Topbaş’a kültür merkezini sordu

Topbaş’a kültür merkezini sordu
iBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Gökan Zeybek, Büyükşehir’in bir yıllık faaliyet raporunu değerlendirdiği konuşmasında Sarıyer’e yapılması gereken kültür merkezini sordu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Gökan Zeybek, İBB’nin bir yıllık faaliyet raporunu eleştirdi. Zeybek, yaptığı konuşmada Sarıyerlileri yakından ilgilendiren bazı konulara da değindi. , Darüşşafaka Metro İstasyonu üzerine yapılması gereken kültür merkezi ile nikâh salonunun neden yapılmadığını soran Zeybek, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde yapılan hatalara değinerek, İlçe belediyeleri  ile İBB arasındaki yetki kargaşasından bahsetti.
Gökan Zeybek’in İBB’yi sert bir dille eleştirdiği konuşmasında; ulaşımdaki sıkıntılardan, kentsel dönüşüm’e,  İSPARK’tan , amatör spor kulüpleri yapılamayan yardımlara kadar bir çok konuya değindi.

Sarıyer’deki kültür merkezi neden yapılmadı?
Darüşşafaka Metro İstasyonu üzerine yapılması gereken kültür merkezi ile nikâh salonunun neden yapılmadığını da soran Zeybek, konuyla ilgili şunları söyledi: “Burada metronun Darüşşafaka’dan sonra Hacıosman’la ilgili çalışması da devam etmektedir. Ancak Darüşşafaka istasyonuyla ilgili bir tespiti bulmak istiyorum. Darüşşafaka istasyonu Derbent mahallemizin içindeki bir alandan çıkmıştır. Bu alanla ilgili Sarıyer Belediyesiyle yapılmış olan bir protokol vardır. Ve bu protokole göre de Sarıyer Belediyesi’ne ait olan bu arazi karşılığında bir kültür merkezi ve nikah salonu yapılacaktır. Bu da Sözleşmede olmasına rağmen yani iyi niyet sözleşmesinin olmasına rağmen gerçekleşmemiştir.”

“Darüşşafaka’ya metro çıkışı verilmemiş”
Metro’dan Darüşşafaka’ya çıkış verilmediğine de değinen Zeybek, “Burada 15 bine yakın gerek kadın, gerek erkek, gerekse gençlerin aktif yaşamın içinde çok olduğu bir mahalle ile ilgili ulaşım aksının bağlantısı düşünülmemiştir. Şu anda orada hastane ile ilgili Acıbadem Hastanesi’ne bir çıkış, hastane yönetimi tarafından kendisi yapılmaktadır. Bunun Darüşşafaka Mahallesi’ne geçiş ile ilgili 100 metrelik bölümünün İSKİ’nin o arazisinden nasıl geçeceği konusundaki bir açıklamanın çok faydalı olacağını belirtmek istiyorum” dedi.

Boğaziçi İmar sorunu var
Boğaziçi İmar Müdürlüğü ile ilgili sorunlara değinen Zeybek şunları söyledi: “12.06.2009 tarihinde Boğaziçi ile ilgili uzun bir konuşma yaptıktan sonra (bu Meclis tutanağıdır, Tutanaktan okuyorum.) “…Bu Kanunla verilen görevler ve bu görevlerle belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananlar fiilen daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” maddesi ortada iken, ayrıca bu fiilleri işleyenler doğal yapıyı en geç 1 yıl içerisinde aslına uygun bir hale getirmekle sorumlu iken şimdi aşağıda belirteceğim isimleri bizde (nokta nokta o günkü raporda isimler vardı) bu kişilerle ilgili Yapı Kontrol Müdürü, Boğaziçi İmar Müdürü ve bu bölgede adından sıkça sözedilen kişilerle ilgili şöyle demişim; “Bu kişiler hakkında yasal işlemler yasal işlemler yapılmasını düşünüyor musunuz? Teftiş Heyetini incelemeye çağırmayı düşünüyor musunuz? Gerekirse Savcılığa suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?” Boğaz”da yaşayan birisi olarak Boğaz’ın iki yakasındaki, bunu niye söylüyorum, burada kaçak yapılaşmayla ilgili mücadelede yüzde 100 gibi bir ifade belirtilmiştir.

İstanbul’un Beykoz, Üsküdar, Beşiktaş ve Sarıyer, çokça da Sarıyer ve Beykoz’da bulunan yurttaşlarımız bilmektedir ki  Boğaziçi İmar Müdürlüğü gecekonduda yaşayan yurttaşlarımız üzerindeki yüzde 100 denetimi sağlamıştır. Hiç bundan şüphe duymuyorum. Yani gecekondular üzerindeki hakimiyeti tamdır. Ama ister adına onarım deyin, ister adına güçlendirme deyin, ister adına mantolama deyin, adı altında yapılan pek çok doğrudan doğruya denizden de görülen yapılarla ilgili ciddi tespitler yapılmıştır. Bu konuda çok daha duyarlı olunması gerek diyorum. Ki geçen ay içinde Basına da yansıdı, bizim de yakından takip ettiğimiz bir süreçte bizim 12 Haziran 2009’da adını verdiğimiz kişilerden bir tanesi gözaltına alınmış sonra da tutuklanmıştır.”

“Yetki kargaşası var”
Boğaziçi Kanunu’nun bu biçimiyle yürümesi mümkün değildir. İlçe Belediyelerinin sınırları içinde yaşayan yurttaşların oylarıyla seçilmiş olan ilçe belediyelerine rağmen Büyükşehir tarafından yönlendirilmiş bir müdürlük tarafından götürülen Boğaziçi İmar Müdürlüğü bu 4 ilçemizde çok ciddi biçimiyle bir sorundur. Yani ya orada seçmiş olduğumuz Belediye Başkanlarımıza güveneceğiz. Diğer kentin, diğer taraflarında olduğu gibi idareyi ve denetimi onlara bırakacağız. Çünkü burada bir yetki karmaşası, burada bir idari açıdan denetim noksanlığı ortaya kalmaktadır. Ve buradan biliyoruz ki, yani bu 4 ilçedeki iktidar ya da muhalefete mensup meclis üyelerimizin konuyla ilgili hangi makamla hangi merci ile yurttaşın sorununa nasıl yardımcı olacağı konusunda bir problem yaşadığı da aşikardır.

Bu haber toplam 1417 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT