Balık bakımı nasıl olmalı?

Balık bakımı nasıl olmalı?
Akvaryum balık cinsine göre yeterli büyüklükte olmalı ve hiçbir balık kavanozlarda beslenmemelidir.

 

Evlerimizin narin misafirleri balıklar çevresel değişimlerden çok etkilenirler. İş stresini atmanın en etkili yollarından biri olan balıkların bakımına dikkat etmek ömürlerini uzatacaktır.
 
Balıklara günde iki veya üç kez birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar yem verilebilir. Fazla yemlemek hem balıklar için sağlıksızdır, hem de akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine ve yosunlanmasına yol açar.
Filtre motor sistemi akvaryuma uygun özelliklerde olmalı, ısısı daima aynı düzeyde tutulmalıdır. Balıklar ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenirler. Ortama, oksijen ve doğal yem özelliği sağlayan canlı bitkiler konmalıdır.
 
Balıklarda paraziti önlemek için düzenli olarak ilaçlama yapılmalıdır. Hastalıklardan korunmak için tuzlama yapıp, yabancı yerlerden balık satın almamaya özen gösterilmelidir. Mümkünse bütün balıklar aynı yerden alınmalıdır. Biriken artık maddelerin kısmen atılması ve eksilen minerallerin tamamlanması açısından 1/3 oranındaki düzenli su değişimleri çok önemlidir. Bir akvaryum hortumu aracılığıyla akvaryumunuzun suyunun 1/3'ünü boşaltıp, yerine dolduracağınız, temiz bir kapta üzeri açık dinlenmiş suya, balık sağlığını tehdit eden klor ve ağır metalleri etkisizleştirmek için iyi bir su hazırlayıcı preparat eklemek gerekir.
 
Büyük akvaryumlarda düzenli su değişimleri ayda bir de yapılabilir. Önemli olan, su değişimlerini belirlenmiş periyoda göre düzenli bir şekilde yapmaktır.
Akvaryumunuzun boyutlarına göre seçeceğiniz iyi bir filtre ile suyun tamamını değiştirmeye hiç bir zaman gerek duymazsınız.
 
Günlük Bakım :
Sabah ışıklar açıldıktan 15-20 dk sonra balıklar kendine gelir. Bizim de kendimize sormamız gereken sorular şunlardır:
 
* Renklerinde veya vücutlarında bir anormallik var mı?
* Hırpalanmış bir balık var mı?
* Dışkıları normal mi?
* Solungaçların ikisi de düzgün mü çalışmakta?
* Üreme durumunda olan var mı?
* Hepsi, rahat şekilde yem yiyebiliyor mu?
* Diğerlerini rahatsız eden bir balık var mı?
* Suyun ısısı ne durumda
* Filtreler ve hava motorları çalışıyor mu?
 
Maddeler halinde yazılınca çok fazla iş varmış gibi görünse de aslında bu maddeleri kontrol etmek 1-2 dk. dan fazla sürmez.
 
Bu faktörleri kontrol ettikten sonra balıkların yemlerini verip işe gideriz.Akşam geldiğimizde aynı durumları tekrar gözden geçiririz ve bir yemleme daha yaparız.
Sabahları yemlemeleri yapmadan önce ışıkları açıp balıklara uyanmaları için en az 15 dk. vermek gerekir.
 
Gece ise yedikleri yemleri sindirebilmeleri için ışıkları kapamadan en az 3 saat önce yemlemeyi yapıp daha sonra yem vermemeliyiz. Ayrıca ışıklandırma sisteminin açık olduğu saatleri ne kadar düzenli tutarsak balıklar için o kadar faydalı olur.Çünkü balıklarında bir “BIORITHYM” leri vardır ve bunun düzenli olması sağlıkları açısından önemlidir.

Bu haber toplam 4926 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT