Au Pair nedir?

Au Pair nedir?
Au Pairlik hakkında merak ettikleriniz.

 

Au Pair Nedir?
'Au Pair', aslında bir çok dilde anlamı olmayan ve tam olarak anlatılması zor bir kelimedir. Kökeni Fransızcaya dayanır. İngilizce 'Equal to' anlamına geldiği söylenmektedir, bu Türkçe'ye, 'Eşit kişi' olarak çevrilebilir. Anlamı, bir aile yanında kalan ve aileyle EŞİT OLAN kişidir. Birçokları bu kelimeyi Türkçe'ye Anne yardımcısı olarak çevirmektedir. Bu bir bakıma doğrudur, çünkü, Au Pair, kaldığı ailenin bir bireyi gibi olan ve anne evde olmadığında ne yapıyorsa onları yapan kişidir.
 
Tüm bunları düşündüğümüzde, Au Pair'liği anlam olarak şu şekilde açıklayabiliriz:
 
Yabancı bir ülkeye, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmek üzere giden, bir aile yanında kalıp, ailenin çocuklarıyla ilgilenmeleri karşılığında kendilerine ücretsiz barınma, özel oda, yemek ve belli bir miktar cep harçlığı verilen kişilere Au Pair denir.
 
Teknik olarak, kişiler kendi ülkelerinde Au Pair olamazlar. Au Pair olmanın en temel şartı, yabancı bir ülkede çalışılmasıdır. Genel anlamda 17-27 yaş arasında olmak, bekar olmak, en az lise mezunu olmak, Au Pair olmak için aranılan temel koşullar arasında yer alır. Ülkesine göre Au Pair'lere küçük bir cep harçlığı ödenir. Çalışma koşulları ve çalışma saatleri, ülkeden ülkeye değişir ve bunlar her ülkenin kendi yasalarıyla belirlenmiştir.
 
Au Pair ve Dadı (Nanny) arasındaki farklar:
Au Pair terminolojisi, Türkiye'de bir çok kişi tarafından yanlış kullanılmaktadır. Bazıları Au Pair'liği, çocuk bakıcısı olarak çevirmektedir, bazıları da dadı olarak. Ancak ikisi de yanlıştır. Au Pair'likte sadece çocuk bakımı değil, aynı zamanda ev işi de vardır. Bu anlamda çocuk bakıcısı olarak çevrilmesi yanlıştır. Dadı olarak çevrilmesi de yanlıştır, çünkü, Dadı, formal bir akademik eğitim almış ve yeterli pratik deneyimden sonra uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya (örneğin en yaygını olan Nursery Nurse Examination Board ya da kısaca NNEB sertifikasına) sahip olan kişilere verilen bir isimdir. İngilizce Nanny'lik ya da Türkçesiyle Dadılık, herhangi bir eğitim almamış veya belli bir sertifikaya sahip olmayan bayanları da kapsayabilir. Ancak bu durumda bu bayanların çok iyi çocuk bakım deneyimi olması şart koşulur. Dadılık, sadece çocuk bakımı ile ilgilidir ve çalışma saatleri çocuğun ihtiyacına göre şekillenir. Çocuğun beslenmesinden alacağı terbiye ve eğitime kadar bütün ihtiyaçları Dadının sorumluluğu altındadır. Yoğun ve yorucu çalışma gerektirir. Ancak, kazançları çok yüksektir.
 
Au Pair ve Çocuk Bakıcısı (Babysitter) arasındaki farklar:
Çocuk bakıcısı, kendi ülkesinde veya bir başka ülkede sadece çocuk bakan kişilere verilen isimdir. Bunlar, genelde, sözlü veya yazılı anlaşmayla saatlik veya günlük ücret üzerinden çocuk bakarlar. Au Pair'ler sadece çocuk bakımı değil, aynı zamanda ev işi de yaptığı için babysitter yani çocuk bakıcısı değildir. Tüm buna ek olarak, Au Pair'lerin aldığı para ücret değil, çocuk bakıcısından daha düşük olan cep harçlığıdır. Yabancı bir ülkede çocuk bakıcısı veya dadı olmak için çalışma izniniz olmalıdır. Çalışma izni almak neredeyse imkansız olduğu için, Türk vatandaşları yurtdışında dadı veya çocuk bakıcısı olamazlar, ancak Au Pair olabilirler.
 
İngiltere'de Au-Pair'in Yasal Konumu
İngiltere'de Au-Pair'lik ile ilgili yasal düzenlemeler, İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bakanlık (Home Office), Au-Pair'likle ilgili çalışma saatlerini, cep harçlıklarını ve kimlerin Au-Pair olabileceğini belirler ve duyurur.
 
Türkiye'deki Au-Pair acentalarının bu koşulları değiştirme veya cep harçlığını artırma ya da daha basit anlamda Au-Pair'likle ilgili bir kural belirleme hakkı yoktur. Türkiye'de bilinenin aksine Au-Pair'lik acentalarca belirlenen bir sistem değildir, 'Home Office' yani İngiltere İçişleri Bakanlığınca belirlenmiş, kendine ait kuralları olan bir sistemdir. Türkiye'deki acentaların rolü, zaten mevcut olan sistemi yeniden belirlemek değil, var olan bu sisteme göre Au-Pair yerleştirmesi yapmaktır.
 
İngiltere İçişleri Bakanlığı Kuralları
Bakanlık, web adresinde, İngiltere'deki Au Pair kurallarını uzun uzun açıklamaktadır.
 
Ancak, bu sitede açıklanan ve bilinmesinde yarar olan kurallar şu şekilde özetlenebilir:
 
* Bakanlık, Au Pair'ler için haftada 55 Sterlin cep harçlığı önermektedir. Ancak bu sadece öneridir. Aileler, bundan daha az veya daha fazla harçlık verebilir.
 
* Au Pair olmak için AB üyesi bir ülke vatandaşı olmak veya şu ülkelerden birinin vatandaşı olmak gerekir: Andorra, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Faroe Adaları, Grönland, Makedonya, Monako, San Marino ve Türkiye.
 
* Au Pair olmak için, ayrıca:
- Evli olmamanız
- Bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin olmaması
- 2 yıldan daha fazla İngiltere'de kalmamanız
- İngiltere'de kamu fonlarına yük olmamanız
- Normal kalışınız sonunda İngiltere'den ayrılmanız
gerekir.
 
Yine kurallara göre, İngiltere'de Au Pair olarak kalışınızı 2 yıldan daha uzun bir süreye uzatamazsınız ve Au Pair vizenizi İngiltere'de iken bir başka vizeye (örneğin öğrenci vizesine) çeviremezsiniz.
 
'Home Office' - İngiltere İçişleri Bakanlığı, yine aynı web sitesinde duyurduğu üzere, Au Pair olan AB dışındaki ülke vatandaşlarının kendilerine en yakın bir polis karakoluna gidip kayıt olmasını zorunlu kılmaktadır.

Bu haber toplam 3370 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT