Bitcoin Nedir? Bitcoin’in Bugüne Kadar Geçirdiği Evreler

Bitcoin Nedir? Bitcoin’in Bugüne Kadar Geçirdiği Evreler
Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, projesini tasarlarken BTC’nin bir değişim aracı olarak kullanılmasını ön plana çıkarmıştı. Bu yönde bir adım olarak Bitcoin’i “eşten eşe elektronik para sistemi” olarak tanımladı.

Bitcoinin yaratıcısı Satoshi Nakamoto, projesini tasarlarken BTCnin bir değişim aracı olarak kullanılmasını ön plana çıkarmıştı. Bu yönde bir adım olarak Bitcoini eşten eşe elektronik para sistemi” olarak tanımladı. Nakamoto Bitcoinin bu kadar büyüyeceğini tahmin edebildi mi bilinmez ancak zaman içerisindeki fiyat hareketleri dolayısıyla BTCyi bir para birimi fonksiyonlarıyla kullanmak gittikçe zorlaştı.

Bununla birlikte küçük ödemelerde yaşanan zorluk ve gecikmeler Bitcoini değişim aracı kimliğinden kopardı. Fakat tarihsel bakıldığında değerinin giderek yükseldiği söylenebilir. Bitcoin bir değişim aracı olarak kullanılmak yerine bir değer saklama aracı olarak görülmeye başlandı. Yaygın kitlelere ulaştığında da bu kimliğe sahipti ve değer saklama aracı olması fiyat hareketlerinin sonucunda da perçinlenmiş oldu.

Bu yazımızda Bitcoinin tarihsel fiyat değişiminden bahsedeceğiz. Belirli zaman aralıklarında 1 Bitcoin kaç tl, 1 bitcoin kaç dolar sorularına yanıt arayacağız.

2011 yılına Kadar BTC Fiyatı

Bitcoin bugün olduğu gibi ilk piyasaya çıktığında ilgi görmüyordu. Sadece niş bir kitle bu teknolojiyle ilgileniyordu. Dolayısıyla fiyatı da buna göreydi. Bu süre boyunca Bitcoinin fiyatı 1 doları geçmedi, hatta potansiyelini bir kenara bırakırsak değeri yoktu bile diyebiliriz. Çünkü geniş kitleler tarafından tanınmamıştı.

2010 Kasım ayında BTC fiyatı 0.39 dolara kadar ulaştı ancak bu seviyede uzun süre kalamadı. Bitcoin fiyatı daha çok bilinirliliği ve ağdaki işlem sayısına paralel olarak yükseldi.

2011 İlk Büyük Düşüş ve Sonrası

2011 yılında Mt. Goxda işlem gören BTC fiyatı, yavaş yavaş medyada yer almasının da etkisiyle işlem hacmini artırmıştı. Ancak 8 Haziran 2011de 32 dolardan alıcı bulan Bitcoinin ilk balonu patladı. BTC %68lik bir düşüşle 12 Hazirana gelindiğinde 10 dolar ve 20 dolar arasında sallandı. Bunun etkisiyle bir ayı sezonu başladı. Kasım 2011e gelindiğinde toplamda değerinin %94’ünü kaybederek 2 dolara kadar geriledi. BTC tekrar 32 doları 2013 yılına kadar göremedi.

2013 yılının ilk çeyreğinde BTC inanılmaz bir yükselişle ağızları açık bıraktı. 10 Nisan 2013te BTC fiyatı 266 dolara kadar ulaştı ve o zamana kadarki en yüksek fiyatını gördü. Fakat tarih yeniden tekerrür etti ve BTC %61 değer kaybı yaşadı. BTCyi yeni öğrenenler için bu düşüş BTCnin sonuydu. Zaman içerisinde birçok Bitcoin öldü” haberi yapıldı. Ancak BTC her seferinde daha güçlü geri döndü ve ufkunu genişletti.

2013 Kasım ayında ilk defa 1000 doları gören BTC bunun ardından uzun süren bir durgunluğa girdi. Tabii ki bu süre içerisinde birçok kripto para da piyasaya çıktı ve kripto paraların toplam piyasa değeri artsa da BTC bir nevi kış uykusundaydı. 2017nin ikinci yarısına kadar BTC uykusundan uyanmadı.

2018 ve 2021 BTC yükselişi

Ana akım medyada yer almaya başlayan Bitcoin aynı zamanda hükümetlerin ve düzenleyicilerin de dikkatini çekmişti. Özellikle 2018in ilk çeyreğinde gösterdiği büyük yükseliş gözlerin BTCye dönmesine sebep oldu. Çıtayı 17 bin dolara kadar yükselten BTC volatilitesini yeniden artırmıştı. Bu yükselişin ardında yeniden ayı sezonu takip etse de birçok yatırımcı eski kadar umutsuz değildi. Çünkü öncekine kıyasla BTC fiyatı bu seviyeyi aşması daha kısa sürdü.

2020 yılının sonlarına gelindiğinde artık Bitcoin herkes tarafından biliniyor ve kurumsal yatırımcıları da trenine bindirmişti. 2021 yılının başlarında patlama yaşayan BTC, yeni tarihinin en yüksek fiyatını belirledi yaklaşık 63 bin dolar. Her zaman olduğu gibi yüksek seviyelere ulaştığında düzeltme yapması kaçınılmaz oldu. Yükseliş sonrası 30-40 bin dolar arasında seyretmeye devam ediyor.

Kripto para piyasası halen olgunlaşmaya devam ediyor bu yüzden dalgalanmaların olması gayet doğal olarak görülüyor. Özellikle geleneksel borsaların aksine kripto para piyasalarının 7/24 açık olması bunun sebeplerinden bir tanesi. Bitcoinin ve diğer kripto paraların kullanım ve bilinirliliği yaygınlaştıkça yeni yüksek fiyatlara ulaşması kaçınılmaz görünüyor.

Bu haber toplam 721 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT