Bitkisel atık yağlar toplanacak
Sarıyer Belediyesi sınırları içindeki tüm restoranlar ve yemek fabrikalarından toplanacak bitkisel atık yağların ekonomiye tekrar kazandırılması için hazırlanan protokol, 24 Şubat 2010 Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısı ile imzalandı.
Sarıyer Belediyesi, ilçemizdeki “bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı” amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı lisansını taşıyan Kolza. A.Ş. ile imzaladığı protokolle başlattığı kampanyada, insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden bitkisel atık yağların toplanmasını denetim altına almayı amaçlıyor. Geçen yıl 33 tonla en çok bitkisel atık yağ toplayan belediyelerden biri olan Sarıyer Belediyesi, 2010 yılı içerisinde 180 ton bitkisel atık yağ toplamayı hedefliyor.
'ÇOCUKLARA İYİ ANLATMALIYIZ'
Protokolü, Sarıyer Belediyesi adına imzalayan Başkan Şükrü Genç, çevreye ve insana duyarlı bir yerel yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, doğayı ve insanları korumayı hedefleyen çalışmaların slogan düzeyinde kalmaması ve hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Belediye olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten mutluluk duyduğunu, protokolün hayırlı olmasını dileyerek, “Dünyanın geleceğine ve insan sağlığına duyarlı bu kampanyanın özellikle çocuklara iyi anlatılması gerekiyor ve bilinçlendirme faaliyetleri de kampanyayla eşzamanlı yürütülecek. Bitkisel atık yağların toplanması denetiminin yanı sıra, atık pil ve elektronik eşya toplanması çalışmalarına da öncülük edeceğiz.” dedi.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile Kolza. A.Ş. adına Çevre Mühendisi Ayça Bostancı arasında imzalanan protokol toplantısına, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Ali İbrahim Aydın, Hüseyin Coşkun, Şinasi Yalçın, Metin Kavuk ve Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Feridun Topçu katıldı.
Sarıyer Belediyesi’nin 2009 yılında 33 ton atık bitkisel yağ miktar ile en çok kullanılmış atık yağ toplayan belediyelerden biri olduğunun altını çizen Başkan Şükrü Genç, amaçlarının yürütülecek yeni çalışmalarla bu rakamları daha üst seviyelere çıkarmak ve 2010 yılı içerisinde 180 ton bitkisel atık yağ toplama hedefine ulaşmak olduğunu vurguladı.
Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali İbrahim Aydın, “Çevre ve insan sağlığına yönelik hizmetlerinden biri olan bu çalışmamızda, Sarıyer Belediyesi’nin hiçbir maddi bir katkısı yok. Denetlemesini belediyemizin yürüteceği, çalışmada, toplama işlemini yürütecek firma tarafından işyeri ve evlere bidon ve kavanoz dağıtılacak. Vatandaşlarımız kendilerine dağıtılacak bidon ve kavanozlarda biriktirip ilgili firmanın görevlisine teslim etsin. Kaçak toplanan atık yağlar, kimyasal işlemlerden geçirilerek, yeniden kullanıma sunuluyor. Fakat bu yağlar insanlar için kanser yapıcı bir etkiye sahip. Vatandaşlarımızdan yetkili olmayan kişi ve kurumlara birikmiş atık yağlarını teslim etmemeleri için biz belediye olarak, kaçak atık yağ toplanmaması için sıkı denetimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.
Kolza. A.Ş temsilcisi Çevre Mühendisi Ayça Bostancı, firmalarının Sarıyer’de bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı konusunda önemli bir yol katettiklerini belirterek, amaçlarının 2010 yılında kurumların yanı sıra, konutlardan da önemli miktarda bitkisel atık yağ toplamak olduğunu söyledi.
Sarıyer Belediyesi, imzalanan protokol çerçevesinde bitkisel atık yağların kanalizasyona atılarak doğaya karışan veya korsan olarak toplandıktan sonra özellikle çikolata, cips gibi kanserojen etki yaratan gıda maddelerinin üretimini önleyerek, sağlığımıza zarar vermesini engellemeyi amaçlıyor.
Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile anlaşmalı olan Kolza A.Ş, bitkisel atık yağları, restoran ve yemek fabrikası gibi yemek üretimi yapan işyerlerine verdiği özel bidon ve konteynırlarda biriktirilen yağlar, düzenli aralıklarla lisanslı araçlarıyla topluyor. Geri kazanım tesislerinde işleyerek, çevreci bir enerji kaynağı olan biyodizel yapımında kullanıyor.