Balıkçılıkta AB standardı

Balıkçılıkta AB standardı
Sarı Platform Derneği’nin öncülüğünü yaptığı AB standartlarında “Balıkçılık Eğitimi ve Sertifika Programı” başlıyor...

Sarıyer’in önemli sivil toplum kuruluşları arasında bulunan Sarıplatform Derneği Türkiye’de balıkçılığın gelişmesi adına bir ilke imza atıyor. Sarıplatform Derneği ve Avrupa Birliği işbirliği ile Sarıyer’de balıkçılık kursu açılıyor. 10 günlük Balıkçılık Eğitimi ve Sertifika Programı’nda, balıkçılığın daha bilinçli yapılması, deniz ve balık türlerinin korunması gibi önemli konular işlenecek. Projeye Sarıyer Kaymakamlığı ve Sarıyer Belediyesi ile İlçe Tarım Müdürlüğü de destek verecek.

Sarıyer'de balık avcılığı ve satışı alanında faaliyet gösteren kurum ve kişilere AB standartlarında sürdürülebilir balıkçılık eğitimi verilmesine yönelik pilot projenin tüm giderleri AB hibe fonları tarafından karşılanacak. AB Eğitim Komisyonu'nun öngördüğü Sarıyer’de Balıkçılık Eğitimi ve Sertifika Programı, Sarı Platform Derneği organizatörlüğünde 30 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde yapılacak. Türkiye’de bir ilk olan bu projenin eğitimini ise Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) üslenecek. Ders saatleri arasında yemek, çay gibi ikramların da olduğu kursa katılan hiç kimseden ücret alınmayacak.

balikcilikicerisari_508086055.jpg

Projenin tanıtım toplantısı yapıldı
İstinye’deki Meyyali Restaurant’ta düzenlenen basın toplantısı ile projenin tanıtımı yapıldı. Basın toplantısına, Sarı Platform Derneği Başkanı Mustafa Bakır, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Sarıyer Kaymakamlığı AB Arge Koordinatörü İrfan Danışmaz, projenin AB sorumlusu Barkın Altınok, Sarıyer Belediye Meclis Üyeleri Cemil Özbalta ve Oğuzkan Yüksel, Su Ürünleri Kooperatiflerinin temsilcileri ve balıkçılar katıldı. Toplantıda proje hakkında bilgiler verilerek projenin balıkçılığa olan katkısı anlatıldı.

20 kişi Norveç’e gidecek
Katılımın ücretsiz olduğu eğitim programının sonunda yapılacak olan sınavda en başarılı 20 kursiyer yine tüm masraflarının AB tarafından karşılanacağı Norveç gezisine gönderilecek. Toplamda 9 gün sürecek olan gezide kursiyerler 5 gün uygulamalı eğitim aldıktan sonra 4 gün de kültür gezisi yapacak. 

Sarıyerli balıkçılar AB sertifikalı olacak
Balıkçılık Eğitimi ve Sertifika Programı’na katılan herkese AB sertifikası ve AB kartı verilecek. Ayrıca tüm kursiyerler AB tarafından kayıt altına alınacak. Kursta: Türkiye Balıkçılığı, Karadeniz Balıkçılığı, Boğaz ve Marmara Balıkçılığı, Ege ve Akdeniz Balıkçılığı, Ekonomik Türler ve Biyolojisi, Av Araç ve Gereçleri, Av Yasakları ve Mevzuatı, Kıyısal Alan Yönetimi ve Balıkçılığa Etkisi, Kıyı Balıkçılık Yönetimi, Kıyı Balıkçılığı ve Sosyo-Ekonomik Etkileri, Balıkçı Kooperatifleri ve Birlikleri, Ulusal ve Uluslararası Örgütler, Su ürünlerini İşleme Değerlendirme ve Pazarlama,  Su ürünlerinin Depolanması ve Dondurulması, Sürdürülebilir Balıkçılık, Deniz Kirliliği, Hedef Dışı Türlerin Avlanmasının Azaltılması,  Hayalet Avcılık ve Önlemesi, Denizde İş Güvenliği, Deniz Koruma Alanları Konsepti, AB Ortak Balıkçılık Politikası gibi konular işlenecek.

Bu haber toplam 3616 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT