Tonyalılardan yıkıma tepki

Tonyalılardan yıkıma tepki
Sarıyer Kocataş Mahallesi’nde bulunan Tonyalılar Derneği, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından yıkıldı.

Sarıyer Kocataş Mahallesi’nde gençlerin yozlaşmaya ve uyuşturucuya karşı yaptığı İstanbul Tonyalılar Derneği, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren mahalleli basın açıklaması yaptı.

Kadınlar derneklerini geri istiyor
Sarıyerli gençlerin uyuşturucuya ve kültürel yozlaşmaya karşı inşa ettikleri İstanbul Tonyalılar Derneği, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne bağlı yıkım ekipleri tarafından yıkıldı. 10 aydır dernek olarak kullandıkları binanın yıkılmasına tepki gösteren halk, dün (26 Eylül) bir eylem düzenledi.
Saat 13.00’da dernek binası önünde bir araya gelen Kocataş Mahallesi halkından Raci Yeşilbaş, 1976’dan beri boş duran binanın kendilerine çok görüldüğünü belirtti. Yeşilbaş, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne onarım için başvurduklarını ancak kurumun yasal prosedürlerle kendilerini oyaladığını ifade etti. Bina boşken içerisinde uyuşturucu kullanılıp içki içildiğini belirten Yeşilbaş, mahalle halkının durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi. Yeşilbaş, bunca zamandır yıkılmayan binanın mahalle halkının ortak kullanım alanı haline geldikten sonra yıkılmasının ise manidar olduğunu söyledi.

Yıkım binaya değil, faaliyetlere dönük
Eylemde basın açıklamasını binanın tadilatında gönüllü olarak görev alan gençlerden Tolunay Günaydın okudu. Bina sahibinden izin aldıktan sonra elele vererek derneği inşa ettiklerini söyleyen Günaydın, binanın kültür merkezi haline gelmesinin ardından yıkılmasına anlam veremediklerini ifade etti.
İşadamı Tekin Acar'ın mahallenin eteklerindeki villasına jet tadilat izni verildi.

“Bu yıkım binaya değil faaliyetlerine yönelik bir saldırıdır” diyen Günaydın, iktidarın örgütlenen kesimlere karşı tahammülsüz olduğunu belirtti. Günaydın, derneklerini yeniden kurmak için mücadele vereceklerinin de altını çizdi.

Kadınlar için tek sosyal yaşam alanıydı
Dernek yönetiminden Emine Şeker de daha önce Büyükdere’de bulunan dernek binasını yüksek bedeli nedeniyle terk ettiklerini, mahallelerinin içinde tekrar kurduklarını belirtti. Yıllarca mahalle halkını rahatsız eden boş binanın içini kültür sanat ile doldurduklarını söyleyen Şeker, derneğin “kadınlar için evden dışarı çıkıp güvenle biraraya gelebilecekleri bir mekan” olduğunu da ifade etti.

Mahalle halkı, Kocataş’ın eteklerinde bulunan villaya tadilat izni verilmesine rağmen kendi derneklerini bir türlü izin alamadıklarını belirtiyor. Villa konusunu Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkililerine de açan mahalle halkının aldığı cevap ise şaşırtıcı; “O villanın kaç para ödediğinden haberiniz var mı?”

Mahalle halkı, dernekleri için uzun da sürse mücadele edeceklerini belirtirken, Sarıyer Halkevi de bu mücadelede mahalle halkının yanında yer alıyor.

Bu haber toplam 5746 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT