COVİD – 19 Aşısı Zorunlu Mu?

COVİD – 19 Aşısı Zorunlu Mu?
COVİD – 19 Aşısı Zorunlu Mu?

 

 

Sağlık bakanlığı tarafından 3 Eylül 2021 tarihinde valiliklere gönderilen yazıda işverenlerin Covid-19 aşısı olmamış çalışanlarını yazılı olarak bilgilendirilmesi istenmiş, aşı olmamış ya da tamamlanmamış kişilerden haftada bir defa PCR testi istenebileceği ve sonuçların arşivlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Fakat aşı uygulamasının zorunlu olduğuna dair herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

 

İŞVERENİN SORUMLULUĞU

Aşı olmak istemeyen çalışanın çalışma koşullarında esaslı değişiklikler olmadan değişiklikler yapılması işveren inisiyatifinde olup uzaktan çalışma modeline uygun olarak çözüm oluşturulabilir.

Fakat bunun dışında sadece bu nedenle çalışanın iş akdinin sonlandırılması ya da tek taraflı ücretsiz izine çıkartılması artık uygun bir çözüm olmayacaktır. Aksi hallerde çalışanın kişisel fikir ve düşünceleri nedeniyle iş akdinin sonlandırılması ya da tek taraflı ücretsiz izine çıkartılması ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle durum hukuki bir boyut kazanabilir. Bazı durumlarda Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik kurumunca ayrımcılık yasasının ihlal edilmesi nedeniyle idari para cezası uygulamaktadır.

Bu nedenle çalışma süreçlerinin esaslı değişikliğe uğramadan uzaktan çalışma modeli ile durumun çözülmesi iş ve sosyal güvenlik mevzuatında ya da ilgili diğer yasal hükümlerde açıkça belirtilmediği için daha uygun olacaktır.

 

UYGUN ÇÖZÜM

Çalışma süreçlerinde esaslı değişiklikler yapılmadan uzaktan çalışma modelinin uygulanmasındaki en büyük sorunlardan biri de işlerin belli bir onay mekanizmasından geçirilerek sürdürülebilir olmasıdır.

Bu sorunu ortadan kaldırmak da ancak iş süreçlerini bulut bir sisteme taşımakla mümkün. Kullanılan belge, form ve onayların tamamen kontrol edilebilir bir şekilde bulut sistemlerden yürütülmesi hem zaman hem de iş gücünden tasarruf sağlamaktadır.

 

İNOPORTAL

İş süreçlerinizi her yerden yönetebileceğiniz ve size özel uyarlanabilen formlar ile İNOPORTAL tüm ihtiyaçlarınıza yönelik en uygun çözümdür. İşe alım süreçleri, PDKS, görev yönetimi, anketler, kurumsal online eğitim platformu gibi İK süreçleri yanında masraf yönetimi, avans yönetimi, kasa yönetimi gibi finansal süreçleri de İnsan Kaynakları Yazılımı konusunda uzman İNOSOFT firmasına ait İnoportal ile yürütebilirsiniz.

Dijital değişim sürecinizde ihtiyacınız olan İnsan Kaynakları Yazılımı İnoportal'ı demo olarak kullanmak için https://www.inoportal.com/ web sitesinden demo talep edebilirsiniz.

 

 

Bu haber toplam 985 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT