Kadir Topbaş tekne parkları açtı

Kadir Topbaş tekne parkları açtı
İstinye ve Tarabya Tekne Parkları, İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı bir törenle hizmete açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından teknelerin düzensiz paklanmasına modern, çevreci ve estetik bir çözüm üretmek amacıyla kurulan İstinye ve Tarabya Tekne Parkları, Başkan Kadir Topbaş’ın katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Topbaş, “Sarıyer’in kaderi değişti. 1930’da ilçe olan Sarıyer ilk defa bu kadar yatırım alıyor” dedi.



İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik yaptığı açılış konuşmasında, “İstanbul’umuza iki tesis daha kazandırıyoruz. Tarabya 208, İstinye’de 180 kapasiteli toplam 388 kapasiteli iki tesisimizi İstanbul’a kazandırdık” diyerek, İBB Başkanı Topbaş ve emeği geçenlere teşekkür etti.



Osman Aşkın Bak, “Sarıyer’de hizmetler bitmiyor”
Törende konuşma yapan Sarıyer’den sorumlu İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak “Öncelikle bu güzel esere emek veren herkesi yürekten kutluyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız İstanbul’umuzu bir dünya markası haline getirmek için durmadan ekibiyle beraber çalışıyor, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Daha 10 gün önce değerli Başbakanımızın katılımıyla Sarıyer’de tünel açılışı gerçekleştirdik. İşte bu eserler İstanbul’un dünya markası olmaya namzet haline getiriyor. Sarıyer’e hizmetler bitmiyor. 1 ay önce Derbent’te bir çalışma başlatıldı. İstinye ve Tarabya tekne turizmiyle çok daha güzel bir hale gelecek” dedi.



Aziz Babuşçu: “Bu kadrolar asla yapmayacağı şeyi söylemez”
AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ise, “Hizmet kervanını hayata geçirdiğimiz böyle bir günde sizlerle bir arada olmaktan çok mutluyum. Öncelikle İSPARK’ımızı geçmişten bugüne getiren, bugünkü marka değerine kavuşturan genel müdürlerimizin tamamına çok teşekkür ediyorum. Emin olun Büyükşehir’imizin gerçekleştirdiği projeler yüzyılımızın projeleridir. Marmaray projesi, geçenlerde hizmete açtığımız Kadıköy-Kartal Metrosu bu yüzyıl projelerinden birkaçıdır. Bu projelere sevgili başkanımız Kadir Topbaş beyefendi kadrosuyla beraber imza atıyor. Bu hizmetlerin artarak devam etmesini diliyoruz, heyecanımız da isteğimiz de bu. Bu kadrolar asla yapmayacağı şeyi söylemez, söylediği şeyi de mutlaka yapar. Bugün burada bu hizmet kervanına farklı bir halka olarak marinalarımızı ekliyoruz." dedi.



Güvenli park temiz çevre
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sahildeki teknelerin düzensiz parklanmasına modern, çevreci ve estetik bir çözüm üretmek amacıyla İstinye ve Tarabya’ya Tekne Park (marina) yaptı. Kıyıda daha önce var olan beton kütlenin kaldırılarak yerine çevre dostu, portatif, istenildiğinde taşınabilen ve kıyıdan uzak, yüzer iskeleler kuruldu.

Tekne parkların İstinye koyunda gerçekleştirilen açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, İstanbul Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Ahmet Baha Öğütken, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, İşadamları İzzet Bayraktar ve Adnan Polat, eski Milletvekili Selami Uzun, eski belediye başkanları Sedat Özsoy ve Yusuf Tülün, meclis üyeleri, muhtarlar, çeşitli dernek temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.


Topbaş: “Sarıyer’in kaderi değişti”
Törende binlerce Sarıyerliye konuşan Topbaş, marinaların bölgenin ve İstanbul’un önemli yüzlerinden birisi haline geleceğini belirterek, “Sarıyer’de çok önemli bir tünel açılışı yaptık. Sarıyer’in kaderi değişti. 1930’da ilçe olan Sarıyer ilk defa bu kadar yatırım alıyor. Bugüne kadar birçok yönetim geldi geçti. Neden düşünülmedi, neden yapılmadı? Biz bırakın temel atma merasimlerini açılışlara bile zaman bulamıyoruz. Sarıyer Tünelini 20 tane kavşak ve altgeçit ile beraber açıyoruz. Geçmişte bir hizmet için sanatçılarla beraber temel atma merasimi yapılır ama arkası gelmez. Dönemimizde bırakın bunu mütevazi ölçekte yaptığımız işi sadece hatırlatmak adına bu törenleri yapmaktayız. Bunlar bizim hizmet aşkımızla tuttuğumuz rotanın bir yansımasıdır” dedi.



“Denizdeki değnekçiliği bitiriyoruz”
Başkan Kadir Topbaş, “Denizdeki değnekçilik olayını bitiriyoruz. Kesilip denize atılan halatlar, sahilde gece ve gündüz yaşanan sıkıntılar da artık olmayacak. Kayıt dışı para kayıt altına alınmış oluyor. Devletin kasasına giren bu para hizmete dönüşmüş oluyor. Düzenli ve kararlı bir şehir oluşturmak kentlerle yarışmanın ön şartı. Bu şehir bu tür çalışmalarla bambaşka bir hale geliyor’’ dedi.

Şehrin geleceğini hazırlıyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşların desteğiyle şehri geleceğe hazırladıklarını belirten Başkan Topbaş, açılışı yapılan marinaların İstanbul’un önemli yansımalarından ve yüzlerinden biri haline geleceğini söyledi. Yakın zaman önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Kadıköy-Kartal metro hattının, ardından Sarıyer ve Çayırbaşı Tünelinin açılışını yaptıklarını anlatan Kadir Topbaş, “Bu ülke bütçesinin 7.5 milyar lira Ankara iller bankasından gelen 710 milyon lira olduğunu söyledim. 52 milyar TL İstanbul’a yapılan yatırımların toplamıdır. Temel atma merasimleri yapamıyoruz. Açılışları yirmişer yirmişer ancak gerçekleştiriyoruz. İstanbul’un her noktasıyla daha ne yapabiliriz diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Tekneparkta olta balıkçıları da yer alacak
Tekne parklarda olta balıkçılığı yapan balıkçılara da yüzde onluk bir pay ayrıldığını ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Olta balıkçılarının tekneleri de burada hizmet almaya devam edecekler. Deniz yolundan gelenlerin iskeleleri de mevcut. Yani bu koy marina dışında vatandaş ve balıkçıların herkesin kullanacağı şekilde düzenlendi. Güzel olan şeyler, burada çevreci bir yatırım yaptık ve koy temizlendi. Halkın denizle buluşmasını sağladık. Rıhtım artık vatandaşlar tarafından rahatlıkla kullanılacak. İstanbullular sahilden artık denizi görebilecek ve bu koylarda sahilden yine balık tutulabilecek. Bu kordon boyunda yeni bir düzenleme çalışması yapıyoruz, bu kordon yenilenecek sahil tertemiz hale gelecek. Bu tekne parklar şehrin modernliği açısından önemli şehirler, bu tür hizmetlerle kendini hissettiriyor. Bu tekne park İstanbul’un bir zenginliği olarak algılanıyor. Bunların sayısını İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ne bakan kıyılarda artırarak İstanbul’u daha yaşanır kılacağız. Bu yatırımlar aynı zamanda kent ekonomisi ve kent istihdamına önemli katkı sunuyor. Burada teknelerin çoğu Ege ve Akdeniz’deydi, çünkü bağlanacak yerleri yoktu. Bu teknelerin tekrar İstanbul’a gelmesi önemli. İşadamlarının İstanbul’a gelen misafirlerini teknesiyle dolaştırması önemli. Bunlar bizim şehrimizin büyüklüğünü gösteriyor. Burada yapılan gerçekten başarılı bir hizmet. İstinye ve Tarabya koyları eski kötü kaderlerinden kurtuldu, tertemiz ve modern bir hale geldi.”



Sahilde olta balıkçılarına özel düzenleme...
İstanbul’daki olta balıkçılığının yoğun olduğu sahilleri genişletme çalışmaları da yapacaklarını açıklayan Başkan Kadir Topbaş, şunları kaydetti; “Olta balıkçılarına daha rahat balık tutabilecek yerler hazırlıyoruz. Olta atarken savurma mesafesini ayarlayamıyorlar. Arkadan geçen rahatsız oluyor. Balıkçıların da keyifle balık tutabilmeleri için olta balıkçılığının yoğun yapıldığı sahilleri denizi doğru daha da genişleteceğiz. Bu konuyla ilgili durum tespitler yapılıyor. Hangi noktalarda daha çok gereklilik arz ediliyorsa oralarda rıhtımı daha çok genişletmek suretiyle balıkçıları oralara alacağız. Vatandaşların da sahil yürüyüşleri daha rahat hale gelecek. Olta balıkçılığını seveni bir insan olarak ve bundan keyif alan biri olarak olta balıkçılığın İstanbul bir güzelliği ve nostaljisi olduğunu düşünüyorum. Hem olta balıkçıları rahat edecek hem de sahilde yürüyen vatandaşlar rahat edecek. Yakın tarihte bunların yapımına başlayacağız.”

388 tekneye modern hizmet...
Tekneparklar kıyıdan belli bir uzaklıkta yapılarak, sahiller İstanbulluların kullanımına açılırken, atıkların tekneler ve kıyı arasında hapsolmasının da önüne geçilerek, deniz ve kıyı kirliliğine son veriliyor. Yani yüzer iskelelerin sahilden uzak olması ile kıyıya bağlı teknelerden kaynaklanan deniz kirliliği engelleniyor.
Tekneparkların kurumundan önce bağlama halatları sahildeki babalara gelişigüzel bağlanarak vatandaşın geçişi ve bu yaya yolunu kullanması engelleniyordu. Yeni uygulama ile görüntü kirliliği ortadan kaldırılırken, sahil yolu vatandaşın kullanımına açıldı.

Çevre dostu teknolojilerin kullanıldığı Teknepark sistemi içinde elektrik ve su hizmeti, Dalgıçlık Hizmeti ve Teknik Servis Hizmetleri ile Sintine ve Evsel Atık Alım Hizmetleri gibi Marina Hizmetleri de ücreti mukabilinde verilerek Boğaz’ın doğal dokusu korunacak, denizsuyu temizliği sağlanacak.

Atıkların toplanması ve uygun noktalara nakli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSTAÇ A.Ş. tarafından mobil olarak verilecek. 388 deniz taşıtı kapasiteli İstinye ve Tarabaya koylarında balıkçılar için yüzde 10 ücretsiz alan ayrıldı.

Sarıyer'den sadece SARIYER MANŞET GAZETESİ'nin izlediği açılış törenindeki detayları işlemeye devam edeceğiz.

















 











 



Bu haber toplam 4090 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT