Bebek Nasıl Uyutulur?

Bebek Nasıl Uyutulur?
Her bebeğin uyku ya da uykusuzluk hali değişkenlikler taşır.

 

Gözlerini ovalar, elini yumruk yaparak burnunu kaşır, saçlarını çekmeye başlar ve bu örnekler sayfalarca uzayabilir. Siz de yakın zamanda gözlemleriniz sonucunda sizin bebeğinizin de bu ve benzeri tepkimeler verdiğini farkedeceksiniz mutlaka. Ama kesin olarak değişmeyen, her bebekte görülen durum, sürekli huzursuz olması ve devamlı süretle ağlamasıdır. 0-6 ay arası bebeklerde bu durumdan emzirerek sıyrılabilir. Çünkü bir genelleme yapacak olursak bu çocuklar ‘memede uyuma’ denen uyuma stilini henüz o zamanlarda kavramışlardır. Henüz hiçbir yatak firmasının ek fonksiyonları içinde bulunmadığı için bir çok ergenin uyuyamama sorununa çözüm bulunamamıştır. Ama onlar ergen. Ergeç öğreneceklerdir deyip biz kaldığımız yerden, çocuklarımızdan devam edelim.
 
Huzursuzluk Giderilmesi :
0-6 aylık bebekler için uzman tavsiyesi anne sütüdür. Bir bebeğin tüm ihtiyacını karşılayan anne sütü, çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi aynı zamanda zekasını ve iletişim becerisini de besliyordur. Sadece anne sütü alan çocuklar suya gereksinim duymayacaklardır. Bunun sebebi dışardan takviye edilecek besinlerde bulunan tuzun anne sütünde olmamasıdır. O yüzden bebekler suya pek gereksinim duymazlar. Bebeğinizi emzirdiniz vu uykuya dalamıyor ya da uyuyakaldığı halde birkaç dakika içinde uyanıyorsa gaz probleminin olabileceği ihitimalini atlamamalısınız. Bebek dik bir şekilde kucağa alınır, sakin ve yavaşça sırtı sıvazlanmaya başlanır. İlk zamanlar sizin de gülümsemenize hatta duruma göre kahkahalar atmanıza sebep olacak geğirme, an itibari ile gerçekleşmiş bulunmaktadır. Olmadı mı? Öyleyse sırtını ovalarken eliniz bebeğinizin beline indiğinde hafifçe kendinize doğru çekin ve bırakın, çekin ve bırakın. Unutmayın ki o sizin aretiniz ya da yıllardır görmediğiniz askerlik arkadaşınız değil. O sizin bebeğiniz. O sizin küçük, narin bebeğiniz. Yine olmadıysa bebeğinizi yüzükoyun yatırın, karnını uygulanacak bu baskı onun rahatlamasına sebep olacaktır. Unutmayın ki o henüz kollarından kuvvet alamadığı için doğrulamıyor. Bu yüzden yüzü koyun yatırdığınızda solunum yollarının kapanmamasına özen gösterin. Endişelenecek bir şey yok eğer yine olmamışsa belki de bebeğinizin gazı yoktur ya da siz var olduğuna inanıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.
 
 
Diyelim ki bebeğiniz gaz çıkartmadı sizde gazı olmadığına kanaaat getirdiniz. Ek gıdalar alan bir bebekse su ihtiyacını da giderdiniz ve huzursuzluğu devam ediyor. Bebeklerimizi göremediğimiz şeylerden korusun diye üzerine taktığımız dualar, muskalar ve nazar boncuklarının kilitli iğnelerini kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz. İnanca göre bunlar olmasa da bazı takı tokalar, yoncalar, altınlar, üstlerinde isimleriniz yazdığı bileklikleri kontrol ediniz ve mükün olduğunca bu ve benzeri nesneleri kullanmamaya özen gösteriniz.
 
 
Genelde 4 aylıktan itibaren başlayan diş çıkarma halleri doğrultusunda bence peşinen doktorunuzla konu hakkında görüşmeli ve tavsiye edeceği bir merhemi evinizde bulundurabilirsiniz. Diş çıkarmanın en belirgin özellikleri bebeklerde ateş ve kusmadır. Ama unutulmaması gereken şey ateşi yükselmeden ya da kusmadan diş çıkarabileceğidir. En doğru ateş ölçme yöntemi ateşin makattan ölçülmesi yoludur. Özellikle kilolu doğmuş bebeklerde deri biraz daha kalın hatta koltuk altı katkattır. Bu ateşi doğru ölçemeyeceğiniz anlamına gelir.
Tüm bunları kontrol ederken altına da bakmışsınızdır değil mi? O da unutulur mu demeyin. Tecrübe ile sabittir.
 
 
Evet artık siz bir sorun bulamadınız. Öyleyse belki de bebeğiniz huy değiştirmeye başlamıştır. Uyutma stilinizi değiştirin. Onu artık memede uyutamıyorsanız, ayaklarınız alıp sağa sola sallamayı denemelisiniz, olmuyorsa yine aynı pozisyonda çok şiddetli olmadan yukarı aşağı hoplatmaya başlayabilirsiniz. Beşiğinde veya salıncağında sağa sola sollama işini daha şiddetli yapabilirsiniz. Sevdiğini göreceksiniz. Bir battaniye içine bebeği koyup sallamayı denemelisiniz. Yalnız baştan uyarayım bebeklerin çok sevdiği bu stil hakkında ebeveynleri “-Nerden alıştırdık biz buna?!” diyerek hayıflanmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu stil oldukça yorucu ve en az iki kişi ile yapılacak bir stildir. Yalnız kalan biriyseniz onun yerine duvardan duvara ya da tavandan olacak şekilde 4 sağlam ip bağlayıp bu ipleri arasına sereceğiniz bir nevresimle kuvvetlendirebilir, bebeğinizi içinde sallayabilisiniz.
 
Evet belki zordur çocuk bakmak. Onlara karşıdan bakmak. Çünkü eğer gözlerinin içine bakabiliyorsanız evladınızın, hiç de zor olmadığını düşünmeye başlayacaksınız. Aslında kolay matematik. Siz onları sevin, çünkü onların tüm dünyaya sevgiyle bakması ve insanlığı sevebilmesi için tek ihtiyacı bu. Ve herhangi bir şeyi ilk yaptığında gülümseten bebeğinizin, herzaman, her yaptığında sizi tekrar tekrar gülümsetebilmesi dileğiyle.

Bu haber toplam 3205 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT