Boğazhisar'da Çanakkale konferansı
Boğazhisar İlköğretim Okulu öğrencilerinden Abdullah ve Abdullatif Çağın kardeşlerin ezgileri ile renk kattığı programda izleyiciler gözyaşlarını tutamadılar. Araştırmacı yazar Salim Dağ Çanakkale Savaşı’nın yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biri olduğunu söyledi. 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Avrupa’daki sömürgeci büyük devletler öteden beri özlemini kurdukları Çanakkale Boğazı’nı zorlayarak aşma ve İstanbul'a kavuşma isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Unuttuklar şey Mehmetçiğimizin vatan topraklarında düşman postalı görmek istemeyen şanlı ruhuydu.
Avrupa’daki sömürgeci devletler çelik zırhlı gemilerine ve toplarına güvenerek Çanakkale Boğazı’nı aşmalarına fırsat tanımayan şanlı Mehmetçiklerimiz, canı pahasına vatan toprağının her bir karesini kutsal bilip öleceğini bile bile toplara ve mermilere siper olmaktan kaçmadılar. Çanakkale savaşlarında 250 binin üzerinde askerimiz şehit düştü. Düşman kayıpları ise bu rakamın üstündedir. İnsanlık tarihinin en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale savaşındaki kahramanlıkların bütün gençlerimize bugünde örnek olması gerektiğini dile getirerek
• Azim ve dayanıklılık örnekleriyle dolu olan Türk tarihinde, Çanakkale Muharebelerinin ayrı bir yeri vardır. Yaşanan olaylar ve zaferlerin kazanılmasını sağlayan kişiler azmin ve dayanıklılığın simgesi haline gelmiştir. Bunlardan:
• Seyit Onbaşı: 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşlarına katıldı. Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesinde görev aldı. Çanakkale Savaşlarında gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyasında ayakta kalabilen tek top vardı; onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı, büyük bir güçle 275 kiloluk mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara alarak batmıştı.
• Bombacı Mehmet Çavuş: Seddülbahir ve Conkbayır'ın büyük kahramanlarından biri de Bombacı Mehmet Çavuş'tu. Bu kahraman Anadolu çocuğu, İngilizlerin siperlerimize fırlattığı el bombalarını korkusuzca hemen yakalar, karşı tarafa fırlatır ve zararını kendilerine dokundururdu. İngilizler bunu anlamış olacaklar ki, bombaları bir kaç sayı saydıktan sonra fırlatarak Mehmet Çavuş'un iadesini önlemeye çalışmışlardı. İşte böyle bir bomba, Mehmet Çavuş'un elinde patlayarak sağ elinin bileğinden kopmasına sebep olmuştu. Bu yiğit delikanlı, vazife şuuruyla hastaneden tabur kumandanına yazdığı mektupta şöyle diyordu: "Sağ kolumu kaybettim, zararı yok, sol kolum var. Onunla da pekâlâ iş görebilirim. Beni müteessir eden ve yine kıtama iltihak edip düşmanla çarpışmama mani olan şey, yaramın henüz kapanmamış olmasıdır. Hastaneden kurtularak halen harbe iştirak edemediğim için beni mazur görünüz, affediniz muhterem kumandanım..."
• Yahya Çavuş: 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26.P.A.3.Tb.10.Bl.1Tk. Komutanı Ezineli Yahya Çavuştur. İngiliz Generali Nepier, Yahya Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi karşısında, karşılarında bir tümen bulunduğunu sanmıştı.
• Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Albay Cevat Çobanlı 17/18 Mart gecesi boğaz'a mayın hattı döşenmesi emrini verdi. Aldığı emir gereği Binbaşı Nazmi Bey Nusret Mayın gemisi ile yaptığı hizmeti ile savaşın kaderini değiştirmiştir.
• Çanakkale savaşlarının Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in başarısı ilerde başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaş’ımızın kaynağı oldu.
Okul müdürü Nureddin Özdemir konuşmacıya ve katılımcılara teşekkür ederek Çanakkale Zaferini kazandıran ruhun yaşatılması için herkesin büyük gayret içinde olması gerektiğini söyledi.