Balık sezonu başladı AMA!

Balık sezonu başladı AMA!
1 Eylül’de balık sezonu açıldı. Ancak bu yıl yapılan yeni düzenlemeye balıkçılardan tepki var.

Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni tebliğde avlanmanın 24 metreye çıkartılması balıkçılar kara kara düşündürmeye başladı. Tepki gösteren balıkçılar 2 gün balığa çıkmayacak. Sarıyer’in balıkçı reislerinden İlyas Torlak yeni tebliğ ile ilgili açıklama yaptı. Torlak yaptığı açıklamada yapılan yeni düzenlemenin balıkçılığa büyük zarar verdiğini söyledi.

İşte balıkçı reisi İlyas Torlak’ın açıklaması
Bu ülkede 38 yıldan beri balıkçılık mesleği ile uğraşmaktayım, son günlerde ülke balıkçılığımız üzerine bir sürü asılsız ve hiç bir bilimsel araştırmalara dayanılmadan yapılan değerlendirmeler sonucu çıkan spekülasyonlardan dolayı mesleğimizi icra edememe durumuna düşürülmek istenmekteyiz.

Ülke balıkçılığımızı yönlendirmek ve denizlerimizdeki balığımızın sürdürülebilir bir avcılığa uygun hale getirmek için her dört yılda bir yenilenen avlanma yönetmeliklerimizin 2012-2016 yılları arasında geçerli olacak yeni tebliğleri 18 Ağustos tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Şeriatın kestiği parmak acımaz, lakin yıllardır avcılık yaptığımız bu denizlerle hiç bağdaşmayan tamamen varsayımlara ve STK ların yapmış oldukları yalan yanlış yaygaralara istinaden yürürlüğe giren bu tebliğler 1 Eylül’de açılacak olan avcılığımıza büyük bir darbe indirmiş, borç batağındaki balıkçımızı derin bir üzüntü ve kaosa sokmuştur.

Ülke balıkçılığımızı bitirme noktasına getiren başlıca tebliğleri ve yanlışlıkları şöyle sıralayabiliriz.



1-Tüm kıyılarımızı kapsayacak şekilde 24 metreden kıyılarda avlanma yasağı getirilmiştir.
Ülkemizde yıllardan beri göç balığı avcılığı yapılmaktadır ve avladığımız balıkların yüzde 80’ii göç balığıdır, bu balıklar göç ederken bunun ancak yüzde 20 si 24 metreden açık sularda seyretmektedir, yüzde 80 i 24 metrenin altında seyreder ki yıllardan beri bu süreç böyle devam eder gider.

2-Denizlerimizde kirlilik had safhaya ulaşmışken ve bunun açıklamalarını birçok bilimsel kuruluşlar anlatırken, yeni yayımlanan tebliğlerde koruma alanları yaratmışlar ve denizlerimizin birçok yerine çizgiler çizerek buraları avlanmaya yasak bölge ilan etmişlerdir.

Marmara denizi adalar mevkii, büyük çekmece koyu, İzmit körfezi koruma alanı ilan edilmiş ve bunun altındaki nedenler ve senaryolar şimdiden sinyallerini vermektedir. Bir müddet sonra bu alanlara çiftlik balıkçılığı için kimlerin çörekleneceği ayrı bir tartışma konusudur.

Avlanma derinliğinin 24 metreye çıkartılması, koruma alanları ülke balıkçılığımızı ve daha çok bizi büyük sıkıntılara sokacak, avlanma gücümüzü yüzde 40 lara kadar düşürüp bizi batırma noktasına getirecektir.

Bu gün en asgari kredi borcu 300 000 liradan başlayıp 1,5 milyon liraya kadar çıkan balıkçılar bu şartlar altında kara kara düşünüp çözüm yolları aramaktadır.
Balıkçılık Genel Müdürlüğü ve bağlı bulunduğu Tarım Bakanlığı yaptığımız itirazlara kayıtsız kalmakta ve bizi kaderimizle baş başa bırakıp moralimizi bozmama yönünde telkin vermektedir.

Bu ülkede her şeyi tekelleştirdikleri gibi balıkçılığımızı da tekelleştirmeye çalışıyorlar.

Balıkçılığımızda yanlışlar çok, yıllardan beri bir düzen kurma zamanının çoktan gelip geçtiğinin tüm camia farkında lakin başlanacak yol buradan değildi. Başlangıcın bu olmaması gerekliydi, ilk yapılması gerekenler en sona bırakılmış ivedilikle birtakım rantçıların beklentileri ön plana alınmıştır.

Bu haber toplam 2251 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT