ÇOCUKLARINIZ İÇİN UZMAN PSİKOLOG SEÇİMİNDE YANILMAYIN

ÇOCUKLARINIZ İÇİN UZMAN PSİKOLOG SEÇİMİNDE YANILMAYIN

Ülkemizde mesleklerin ayrımı yapılırken insanlar bazı hatalara düşebiliyorlar. Bu hataların en büyüklerinden birisi çocuk psikologları ile pedagogların birbirine karıştırılmasıdır. Aileler çocuklarının psikolojik açıdan desteğe ihtiyaçlarını olduğunu düşündüğü zaman psikolog yerine pedagog aramaya başlar. Bu durumun temel sebepleri arasında kişilerin psikoloğa gitmeyi kolay kabullenemiyor olması, bu açıdan toplum baskısı hissetmeleri ve kendi hissettikleri baskının çocuklarında oluşmalarını istememesi yer almaktadır. Ancak doğru olan ihtiyaçlara göre uzman belirlemek ve çözüm bulmaktır. Doğru çözümü ve uzmanı bulmak için çocuk pedagogu ve psikoloğu arasındaki farkları bilmek gerekir.

Çocuk Pedagogu ve Çocuk Psikoloğu Arasındaki Farklar

Pedagog kelime anlamıyla eğitim bilimci anlamına gelir ve pedagoji bölümü mezunlarının aldığı unvandır. Çocuk pedagogu çocuk eğitimi üzerine çalışır, çocuklar için eğitmenlik yapabilir veya aileleri, bakıcıları çocuk eğitimi üzerine bilinçlendirebilir. Pedagogların çocuklardaki psikolojik sorunları tedavi etmeye ne yeterliliği ne de yetkisi yoktur. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olduktan sonra pedagog unvanına sahip olanların çocuk psikolojisi ile ilgili çalışmalar yapması için yüksek lisans veya doktora yapması şarttır. Çocuk psikolojisi özelinde bir eğitim alanı olmadığından dolayı çocuk psikoloğu olmak için Psikoloji veya Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık bölümlerinden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora programlarında çocuk psikolojisi üzerine çalışarak bu unvana sahip olabilirler. Eğitim odaklı incelendiğinde çocuk psikolojisi için daha detaylı çalışmak ve uzmanlaşmak gerekmektedir. Psikoloji mezunlarının yüksek lisans ile birlikte uzmanlık seçmelerinde aldıkları derslerin, projelerin ve seçmeli derslerin etkisi çok fazladır. Ülkemizde özel olarak çocuk psikolojisi üzerine eğitim veren lisans programlarının olmaması kişilerin çocuk psikolojisinde uzmanlaşmak için lisans eğitimi itibariyle bu alana yönelmelerini gerektirmektedir.

Psikolojik Danışmanlık ve Çocuk Psikolojisi

Çocukların sağlıklı bir ruhsal gelişimlerinin olması geleceklerine yapılabilecek en değerli yatırımlardan birisi olduğundan dolayı ebeveynlerin bu noktada hassas ve dikkatli davranmaları önemlidir. Çocuk psikoloğu seçerken mezuniyetine, uzmanlıklarına, yüksek lisans ve doktora programlarına dikkat etmek gerekir. Çocuk gelişimi ya da okul öncesi öğretmenliği mezunu olan kişilerin kendilerine pedagog unvanını yakıştırmaları ile birlikte bu alanda çok ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Çocuk eğitimi ve çocuk ilişkileri üzerine eğitim alan kişiler mutlaka doğru yönlendiren tavsiyeler verebilir ancak psikolojik sorunlar üzerinde yetkinliğe sahip olmadıklarından dolayı çocuklar için daha kötü sonuçlanacak durumların ortaya çıkmasına neden olabilirler. İnternet üzerinde kendini psikolog, pedagog olarak gösteren çok fazla insan bulunmaktadır. Geleceğimizin yapı taşları olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz kişilere dikkat etmek ve her detayı araştırmak önemlidir. Çocuklar için psikolojik danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyulduğunda çocuklar üzerine uzmanlaşmış çocuk psikoloğu ile çalışmak gerekir.

Kaynak:
Gülşah Öztürk Erten

Uzman Klinik Psikolog & Pedagog
www.gulsahozturkerten.com

Bu haber toplam 9559 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT