Mustafa Bakır, midyecilerin sefaletini meclise taşıdı

Mustafa Bakır, midyecilerin sefaletini meclise taşıdı
CHP Meclis Üyesi Mustafa Bakır, Türkiye’de son yıllarda artan işsizlik oranlarına ve işçi ölümleri ile Rumeli Kavağı'ndaki midyecilerin sorunlarına dikkat çekti.

1 Mayıs İşçi Bayramı ve 4-10 Mayıs İş Güvenliği Haftasıyla ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi Mustafa Bakır, Türkiye’de son yıllarda artan işsizlik oranlarına ve işçi ölümlerine dikkat çekti.

1 Mayıs İşçi Bayramı ve 4-10 Mayıs İş Güvenliği Haftası ile ilgili söz alan CHP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Mustafa Bakır, Türkiye’deki işsizlik ve iş kazaları ile ilgili hükümeti eleştirdi. Kürsüden TÜİK verilerini açıklayarak AK Parti grubuna yüklenen CHP’li Bakır, son yıllarda giderek artan işçi ölümlerine dikkat çekti. Türkiye’de günde ortalama 5 işçinin kazalara kurban gittiğini belirten Bakır, “İş güvenliği açısından en kötü bazda Avrupa’da birinci, dünyada da üçüncü sıradayız” dedi.

İŞSİZLİK ARTTI SENDİKALILAŞMA AZALDI

Sarıyer Belediyesi’nin yeni hizmet binasında yapılan meclis toplantısında söz alan Mustafa Bakır, pazartesi günü AK Parti Meclis Üyesi Hicran Çelikyay’ın 1 Mayıs’la ilgili görüşlerine cevap niteliğinde konuştu. CHP’li Bakır, “Türkiye’de işçilerle alakalı TÜİK istatistiklerini vereceğim. Türkiye’de yüzde 12,7 oranında işsizlik sorunu bulunmaktadır. 6 milyon kişilik bir işsizlik ordusu var. Türkiye’de 12 milyon 699 bin işçi çalışıyor bunlardan sadece 1,5 milyonu sendikalı. İşçinin hukukunu, özlük haklarını korumak amacıyla kurulan sendikalar tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Politik baskılardan dolayı, uzlaşma, pazarlık hakları ellerinden alınınca sendikaların durumu günümüzdeki noktaya gelmiştir” dedi.

bakir-ic2.jpg

TÜRKİYE’DE HER GÜN 5 İŞÇİ KAZALARA KURBAN GİDİYOR

4-10 Mayıs arası İş Güvenliği haftasını da hatırlatan Bakır, “Türkiye’de günde ortalama 5 işçimiz kazalara kurban gidiyor. Yılda ortalama 200 bin kişi iş kazası yaşıyor. 2016’da bin 970 vatandaşımız bu kazalarda hayatını kaybetmiş. 2002’den bu yana Türkiye’de tam 15 milyon kişi iş göremezlik raporu almış durumda. Soma’da 301 vatandaşımızı kaybettik, tersanelerde, organize sanayi sitelerinde, köprü inşaatlarında, yeni havalimanı inşaatında yüzlerce insanımızı kaybettik. Birde Sarıyer’e bakalım; gerek 100 bin metrekare üzerinde belediye hizmet binamızı yaparken, gerekse Yaşar Kemal Kültür Merkezi yapılırken bir tane arkadaşımızın burnu dahi kanamadı. Bunu da dikkatinize sunuyorum” dedi.

KEŞKE İŞÇİNİN HAKKINI VERSEYDİNİZ

AK Partililerin sataşmalarına da cevap veren CHP’li Bakır, “Meclisten meclise Google'a girip Sarıyer Belediyesi ile ilgili ne bulurum da kürsüde konuşurum derdindesiniz. Kürsüye çıkıp "1 Mayıs’ı biz işçilere bayram yaptık" diye övünüyorsunuz, bayram vermeseydiniz de işçinin hakkını verseydiniz keşke. Popülist siyasete gerek yok. Devletin rakamları ortada. İş güvenliği açısından en kötü bazda Avrupa’da birinci, dünyada da üçüncü sıradayız” diye konuştu.

bakir-ic1.jpg

SARIYER’DEKİ MİDYECİ İŞÇİLERİN SORUNLARINI HATIRLATTI

Konuşmasında Rumeli Kavağı’ndaki midyecilerin zor şartlarda çalıştığına dikkat çeken Mustafa Bakır, AK Parti grubuna dönerek; “Bakın şimdi anlatacaklarımı Google’de bulamazsınız. Bu bilgileri ancak insanlara dokununca, onlarla konuşunca öğrenirsiniz. Rumeli Kavağı’nda binin üzerinde aile midyecilikten geçimini sağlamaya çalışıyor. 25 tekne aktif olarak çalışıyor. Türkiye’nin yüzde 60, İstanbul’un da yüzde 90 midye ihtiyacını Rumeli Kavağı sağlıyor. İBB, o bölgeye 13 tane 10 metrekarelik barınak kurmuş öyle bırakmış. Siz o barınakları yaparken; biz devasa 2 bina bitirdik, onlarca park yaptık. O barınaklar yine orada aynı şekilde atıl bir durumda duruyor. Barınakları oraya bıraktınız, hiç kimseye sahiplendirmeden gittiniz. Tarabya, İstinye’ye marina yaptınız aynı gün içinde elektriğini, suyunu her şeyini hallettiniz. En son AK Parti Grup Başkanı Nurettin Bey elektrik ve su sorununu en kısa sürede çözeceğiz dedi. Bununda üzerinden 6 ay geçti. Ne zaman yapılacak belli değil” dedi.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 4967 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT