1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Kvkk Eğitimi Nedir
Kvkk Eğitimi Nedir

Kvkk Eğitimi Nedir

A+A-

KVKK yani Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Eğitimi, şahısların hak ve özgürlüklerinin korunması konusunda bilgilendirme amacıyla verilen bir eğitimdir. Kanunda uyulması gereken ilke ve yükümlülükler konusunda bilgilendirici ve detaylı bir KVKK eğitimi, günümüz teknolojisinin geldiği bu noktada çok önemlidir. İnsanlar her an online olduklarından, kişisel verileri ve bilgileri de ciddi risk altında olabilir.

KVKK Neden Önemlidir?

Firmalarda görev yapan çalışanların pozisyonları ne olursa olsun, KVKK eğitimi alması önerilmektedir. Çalışanların bu konudaki farkındalığı, iyi bir yönetim süreci yürütmek bakımından son derece önem teşkil etmektedir. Çalışanlara eğitim verilmesi, veri güvenliği risklerinin önüne geçebilmek için alınabilecek en önemli idari önlemlerden biridir. Şirketlerde çalışan herkesin yasal sorumluluklarının farkında olması sağlanmalıdır. Zira veri ihlallerinin büyük çoğunluğu farkındalığı sağlanmamış çalışanların kasıtsız yaptığı hatalardan kaynaklanmaktadır. Çalışanların sorumlulukları ve yetkileri görev tanımlarında belirlenmiş olmalıdır. Yetkiler yetki matrisleri ile uyumlu olmalıdır.

KVKK'nın Amacı Nedir?

Uluslararası yasalar, hukuk uygulamaları ve ülkemizin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan bu kanun, kişisel verilerin çağdaş standartlarda işlenmesini ve korunmasını amaçlamaktadır. KVKK’nın amacı, kişisel verilerin işlenmesi ve bununla birlikte kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasıdır. Kişinin mahremiyetinin korunması ve veri güvenliğinin sağlanması da bu kapsamda değerlendirilmektedir. KVKK kanunu ile, kişisel verilerin sınırsız ve gelişi güzel şekilde ele geçirilmesi sonucunda kişilik haklarının ihlalinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Kişisel Veriler Nelerdir?

Kişinin adı, soyadı, doğum tarihi ve ikamet ettiği yer gibi kişinin sadece kimliğini ortaya koyan bilgiler; Telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, fotoğraf, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, e-posta adresi, hobiler, tercihler, etkileşimde bulunan kişiler, grup üyelikleri, aile bilgileri, sağlık bilgileri vb. veya dolaylı olarak tanımlanabilir kılan tüm bu veriler kişisel veri olarak kabul edilmektedir. Bunlardan fotoğraf, parmak izi, sağlık bilgileri gibi bilgiler özel nitelikli kişisel veri olarak tanımlanmaktadır.

Kişisel Verilerin Kapsamı Nasıl Belirlenir?

Önemli olan nokta, herhangi bir verinin bir kişi ile ilişkilendirilebilmesi veya tanımlanabilmesidir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise kişisel veriden söz etmek mümkündür. Ayrıca müşteri şikayet raporları, çalışan performans değerlendirme raporları, görüşme değerlendirme raporları, kullanıcı işlem kayıtları, özgeçmişler, maaş bordroları, faturalar, banka dekontları, kredi kartları gibi sık kullanılan raporlar kişisel veri çoğunlukla kişisel veri içermektedir. Bunların yanı sıra, kişisel mektuplar ve davet mektupları gibi veriler de kişisel veri içerebilmektedir.

Bu haber toplam 327 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT