Obama ve ABD – Filistin olayları?

Obama ve ABD – Filistin olayları?

Yarı Afrikalı birinden ABD başkanı olur mu? Bir zamanların Amerika’sına göre olamazdı, olmaması gerekiyordu. Ancak son durum gösteriyor ki olabiliyormuş. Üstelik Obama, karşısına çıkarılan bütün engelleri birer birer aşıp kararlı ve serinkanlı bir üslupla bunu hak etti. Amerikan halkı George W. Bush döneminden kurtulmak istiyordu. Ülkedeki yaklaşık 40 milyon civarındaki Afrika kökenli ABD vatandaşının tercihlerini Obama’dan yana kullanmaları nasıl ki anlaşılabilir bir durumsa, Bush döneminden utanç duyan beyazların da tercihlerini Obama’dan yana kullanmaları bir o kadar anlaşılabilir bir durumdur. Obama’nın ABD’nin başkanı olmasıyla aşılan psikolojik eşik çok önemli. Amerika’da artık siyahların gelemeyeceği hiçbir makam olmadığı böylece ilan edilmiş oluyor. Ancak bu demek değildir ki ülkede ırkçılık tarihe karıştı. Bunu şimdiden söylemek hayalcilik olur. Yinede umut verici olan bazı noktalar var. Her şeyden önce artık ülkedeki Afrika kökenlilerin ulaşabilecekleri üst sınır kavramı ortadan kalkmış oldu, eskiden her siyahi vatandaş daha hayata başlarken kariyer hedefini ona göre belirlemek mecburiyetindeydi, oysa şimdi bu üst sınır kalkmış görünüyor, bunun iyi bir moral kaynağı olacağı kesin.

“Zenciler ve köpekler giremez”
Bir zamanların Amerika’sında, okullarda siyahi öğrencilerle alay edilirdi, okumak bir kabustu onlar için, bazı işyerlerinde, “Zenciler ve köpekler giremez” yazılı tabelaların olduğunu sanırım hemen hemen herkes bir şekilde duymuştur. Hollywood’da siyahi vatandaşlar hep kötü adamdır örneğin… vs. bu ve buna benzer bir çok ayrımın ve ırkçılık örneğinin olduğunu hepimiz bir şekilde biliyoruz. Şimdi yarım asır sonra, onca kan ve gözyaşından sonra, babası siyahî bir Kenyalı ve annesi beyaz bir Amerikalı olan Barack Obama, bu ülkenin başkanı. Ve bunu daha çok beyaz seçmenlerin oylarıyla gerçekleştirdi. Neticede sadece siyahî vatandaşların oylarıyla seçilmesi imkânsızdı. Başkanlık kutlamalarına 2 milyondan fazla insan katıldı. CNN televizyonunun canlı olarak verdiği o tarihin en pahalı ve coşkulu kutlamasında en az siyahlar kadar beyazların da bulunması bunun ikinci bir kanıtı niteliğindeydi.

Niçin ve nasıl mı oluyor bu?
Çünkü Barack Obama, son yıllarda siyasal olarak iyice kutuplaşmış, ayrışmış, bölünmüş olan Amerika’ya ‘birleştirici’ olabileceği umudunu veriyor. Çünkü Obama ‘kutuların içinden’ değil, ‘dışından’ konuşuyor, ‘öteki’ olmaktan kaçınmıyor. Başkalarının ağızlarına almaktan kaçındıkları konularda samimi fikirlerini söylüyor. Örneğin ırk ayrımı konusunda “Evet, böyle bir sorunumuz vardır, ama bunu aşmanın yolu ondan kaçmak olmamalı” diyebiliyor.
Amerika’nın durumuna bakıldığı zaman, aslında Türkiye’ninkinden çok da faklı olmadığı görülüyor. Amerika’da siyahlar Türkiye’de Kürtler…  Sizce… Tüm Türkiye’nin bir Obama’ya ihtiyacı yok mu?

Filistin’deki durum!
İsrail yine ve yeniden aldı topunu, tüfeğini, ateş kusan tanklarını, uçaklarını… ve bir kez daha Filistin topraklarını işgal etti. Bu işgalde yine binlerce sivil yaşamını kaybetti. Gazze bir kez daha yerle bir oldu. Bütün dünya yine adeta eğlenceli bir film izler gibi bu işgali tepkisizce seyretti. Türkiye’de dahil dünyanın birçok ülkesinde sokaklara çıkan ve bu kirli savaşı kınayan gösteriler yapan duyarlı insanlar hariç. Onlar da olmasa ve bu gösteriler düzenlenmeseydi, insanlık öldü diyecektik herhalde. Tabi bu gösterileri yapan insanların, aynı tepkileri cereyan eden bütün kirli savaş ve oyunlara karşı da düzenlemelerini bekliyoruz. Dünya’da bu savaşa karşı en ciddi tepki, İran İslam Cumhuriyeti ve Venezuella lideri Hugo Rafael Chávez Frías’den geldi. Chavez tepkilerini somut olarak da ortaya koyarak, İsrailli diplomatları sınır dışı etti. Türkiye ve İran’ın duruma kayıtsız kalmayarak kınayan açıklamalar yapması da anlamlıydı. Özellikle Davos’taki panelde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın tepkisi oldukça anlamlıydı. Batılılar bunu nasıl yorumlar, ne der bilinmez ama Recep Tayip Erdoğan’ın Ortadoğu coğrafyasında ve Müslüman camiasında şimdiden kahraman olduğu kesin. Arap ülkeleri ise, her zamanki gibi bu duruma seyirci kalmakla yetindiler. Dünyanın birçok ülkesine milyarlarca dolar yatırım yapan Arap liderler ve zengin Arap iş adamları, nedendir bilinmez, söz konusu kendi kardeşleri Filistinliler olunca hiçbir adım atmıyorlar. Başbakanın Filistin’deki masum çocukların öldürülmesi karşısında verdiği tepkiyi, Türkiye’de 13 kurşun sıkılarak öldürülen 12 yaşındaki çocuk (Mardinli Uğur Kaymaz) , hapse atılan, kameraların önünde polislerce kolları kırılan çocuklar… vs içinde vermesini beklerdik/bekliyoruz. Savaşsız, demokratik, eşitlikçi, insan haklarına ve düşünce özgürlüğüne saygılı, ekonomik refah düzeyi yüksek, barışın egemen olduğu…bir dünya dileklerimle.

OKTAY ÖZTÜRK / [email protected]

Bu haber toplam 1259 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT