'Herşey halkımızın yararınadır'
Meclis toplantısında söz alarak CHP’lilerin bu konudaki muhalefetinin doğru olmadığını vurgulayan AK Parti Sarıyer ve İBB Meclis Üyesi Canarıkan, “Kanun tasarısındaki her şey halkımızın yararı gözetilerek yapılmıştır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.
HALİL CANARIKAN'IN KONUŞMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN - VİDEO
CHP’li Gökan Zeybek’in kanun tasarısı ile ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamalara cevap veren Canarıkan, “Geçtiğimiz günlerde Gökan Zeybek arkadaşımın “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’yla ilgili yaptıkları açıklamalardan sonra, Sarıyer halkını doğru bilgilendirmek için önemli bazı gerçekleri açıklamak istiyorum. Kanun tasarısındaki her şey halkımızın yararı gözetilerek yapılmıştır. Bir kere bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.
Tasarı mülkiyet haklarını koruyucu niteliktedir
Tasarının içeriği ile ilgili bilgi veren Canarıkan, “Bu kanunun amacı afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir. Hükümetimizin hazırladığı ve komisyonda tartışılan bu kanun tasarısı, ülkemizde sağlıklı ve uygulanabilir, oluşan değerlerin halkla ve hakça paylaşıldığı, insan ve mülkiyet haklarını koruyucu nitelikte bir kanun niteliğindedir. Kentsel dönüşüme maruz kalacak alanlarda yaşayan vatandaşlarımızın bu yasayla hiçbir kayıpları olmayacaktır” dedi.
Mağduriyetlere yol açmayacaktır
Canarıkan halkın merak ettiği sorulara ise net cevaplar vererek, “Komisyondan geçtiği haliyle bu kanun: Günümüz dünyasında kabul edilen bir “kentsel dönüşüm” anlayışını dikkate almış, mülkiyet haklarını gözetmektedir. Halkın katılımını ve yerel yönetim iradesini dikkate almaktadır. Mağduriyetlere yol açmayacaktır. Halkımız tarafından kabul görecektir. Vatandaşın itiraz hakkı olacaktır. Bu kanun Planlamayı, plan kararlarını ve "kentsel dönüşüm" alan ve işleyişini kent bütünü içerisinde düşünmektedir. Rant ekonomisi yerine halkımızın refah ve güven içerisinde yaşamasını dikkate almaktadır” diye konuştu.
Belediyelerin önerileri dikkate alınmıştır
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in önerilerinin de tasarıda dikkate alındığının altını çizen Canarıkan, “Bakanlık bu kanunu hazırlarken, yerel yönetimlerin taleplerini iktidar muhalefet ayırımı yapmadan dikkate almıştır. Somut örneği de Sarıyer Belediye Başkanımızın haklı taleplerini gözeten bir yaklaşım içerisinde olmuştur. En önemlisi de “geliyorum” diyen, “büyük İstanbul depremine hazırlık yapan” bir kanundur. Eleştiri getirilen konuların başında; “Tahliye ve yıkım işlerini vatandaşa bırakmaktadır. Kamulaştırmalar acele yapılmaktadır. Rezerv alan ve kat karşılığı ile inşaat maliyetleri sıfırlanmaktadır” şeklindedir. Tüm bu eleştiriler kanun mecliste görüşülürken dikkate alınacaktır” dedi.
Geri görünümü Şükrü Genç eklettirdi
Geri görünüm ve etkilenme bölgelerinin de kanun tasarısına Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in isteği doğrultusunda eklendiğini belirten Canarıkan, “Bu kanun tasarısı ile (2960 sayılı) Boğaziçi Kanunu ile korunan geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde kalan alanlarda, (2863 sayılı) yasa ile korunan kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına yönelik alanlarda ve (5366 sayılı) yasa ile yenilenerek korunma altına alınan sit alanlarındaki taşınmazlarda ve alanlarda her türlü tasarrufta bulunma yetkisini ele geçirmektedir. Bu kanunun hazırlanma aşamasında Sarıyer Belediye Başkanımızın görüşleri bahsettiğim gibi dikkate alınmıştır. Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar Beyefendi de komisyon görüşmelerinde CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’a bu görüşmeyi doğrulamış ve talebin Belediye başkanımızdan geldiğini bildirmiştir. Burada sergilenen tek bir hedef vardır. Hükümetimiz ülkemizde deprem ve diğer afet risklerini azaltmak niyeti ile bu kanunu çıkartmaktadır” diye konuştu.
Yanlış bir durum varsa belediye başkanımız neden istedi?
Canarıkan tasarıyı eleştiren CHP’li Gökan Zeybek ile Şükrü Genç arasında diyalog eksikliğinin olduğunu belirterek, “Şimdi bu konuda Gökan Zeybek arkadaşıma Sarıyer halkı adına da şu soruyu sormak istiyorum: Geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde kalan alanların da tasarıya eklenmesi yanlış ise belediye başkanımız bunu neden talep etti? Size bilgi vermedi mi? Anlaşılan aranızda diyalog eksikliği var. Bu diyalog eksikliğinden dolayı tasarıyı halka eksik yansıtıp onların yararına olan bir durumu sanki aleyhteymiş gibi açıklamalar yapmak doğru değildir. Bu anlayış Sarıyer’e ve halkımıza zarar verir. Bu korku politikasını artık bırakmanızı tavsiye ediyorum” dedi.