Parkinson Plus Nedir?

Parkinson Plus Nedir?

Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkarak yaşam kalitesini düşüren Parkinson hastalığı, bazı kişilerde daha farklı hastalıklar ile birlikte görülebilir. Nitekim bu durum, Parkinson Plus ne demek sorusunun cevabı niteliğini taşır. Parkinson hastalığına ek bir şekilde görülen diğer rahatsızlıklar neticesinde kişinin motor hareketlerinde çeşitli zorluklar yaşanır. Gündelik hayatta zorluk çekebilen kişi, buna bağlı bir şekilde hayat kalitesinde düşüş yaşar.

Parkinson plus hastalığı içerisinde değerlendirilen belli başlı sinir sistemi sorunundan bahsetmek mümkündür. İdrar tutmada zorluk, başın öne eğilmesinde sıkıntı, tansiyon ve terleme bozuklukları, söz konusu hastalık dahilinde değerlendirilir. Doğrudan yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen Parkinson plus, ne yazık ki ileri yaşlarda çok daha zorlu bir süreci doğurmaktadır. Tedaviye yanıtın güç bir hale gelmesine neden olan bu durum, kişinin psikolojisini de olumsuz yönde etkiler.

Parkinson türleri her ne kadar genel bir başlıkta toplansa da hastalarda oluşabilecek rahatsızlıklar çeşitlidir. Sinir sistemi bozukluklarının yanı sıra görme bozuklukları, aniden düşme, hareket kabiliyetinde zorluk ve bellek zayıflığı gibi sorunlar da Parkinson plus içerisinde görülebilir. Çok daha nadir olan bu durum, ne yazık ki ileri vakalarda daha farklı belirtiler olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle diğer hastalıklarda olduğu gibi Parkinson rahatsızlığında da erken teşhis önemlidir. Bu sayede erkenden tedavi aşamasına geçilerek kişinin yaşam kalitesinin mümkün olduğunca düşüş yaşamaması sağlanmaya çalışılır.

Parkinson Plus ile Görülen Rahatsızlıklar

Parkinson plus sendromu, bahsi geçenlerden daha farklı rahatsızlıkların yaşanmasına da neden olur. Bunların arasında reflekslerin kontrol edilememesi, dikkat ve bellekte bozukluklar, ani uyuklamalar ve halüsinasyon gibi etkiler görülebilir. Gündelik hayatta faaliyetlerin sürdürülmesine engel olan bu belirtiler, ilaçlar ile belirli oranda kontrol altına alınmaya çalışır.

Parkinson ile birlikte psikolojik hastalıkların ortaya çıktığı da gözlemlenebilir. Özellikle Parkinson hastalığını öğrenen kişi, bununla başa çıkamayabilir. Psikolojik olarak depresyon ve bunalım gibi etkilerin oluşabildiği kişilerde buna uygun ilaçların kullanılması gerekebilir. Yan etkilerin oluşmaması adına mümkün olduğunca düşük dozda uygulanabilen psikiyatri ilaçları, gerekli görüldüğü miktarda alınır. Bunun için de yine uzman doktor kontrolünün şart olduğu bilinmelidir.

Parkinson Yaşam Süresi Ne Kadardır?

En merak edilen sorulardan bir diğeri ise hiç şüphesiz Parkinson yaşam süresi ile ilgilidir. Aynı şekilde Parkinson plus yaşam süresi de pek çok kez en çok sorulan sorular arasında yer alır. Uygun tedavi ve teşhis işlemleri sonrasında Parkinson hastası bir kişi, 20 yıl ve daha uzun sürelerde yaşayabilir. Üstelik ilaçlar ile birlikte kontrol altına alınmaya çalışılan hastalık, gündelik yaşama olumsuz yönde etkiler oluşturmaması için bir an önce tedavi gerektirir. Benzer biçimde depresyon ve bunalım gibi etkiler de gözlemleniyor ise uzman doktor kontrolünde tedavi aşamasına geçilmesi önem teşkil eder.

Parkinson hastalığında uygulanan ilaç tedavisi, belirli gruplara ayrılır. Birincil grup ilaçlarda dopamin salgısının vücutta daha fazla dolaşması amaçlanır. İkincil grup ilaçlar ile eksilen dopamin salgısını destekleme görevi üstlenirken üçüncül grup ilaçlar ise beyindeki dopamin salgısının tutulduğu bölgeye etki eder. Tüm ilaçların ortak noktası ise elbette hastanın rahat bir şekilde yaşamını sürdürmeyi desteklemeleridir. Daha fazla bilgiye Parkinson pdf gibi kaynaklar üzerinden erişebilirsiniz.

Bu haber toplam 17414 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Sağlık