Kripto Para Piyasasına Yeni Giren Yatırımcıların Bilmesi Gerekenler

Kripto Para Piyasasına Yeni Giren Yatırımcıların Bilmesi Gerekenler
Bitcoin, Blockchain, ICO’lar , Ethereum, borsalar. Hiç şüphesiz fark ettiğiniz gibi, kripto para birimleri (ve bunlara karşılık gelen tanımlar) medyada, çevrimiçi forumlarda ve hatta belki de akşam yemeği sohbetlerinizde oldukça yer etmeye başladı.

Bitcoin, Blockchain, ICOlar , Ethereum, borsalar. Hiç şüphesiz fark ettiğiniz gibi, kripto para birimleri (ve bunlara karşılık gelen tanımlar) medyada, çevrimiçi forumlarda ve hatta belki de akşam yemeği sohbetlerinizde oldukça yer etmeye başladı. Bu bu tanımlara rağmen, bu terimlerin anlamları hâlâ birçok insan tarafından bilinmiyor veya tam olarak anlaşılmıyor. Bu yazımızda borsa nedir, kripto paralar yatırım neden ve nasıl yapılır, ayı piyasası nedir gibi soruların cevabını verirken, Satoshi Nakamoto kimdir, David Claum kimdir gibi önemli sorulara da yer vereceğiz.

 

Başlangıçta suçlular ve kara para aklayanlar için cennet olarak bilinen kripto para birimleri, hem teknolojik ilerleme hem de popülerlik açısından çok yol kat etti. Kripto para birimlerinin altında yatan teknolojinin sağlıktan medyaya kadar çeşitli sektörlerde güçlü uygulamalarda kendine yer bulduğunu her gün görüyor, gözlemliyoruz.

 

Bununla birlikte, kripto para birimleri tartışmalı olmaya devam ediyor. Ekonomist Paul Krugman ve Warren Buffet gibi eleştirmenler Bitcoin'i "şeytan" ve "serap" olarak adlandırırken, risk sermayedarı Marc Andreessen gibi diğerleri onları "bir sonraki internet " olarak tanımlıyor.

 

Birçok farklı görüş olsa da gelin biz basit bir şekilde en baştan anlatalım.

 

Kripto para birimleri, güvenlik için bir şifreleme tekniği olan kriptografiyi kullanan dijital varlıklardır. Kripto para birimleri öncelikle mal ve hizmet satın almak ve satmak için kullanılır, ancak bazı yeni kripto para birimleri de sahipleri için bir dizi kural veya yükümlülük sağlama işlevi görür. Altın gibi başka bir meta için itfa edemedikleri için içsel bir değere sahip değillerdir. Geleneksel para biriminin aksine, merkezi bir otorite tarafından yönetilmez ve yasal ihale olarak kabul edilmezler.

Bu noktada, kripto para birimlerinin kullanımı büyük ölçüde erken benimseyenler” ile sınırlıdır (fakat bugün geçtikçe değişmekte). Ölçek için, dünya çapında yaklaşık 106 milyon Bitcoin kullanıcısı var ve yaklaşık yarısı Bitcoin'i yalnızca yatırım amaçlı tutuyor. Nesnel olarak, devlet destekli para birimleri yeterince işlev gördüğü için kripto para birimleri gerekli değildir. Çoğu kullanıcı için kripto para birimlerinin avantajları teoriktir. Bu nedenle, ana akım benimseme, yalnızca bir kripto para birimi kullanmanın önemli bir somut faydası olduğunda gelecektir. Gelelim kripto para borsalarına:

 

Kripto para borsaları, bireylerin diğer dijital para birimleri veya geleneksel para birimleri için kripto para birimleri satın alabilecekleri, satabilecekleri veya takas edebilecekleri platformlardır. Borsalar, kripto para birimlerini büyük devlet destekli para birimlerine dönüştürebilir ve kripto para birimlerini diğer kripto para birimlerine dönüştürebilir. En büyük borsalardan bazıları, Binance, Coinbase, Kraken gibi yüksek işlem hacimli borsalardır. Hemen hemen her borsa, hükümetin kara para aklamayı önleme düzenlemelerine tabidir ve müşterilerin bir hesap açarken kimliklerini kanıtlamaları gerekir.

İnsanlar bazen borsalar yerine LocalBitcoins gibi siteler aracılığıyla eşler arası işlemleri kullanır ve bu da yatırımcıların kişisel bilgileri ifşa etmekten kaçınmasına olanak tanır. Eşler arası bir işlemde, katılımcılar başka herhangi bir aracının katılımı olmadan yazılım aracılığıyla işlemlerde kripto para ticareti yapar.

 

Daha önce de belirttiğim gibi, kripto para biriminin gerçek bir değeri yoktur. Peki neden tüm bu yaygara? İnsanlar birkaç temel nedenden dolayı kripto para birimlerine yatırım yaparlar. Birincisi, kripto para fiyatlarında, piyasa değeri değişikliklerinden kâr elde etmek isteyen yatırımcıları cezbeden spekülatif bir unsur var.

 

Saf spekülasyon dışında, çoğu kripto para birimlerine jeopolitik bir hedge olarak yatırım yapıyor. Siyasi belirsizlik zamanlarında, Bitcoin fiyatı artma eğilimindedir. 2015 ve 2016 yıllarında Brezilya'da siyasi ve ekonomik belirsizlik arttıkça, Bitcoin döviz ticareti %362 artarken cüzdan kullanımı %451 arttı. Bitcoin fiyatları da Brexit ve Trump zaferlerine tepki olarak artmıştır.

Ayı piyasası nedir?

 

Bir ayı piyasası genel tanımıyla, bir piyasanın uzun süreli fiyat düşüşleri yaşadığı zamandır. Genel olarak, menkul kıymet fiyatlarının yaygın distopik ve olumsuz yatırımcı duyarlılığı arasında son dönemdeki yüksek seviyelerden %25 veya daha fazla düştüğü bir durumu tanımlar. Ayı piyasaları genellikle S&P 500 gibi genel bir piyasadaki veya endeksteki düşüşlerle ilişkilendirilirler. Fakat bireysel menkul kıymetler ve emtialar, bir süre boyunca (genel olarak iki ay veya daha fazla) %20 veya daha fazla düşüş yaşıyorlarsa bir ayı piyasasında olduğu kabul edilebilir. Ayı piyasaları, durgunluk gibi genel ekonomik gerileme dönemlerine daha çok eşlik edebilir. Boğa piyasası ise bunun tam tersi olarak uzun süreli yükselişi temsil eder.

 

Tüm bu bilgilerin ışığında belki de en önemlisi varlıklarınızı bir kripto paraya yatırım yaparken, olabildiğince çok araştırma yapmanız ve varlıklarınızı sadece kendi araştırmalarına göre yönetmenizdir. Başkalarının yönlendirmesi ile yatırım yapmak oldukça tehlikeli ve risklidir. Günümüzde artan kripto para uygulamaları sebebiyle dolandırıcılık olaylarında da büyük bir artış gözlemliyoruz. Bu yüzden yatırım yaparken ince eleyip sık dokumakta fayda var.

Bu haber toplam 1600 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT