Valf Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Valf Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?
Endüstriyel uygulamalarda da sık sık kullanılan bu valfler, otomobil sektörü ve petrokimya endüstrisinde de kullanımı yaygındır. Oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.

Sözlükte vana olarak geçmektedir. Kullanım amacı ise akışkanları kontrol etmektir. Sıvı veya gaz halinde olan akışkanların kontrolünü sağlaması için açılıp kapatılabilen bir düzenektir. Bu nedenle valflerin kullanım alanı olarak insan hayatında oldukça önemli bir rol oynar. Günlük hayatta sıkça kullanılan banyo, mutfak gibi alanların yanında sıcak su, ısınma gibi kullanım alanları da yaygındır. Endüstriyel uygulamalarda da sık sık kullanılan bu valfler, otomobil sektörü ve petrokimya endüstrisinde de kullanımı yaygındır. Oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.

Valf Çeşitleri Nelerdir?

Oldukça fazla alanlarda kullanılan valflerin çeşitleri bulunmaktadır.

  • Solenoid Valfler
  • Çekvalf
  • Küresel Valfler
  • Sürgülü Valfler
  • Kelebek Valfler gibi birçok çeşidi bulunur.

1.Solenoid Valf

Bu valfler elektrik sinyalleri ile kontrol edilirler. Su, buhar, gaz, yağ gibi akışkanların kontrolünde kullanılır. Kullanım sistemi elektromanyetik kontrol sistemidir. Özellikle patlayıcı bulunan ortamlarda daha çok tercih edilmektedir.

2.Çekvalfler

Akışkan transferinde kullanılır. Bu transferlerdeki boru tesisatlarında bulunur. Bu yönüyle önemli bir bileşendir. Düzgün bir şekilde çalışır ve akan sıvının ters yönde akışını engellemeye yarar. Akış kapasitesinin göz önünde bulundurulması gerekir. Sağlıklı bir kullanım için bu kapasiteye göre seçimi yapılmalıdır. Kurulumu da uygun bir şekilde olmalıdır.

3.Küresel Valfler

Küresel vanalar yumuşak sitlidir. Kullanım amacı; tam açma-kapama ya da belirli koşullarda kısmadır. Yaygın olarak kullanılmaktadır.

4.Kelebek Valfler

Kelebek valflerin kullanım alanı su ve sıcak su tesisat alanlarıdır. Oldukça yaygın kullanılır. Konstrüksiyonu da basit bir şekildedir. Vananın gövdesiyle iç çapı büyüklüğü neredeyse aynıdır. Mil ile desteklenen disk, dikey eksen boyunca uzanmaktadır.

5.Pres Emniyet Valfleri

Dozaj pompalarında bazen hat basıncından daha fazla basınca sahip olma durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda hattı oluşan yüksek basınçtan korumak için ve hattın dışına sızabilecek kimyasalın zararlarından koruması için kullanılmaktadır.

6.Sürgülü Valfler

Sürgülü valfler, akışkana yol vermek için kullanılır. Vidalı şekildedir. Düzlemde sonsuz hareket eder.

7.İğne Valfler

İğne valf hat içinde bulunur. Açılı şekilde kullanılır. Kullanım alanı, pozitif sızdırmazlıklarda kapatma veya sıvı ya da gazların regülasyonudur.

Tüm valf çeşitleri ve ihtiyacınız olan daha fazla ürün için https://www.smstork.com/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 1512 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT