Taşıyıcı Annelik Hakkında Bilmek İstedikleriniz
Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin hepsi çeşitli sebepler ile farklı yollara başvurmak zorunda kalabiliyor. Taşıyıcı anne yöntemi ile bebek sahibi olmak da bu yöntemler arasında yer alanlardan bir tanesidir. Peki, Taşıyıcı anne nedir ve nasıl olunur? Kıbrıs tüp bebek güvencesi ile taşıyıcı annelik hakkında öğrenmek istediğiniz her şeye bu yazımızda ulaşabilirsiniz.
Taşıyıcı Anne Tanımı Nedir?
Taşıyıcı anneler sadece bebeği taşıyan ve doğuran kişilerdir. Bazı kadınların vücutları hamile kalmaya müsait değildir. Bu nedenle çiftin anne adayının kendi yumurta hücreleri ve baba adayının sperm hücreleri döllenerek taşıyıcılığı kabul eden bir kadının rahmine yerleştirilir. Sağlıklı ve doğurgan olan kadının rahminde bebek büyümeye başlar. Ancak taşıyıcının genetiğinden herhangi bir paylaşım olmaz. Bebek sahibi olmak isteyen çifte ait hücreler başka bir yerde büyümesi olarak taşıyıcılığı tanımlayabiliriz.
Kıbrıs Tüp Bebek Taşıyıcı Anneliği Kimler İçin uygulayabilmektedir?
Doğuştan rahmi olmayan kadınların hamile kalma gibi bir durumları söz konusu değildir. Bu nedenle taşıyıcı annelik yöntemine başvurabilirler. Bunun dışında zorunlu olarak rahmini aldırmak zorunda olan kadınlar için de taşıyıcı annelik bir çözüm olmaktadır.
İnsanların fizyolojileri değişkenlik gösterdiği için herkesin dayanıklılığı da aynı olmayabilir. Bir kadının rahmi olsa bile sürekli düşük yaptığında sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmesi mümkün olmaz. Rahmi gebeliği kaldıramayacak olan kadınlarda da taşıyıcı annelik seçeneği oldukça tercih edilmektedir.
Bir kadının hamile kalması onun vücudunu yoracak ve yaşamını büyük ölçüde etkileyecek bir durumdur. Ashermann sendromu olanlar ve herhangi bir hastalık sebebiyle gebelik süresince vücudu bunu kaldıramayacak olanlar ve doğumsal anomalisi olanlar da taşıyıcı anne yöntemi ile çocuk sahibi olabilirler.
Sağlık açısından hamile kalmaya hiçbir engeli olmasa da sosyal nedenlerle bazı kadınlar gebe kalmak istemeyebilirler. Bu durumda da yine akla gelen ilk seçenek taşıyıcı annelik oluyor. Bunların yanı sıra eşcinsel çiftler için de kendi genlerinin döllenmesi ile oluşturulan embriyolar sadece taşıyıcı annelerin bedenlerinde büyütülebilir. Günümüzde cinsel tercihlerin farklılaşması ve bebek sahibi olmak isteyen eşcinsel çiftlerin çoğalması taşıyıcı annelik yöntemine olan ilgiyi arttırmıştır.
Kıbrıs Tüp Bebek Kimlerin Taşıyıcı Anne Olabileceğine Dair Bilgi Veriyor
Genç ve sağlıklı olmak bir numaralı kural olsa da tek başına Kıbrıs Tüp Bebek bünyesinde hizmet verebilmek için yeterli değildir. Bunun yanı sıra etkili olan birçok farklı prosedür de incelenmelidir.
Taşıyıcı anne olmak isteyen kadının bulaşıcı hiçbir hastalığı bulunmamalıdır. Ayrıca ilaç ve madde bağımlılığı bir yana alkol ve sigara bağımlısı da olmamalıdır.
Taşıyıcı anne olarak seçilecek kadınların önceden sağlıklı canlı doğum gerçekleştirmiş olmaları gerekir. Gebelik süreci uzun bir dönem olduğu için taşıyıcılık yapacakların hem sosyal hem de psikolojik durumlarının bu sürece hazır ve uygun olması gerekmektedir.
Diyabetik, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlar taşıyıcı annelik yapamazlar. Ayrıca beden kitle endeksi de önemli bir noktadır. Çok zayıf veya obez olan kadınların taşıyıcı annelik yapmasına izin verilmez.
Taşıyıcı Annelik Hazırlık Süreci
Taşıyıcılık yapmak isteyen adaylar hem jinekolojik hem de psikolojik olarak rutin kan testlerinden geçirilirler. Tedavi süreci, taşıyıcı annenin regl döneminin başlaması ile başlar. Reglinin 2. Veya 3. Gününde gerekli ilaçlar aracılığı ile embriyolar rahme yerleştirilmek üzere hazırlanır. Bu süreç doktor gözetiminde devam ettirilir ve 17-20 gün sürer. Rahim hazır olduktan sonra da olgunlaşmak için hazır olan embriyolar rahme yerleştirilir. Biyolojik ailede de embriyolar ya önceden alınarak dondurulmuş olarak bekletilir ya da taşıyıcı annenin hazır olması ile aynı süreçte taze olarak alınır ve enjekte edilir.