Saç dökülmesinin nedenleri
Yayınlanma:
Güncelleme:
Kadın ve erkeklerin en önemli sorunlarından bir tanesi; Saç dökülmesi
Estetik görünümde çok önemli bir yer tutan saçın kaybı kişide yaşlanma duygusu yaratmakta, vücudundan birşeylerin eksildiği düşüncesi insanlari mutsuz etmektedir. Erkeklerde daha sık olmasına rağmen kadınlarda da görülmekte ve psikolojik etkisi çok daha fazla olmaktadır.
SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ
Saç dökülmeleri kansızlık, beslenme bozuklukları, vitamin eksiklikleri, ağır hastalıklar, hormonal düzensizlikler ve bazı ilaç kullanımlarından sonra görülebilirse de genelde bir nedene bağlanamaz. Ailesel yatkınlık, stres, mantar enfeksiyonları ve kalitesiz bakım ürünlerinin kullanılması dökülmeyi etkileyerek arttırabilmektedir.Saç dökülme alanları erkeklerde başınn ön, üst ve tepe kısmında görülür ve degişik genişlikte olabilir.
Çoğu kişide ileri yaşlara kadar başın her iki yanında ve ensede dökülmeyen alanlar kalır.Kadınlarda ise yaygın seyrelme tarzında dökülmeye daha sık rastlanır bölgesel dökülme nadir olarak görülür.Saç dökülmesi otuzlu yaşlara doğru başlar ve elli yaşın üstünde erkek nüfusunun hemen hemen yarısında görülür. Başlama yaşı nekadar erken olursa dökülme o kadar fazla ve genis alanda olur.
DÖKÜLMEYİ DURDURAN YADA YENİDEN SAÇ ÇIKARTAN TEDAVİ VAR
MIDIR ?Vücudun diger hücreleri gibi saç hücrelerininde genetik olarak şifrelenmis bir ömrü vardır. Dökülen saçların ömürlerinin kısa olarak planlandıgı düşünülür. Bazı ilaçlarla bu dökülmeye başlayan saçların hücrelerinin ömrü uzatılmaya çalısılmaktadır. Ancak bu ilaçlar kullanıldığı dönemde kısmen etkili olmakta ilacın kesilmesi ile eski dökülme durumuna geri dönülmektedir. Uzun zaman önce saçın dökülmüş olduğu bölgelerde etkili olan bir ilaç ise henüz bulunamamıştır.
SAÇ EKİMİ
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte estetik cerrahinin tüm bölümleri gibi saç ekim tekniğide çok gelişmiş ve mükemmel sonuçlar alınır hale gelinmiştir. Eskiden içerisinde 5-6 saç hücresi bulunan dokularla (makro greftlerle) yapılan saç ekimleri doğal olmayan görünüm yaratmaktaydı. Günümüzde saç ekimi artık mikro greft tekniği olarak bilinen 1-2 kıl hücresinin ekimi şeklinde yapılmaktadır.Saç ekiminde en önemli kriter saç ekimi yapılacak alanla, saçın alındığı alan arasındaki orandır. Tüm saçın 3 de 1 ve daha az oranındaki dökülmelerinde saç ekimi ile elde edilecek estetik sonuçlar çok iyidir. Daha geniş alanlardaki dökülmelerde alanın genişliğine bağlı olarak estetik başarı düsmekte, ekim sonrası elde edilen saç yoğunluğu biraz daha az olmaktadır. Başarıyı etkileyen önemli bir diğer etkende ekibin tecrübesidir. Saçın ekim yönü, açısı, yoğunluğu ve hücrelerin efektif dağılımı estetik görünümü çok etkiler.
Günde 100 e kadar olan saç dökülmesi normal artık bunu biliyoruz peki daha fazla saç dökülmesinin nedeni ne olabilir gelin bide buna bakalım: -Saça uygulanan kozmetik ürünlerin tahribatı.Bunlar dar ağızlı tarak kullanmak jöle köpük gibi ürünlerin gereksiz ve uzun süreli saça maruz kalması olarak tahrişata neden olabilir.
-Genetik Saç kaybı (Irsi saç dökülmesi)
Eğer ailede özelliklede dayı nızda bir saç dökülme sorunu varsa ve sizin saçlarınızda gereğinden fazla dökülüyorsa genetik saç dökülmeniz olabilir.
-Demir Eksikliği
Anemi olarak adlandırılan hastalıkta vücutta gereken demir bulunmazsa saç gelişimi için gerekli olan etmenlerden birisi eksik demektir.Sağlıklı saç gelişemez ve dökülür.
-Saç kıranda denilen Alopesi AreataSaçlı bölgede küçük yuvarlak 1-2 cm çapında oluşan ani dökülmelerdir.Tedavisi dermatologlar tarafından uygulanabilir. -Ağır hastalıklar ve ateşAğır hastalıklar vücudun direncinin azalmasına ve metabolizma dengesinin bozulmasına neden olabilir.Ateşli hastalıklarda saç dökülmesine sebep olabilir.
-Düzensiz beslenme
Eğer beslenmede bir sorununuz varsa bundan ilk etkilenecek organınız saçlarınızdır.Özellikle az protein içeren diyet saç dökülmesine sebep olabilir.Çünkü saç gelişimi sağlıklı ve dengeli beslenmeyi gerektirir.
-Mantar ve Seboroeik DermatitSaçlı deride oluşan kepeklenme pul pul dökülme yağlı ve kaşıntılı durumlar mantar ve seboreik dermatit belirtisi olabilir bu hastalıklarda saçın zayıflayıp dökülmesine sebep olabilir.
-Kanser İlaçları
Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar saç diplerinde birikerek saçın dökülmesine sebep olurlar.Bunlar için yapılacak bişey olmasada çoğu zaman tedavinin sonlandırılmasıyla tekrar saç oluşumu gözlenmektedir. -Gebeliği Önleyici İlaçlarGebelik önleyici haplar doğum kontrol ilaçları sa saç dökülmesine sebep olabilir.Böyle bi durumla karşı karşıya kalırsanız doktorunuza başvurarak ilacınızı değiştirmesini önerebilirisiniz.
-Gebelikten Sonra Saç Dökülmesi
Gebelik sonrasında oluşan saç dökülmesi sıklıkla görülür ve gebelikten 4-7 ay sonra yavaş yavaş azalarak durur.Ve dökülen saçların yerine yenisi çıkmıştır.Eğer 7 den daha fazla ve uzun süreli saç dökülmesi varsa mutlaka doktora danışılmalıdır. - Saç Koparma HastalığıYetişkin ve çocukşarda görülen bu hastalıkta kişi bilinçsizce saçını koparır.Boyle bir durumda mutlaka bi psikyatr a başvurulmalıdır.
Bu haber toplam 3434 defa okunmuştur