana koleksiyonlarında %100 saf ipek kumaşlara yer vererek moda profesyonelleri, tasarımcılar ve haute couture’ giyinmek isteyenlerin ihtiyaçlarına cevap veren Erler Tekstil, bu sezon ipek kumaş yelpazesine yeni renkler ekleyerek zengin bir ürün çeşidine ulaştı. Erler Tekstil’in %100 saf ipek kumaş koleksiyonunda yer alan İpek Drap, İpek Saten, İpek Mongol ve İpek Şifon kumaşlar, her grupta 20-27 renk alternatifiyle lüks moda severlerden ilgi görüyor. Çarpıcı güncel renk seçeneklerine sahip bu gruptaki ipek kumaşlar, ton sür ton veya kontrast renk kombinleriyle tasarımcılara ilham veriyor. Bu kategoriye yakın bir zamanda İpek Crep de China da ekleyecek olan Erler Tekstil’in Ümraniye ve Osmanbey’de bulunan mağazalarından toptan veya perakende alışveriş yapılabiliyor. ‘Online’ alışveriş yapmak isteyenler için ise www.erlerkumas.com adresi hizmet veriyor.

İPEK KUMAŞIN TARİHÇESİ

İpek kumaş üretimi ilk kez Çin’de başladı. Bazı arkeolojik kanıtlar, Çin’de ipek kullanımının MÖ 6500’lere kadar gittiğine işaret etse de ipek için kabul edilen en eski tarih MÖ 3600’lü yıllar. Çin’de ipek ticareti yapılan bir değere dönüşünce doğudan batıya uzanan İpek Yolu hayata geçti. MS 1100 yılına gelindiğinde ipek üretiminin Avrupa’da arttığını görüyoruz. Venedik ve Floransa ipek üretim merkezleriydi ve yavaş yavaş Fransa ve İspanya’ya yayılıyordu. 17. Yüzyılda Amerika’da ipek üretimi hızla yayılmaya başladı. Anadolu’da ise Bursa önemli ipek üretim merkezlerinden biri olmuştu. Bugün Çin dışında, Hindistan, Özbekistan, Tayland, A.B.D. en büyük ipek üreticisi ülkeler arasındadır. 

SAF İPEK NASIL ÜRETİLİR?

Sadece dut yaprakları ile beslenen Bombyx Mori tırtılının çok ince ve life benzeyen dokudan ördüğü koza ipeğin doğal kaynağını oluşturuyor. Koza, ipekböceğinin ağzından salgılanan incecik iplikle bir yumak gibi üst üste örülür. Kozanın ağırlığı, 1.25-2.25 gram arasındadır. Bir kozayı oluşturan ipek ipliklerin uzunluğu ise 500-600 metre arasındadır.

İpek böceği için ayrılan kozalar sıcak suya atılarak haşlama, dövme, iplik çekme ve çile yapma gibi işlemlerin sonunda ham ipek elde edilir. Elde edilen ipliklerin özelliklerini kaybetmesini önlemek için sabunlu suda pişirme, temizleme ya da çapak giderme işleminden geçirilir. Bunları ağartma işlemi izler. Bundan sonra bükme işlemine geçilir.

k1-002.jpg

İPEK NERELERDE KULLANILIR

Çok farklı kullanım alanları olan ipeğin en popüler olduğu alan hazır giyim ve modadır. Abiye gece kıyafetlerinden gelinliklere, elbise, gömlek, bluz, tunik, eşarp ve fular gibi ürünlerden iç çamaşırlarına kadar konfeksiyonun birçok dalında kullanılan ipeğin ev tekstilinde de kullanım alanları vardır.

İPEK KUMAŞ FİYATLARI

%100 saf ipek kumaşlar yüksek maliyetinden dolayı lüks kumaş sınıfına giriyor ve fiyatları piyasadaki sentetik kumaşlara göre yüksek kalabiliyor. Erler Tekstil’in ipek kumaş fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için www.erlerkumas.com/saf-ipekler adresini ziyaret edebilir, top olarak veya istediğiniz ölçüde parça kumaş olarak satın alma yapabilirsiniz.

Bu haber toplam 2053 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT