SPSS Veri Analizi Nedir

SPSS Veri Analizi Nedir

Spss programı IBM tarafından geliştirilen bir yazılımdır. Spss programı sayesinde karmaşık yapıdan basit düzeye kadar her düzeye kadar istatistiksel analiz imkânı sunmaktadır. Özellikle Pazar araştırmaları, akademik çalışmalar için dünya çapında yaygın düzeyde kullanılan bu program istatistiksel analizlerin programlanmış halini kapsamaktadır.

Spss Programı Neden Kullanılır?

Spss programı istatistiksel sonuçların ortaya çıkarılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Büyük düzeyde yer alan verilerin bilgisayar programları olmadan analiz edilmesi hem maliyet hem de zaman açısından imkânsız hale gelmektedir. Bu nedenle Spss programı büyük çapta örneklemin analiz edilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Bu program ile şirketler, akademik çalışmalar, bilimsel çalışmalarda verilerin analiz yöntemi sağlanmaktadır. Böylelikle yaptıkları çalışmalar üzerinden elde etmek istedikleri sonuçlar üzerinden yorumlama sağlanmaktadır.

Anket Çalışmalarında Spss Analizi

Ülkemizde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde yer alan birçok öğrenci akademik çalışmalarının bir bölümünde anket çalışmasına yer vermektedir. Anketi gerekli yerlere ulaştırıp tamamlayan öğrenciler anketin analiz edilmesi aşamasına geçmektedir. Anketin analiz edilmesi aşamasında da Spss programı programı kullanılmaktadır. Bu aşamada çalışmanın amacına uygun düzeyde araştırma sorularının ya da hipotezlerinin hazırlanması ile analiz aşamasına geçilmektedir. Spss veri girişini hatasız şekilde yaparak araştırmaya uygun analizlerin tespitinin sağlanması gerekmektedir.

Anket çalışmalarında yaygın düzeyde ölçek kullanılmaktadır. Kullanılan ölçeklerin alındığı kaynakların ölçek bilgisini detaylı olarak okumak ve bu bilgi düzeyinde kullanmak oldukça doğrudur. Ayrıca kullanılan ölçeklerde çalışmanın konusunda yer alması gerekmektedir.

Spss programında analiz aşamasında yer alan öğrenciler açısından istatistik bilgisi yeterli olmamaktadır. Bu sebeple bu aşamada oldukça zorlanmakta ve hatalı analiz tekniklerini uygulamaktadır. Uygulanan analiz tekniklerinin dışında önemli bir problem ise çıkan sonuçlarının da istatistiksel düzeyde yorumlanma aşamasıdır. Aşamaların tamamı öğrenciler açısından yapılması imkânsız hale gelmektedir. Böylelikle spss analizi yaptırma durumu ortaya çıkmaktadır. Spss analizi yaptırma aşamasında ise öğrenciler açısından spss analizi ücretleri de oldukça önemli olabilmektedir.

Spss Programını Kimler Kullanmalı

Spss programını istatistik bilimini okuyan ve bu programı uzman düzeyde bilen, kullanan kişiler tarafından kullanılması gerekmektedir. Program ezber zihniyetten çok verilerin çözümlenmesi, hipotezlerin belirlenmesi, belirlenen hipotezlere uygun analiz tespit edilmesi ve elde edilen analiz çıktılarının ise istatistiksel düzeyde yorumlanması gerekmektedir. Bu sebeple programın az bilinmesi dahil olmak üzere hatalı analizlerin yapılması kaçınılmaz olacaktır. İstatistik uzmanlarının Spss programını kullananlar üzerinden yardım almak fayda sağlayacaktır.

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT