CHP'de adaylar nasıl belirlenecek? sorusunun cevabı belli oldu

CHP'de adaylar nasıl belirlenecek? sorusunun cevabı belli oldu
Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday belirleme yöntemiyle ilgili yol haritası netleşti.

Yerel seçimler için aday adaylığı başvuru süreci 5 Aralık itibarıyla sona eren Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aday belirleme yöntemiyle ilgili yol haritası netleşti. CHP Parti Meclisi toplantısında alınan karar genelge olarak il ve ilçe başkanlıklarına gönderildi. Belediye başkan adaylarının belirlenmesi için 3 yöntem belirlendi. İstanbul’un da içinde bulunduğu 20 il bunun dışında tutuldu. Buralarda direk atama yapılacak.

Merkez yoklaması yapılacak

Genel Başkan Yardımcıları; M. Gül Çiftçi Binici, Gökan Zeybek, Ensar Aytekin ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin imzasının yer aldığı genelgeye göre 659 seçim çevresindeki tüm seçim türlerinde adayların, “merkez yoklaması” ile saptanmasına, aday saptamaya kaynak olmak üzere seçim çevrelerinin özelliklerine göre; “Örgüt denetiminde ön seçim”, “Örgüt denetiminde basit aday yoklaması”, “Örgüt denetiminde geniş aday yoklaması” yapılarak eğilim yoklaması yöntemlerinin kullanılmasına karar verildi. Bu çerçevede; il başkanlıklarının, ilçe ve belde örgütlerinin görüşü alınacağı belirtildi.

13 Aralık’a kadar bildirilecek

İl başkanlıkları, ilçe ve belde örgütlerinin; hangi seçim çevresinde hangi tür seçimin tercih edileceği veya bunlar dışında bir yöntem uygulanmak isteniyorsa, talep edilen yöntem ve gerekçesini genelgede yer alan telefon ve mail adresine 13 Aralık saat 17.00’ye kadar bildirmesi gerekiyor.

İstanbul'da atama olacak

Karar verilen 3 yöntemin sonrası bazı şehirlerin belediye başkanlıklarında ise ön seçim yapılmayacak. Bu şehirler ise; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Mersin, Tekirdağ ve Uşak oldu.

Meclis üyeleri için de fermuar sistemli önseçim formülü

Meclis üyeleri için ise fermuar sistemiyle ön seçim, anket ve eğilim yoklaması yapılacak.

BASİT ADAY YOKLAMASI MADDE 10/A
Basit Aday Yoklaması bir seçim çevresi içinde kayıtlı aşağıdaki parti üyelerinin yargı gözetim ve denetimi altında yapacakları seçimle adayları belirlemesidir.
a. Kongrelerinde seçilmiş olan il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulları üyeleri,
b. Partili belediye başkanları ile partili belediye meclisi üyeleri,
c. Partili eski belediye başkanları,
d. Partili il genel meclisi üyeleri,
e. Partili mevcut ve eski parlamenterleri,
f. O seçim çevresinde üye olarak yazılı olan Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve üyeleri ile İl Disiplin Kurulu Başkanı ve üyeleri,
g. Seçim çevresindeki ilçelerin kongre delegeleri ve o çevrede il kongresi delegeleri,
h. O seçim çevresinde üye yazılı kurultay delegeleri,
i. Seçim çevresi içindeki sendikalar ile meslek odaları (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları)nın Parti üyesi olan başkanları,
j. O seçim çevresinden seçilmiş parti içi önseçmenleri,

Yukarıda sayılanlara ek olarak seçimle göreve gelmiş belde başkanları ve belde yönetim kurulu üyeleri, seçilmiş oldukları beldenin seçim çevresindeki belediye başkanlığı ve belediye meclisi aday yoklamasında seçmen listesine yazılırlar.

GENİŞLETİLMİŞ ADAY YOKLAMASI MADDE 10/B

Genişletilmiş Aday Yoklaması bir seçim çevresi içinde partiye kayıtlı ve üye aidatını düzenli şekilde ödemiş üyelerin yargı gözetim ve denetimi altında yapacakları seçimle adayları belirlemesidir. Düzenli aidat ödeme şartının gerçekleşme esasları, hangi zaman dilimine ait hangi tür ödemelerin dikkate alınacağı ve uygulama şekli Merkez Yönetim Kurulu tarafından yayınlanacak Genelge ile belirlenir.

chp-2024-aday-genelge.jpeg

Bu haber toplam 3100 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT