Muaythai Nedir?

Muaythai Nedir?

Günümüzde en ilgi çekici dövüş spor dallarından biri olan muaythai çıkış yeri olarak güney asya bölgesi ile anılır. Anavatanı Tayland olarak bilinse de tartışmalar hala devam ediyor. Genel anlamı Tai dövüşü olarak açıklanır. Müsabakaları oldukça sert ve darbeli geçen bu spor dalı Tayland'da spor turizmini tek başına omuzlamıştır.

Muaythai Nasıl Öğrenilir?

Bir boks türü ve dövüş sporları arasında en sert spor dalı olarak anılsa da günümüzde kurallar dahilinde ringte biraz daha hafifletilmiş hali ile oynanır. Bu sporun tarihi Güney Asya'da siyam bölgesinde ortaya çıkar.

Yerli halkın birbirleri arasında çekişme meydan okuma gibi özelliklerini meydana çıkardığı bu dövüş gösterisi zamanla ülke çapına yayılmış ve bir savunma sanatı haline gelmiştir. Günümüzde Tayland, Myanmar ve Kamboçya arasında çekişmeye neden olan muaythai üç dala ayrılır; profesyonel, amatör ve tradisyonel.

Geleneksel yöntemi benimseyenler daha ilkel savaş aletlerini kullanarak işi bir sanat haline dönüştürmüştür. Bilinen hali ile profesyonel muaythai Tayland bölgesinde uygulanır. Hatta Tai ordusu "military ledrit" adlı bir bölük dahi oluşturmuştur.

Dünyaya yayılan ünü sayesinde İFMA organizasyonu oluşturulmuş ve dünya çapında muaythai sporcularını buluşturan bir nevi spor müsabakaları çekişmeli mücadeleler ile şampiyonluk sistemi getirilmiştir.

Muaythai Zor Mu?

Dünyanın en zor dövüş sporlarından biri olarak kabul edilen muaythai profesyonel anlamda oldukça zor bir spor dalıdır. Bilhassa güney asya bölgesinde sporcular eldiven, dişlik veya kafa koruyucu kullanmaksızın bandaj ve sargı bezleri ile dövüşür. Bu da oldukça tehlikeli ve geri dönülmez darbelere neden olmaktadır.

Bu nedenle muaythai yapmak isteyenler için biraz daha temkinli yaklaşılması gereklidir. Sporcular ilerleyen zamanlarda çok diri ve katı bir vücuda sahip olmak zorundadır. Aksi takdirde rakibin sert darbelerine karşı kolayca yenilip vücut zedelenmesi yaşamak kaçınılmaz bir durumdur.

Kimler Muaythai Yapabilir?

Bu spora başlamak için sıkı bir antreman yapmak ve dayanıklılığa sahip olmak gereklidir. Öte yandan psikolojik olarak kendini başta hazırlamak olası sakatlık ve yenilgiler için vazgeçilmez olacaktır. Ülkemizde tercih edilen bir dövüş sanatı olsa da dünya çapında çok daha acımasız karşılaşmalar düzenlenmektedir.

Bunun sebebi ise Güney Asya ülkelerinin bu sporda çok başarılı olup yasal olmayan yollardan çok sert müsabakalar yapmaları, vücut dayanıklılıklarını doğuştan itibaren geliştirmeleridir.

Muaythai Kuralları Nelerdir?

Birçok spor ve dövüş sanatında olduğu gibi dünya çapında kurul tarafından oluşturulmuş belli başlı muaythai kuralları bulunur. Bunların başında maç süresince rakipler el, bacak, dirsek, diz gibi bölgelerini serbest bir şekilde kullanabilir. Sporcular 15 yaşından büyük ve birbirleri arasında en fazla 5 kg fark bulunmalıdır.

Maç başladığından itibaren bir tarafın nakavt etmesi ile galibiyet kazanılır. Oyun kuralları arasında en net olanı ise rakibe ölümcül derecede örneğin göğüs kafesi ve mahrem bölgesini kasıtlı olarak hedef almak maç dışı kalmaya sebep olabilir.

Kaynakça

  1. SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 17 Mayıs 2022. https://sporduragi.com/

Bu haber toplam 47092 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT