Tapu müdürlüklerindeki ilginç rüşvet verme yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Artan gayrimenkul hareketliliği ile öne çıkan Çorlu’da bulunan yöntemse ‘yok artık’ dedirtecek türden. Bölgede arsa ve tarla alım satımı yapan bir şirket ortaklarının, verecekleri rüşveti Tuzla’da kurulu bulunan bir ganyan bayisinin hesabına aktardığı anlaşıldı. Hesap hareketleri ise MASAK incelemesine girdi.
Polemik Haber’in haberine göre; Bir süre önce İstanbul Şile, Esenyurt, Arnavutköy ve Başakşehir’deki gibi tapu müdürlüklerinde kurulan ‘rüşvet’ organizasyonun bir benzerin de Çorlu’da kurulduğu ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre Tekirdağ’a bağlı Çorlu ilçesi ile Marmara Ereğlisi’ndeki gayrimenkul hareketliliği çok sayıda kişi ve firmanın da ilgisini çekti. İstanbul, Bursa ve İzmir’den çok sayıda firma bölgeye üs kurdu.
Bölgede son 3 yılda artan hareketlilik, tapuda ilginç bir dizi ‘rüşvet’ yönteminin geliştirilmesine de yol açmış görünüyor. Bölgede faaliyet gösteren bir dizi kişi ve esnafın yaptığı CİMER ihbarlarına konu olayların odağında ise 2 yıl önce Marmaraereğlisi’nde bulunan GKC Gayrimenkul’ün (GKC Group Gayrimenkul Limidet Şirketi) yer aldığı kaydediliyor.
5 AYDA SERMAYEYİ 15 MİLYONA ÇIKARDI
Ulaşılan belgelere göre anılan şirket Şubat 2023’te iki ortaklı olarak kuruldu. 100 bin TL sermaye ile kurulan şirketin yüzde 50 hissesi İsmail Gökçe’ye, yüzde 50 hissesi ise Emre Can Damar isimli bir kişiye aitti. Temmuz 2023’e gelindiğinde ise, anılan şirketin sermayesi 15 milyon TL’ye çıkarıldı. Her iki ortak da şirkette yüzde 50-50 pay sahibi olmaya devam etti. Bu yılın başında ise, Damar, sahibi olduğu hisseyi de Gökçe’ye devrederek şirketten ayrıldı. Taraflar arasındaki ortaklığın krizli bir biçimde sona ermesi ise, ilginç bir rüşvet çarkını ortaya çıkardı.
‘RÜŞVET’ HAKSIZ REKABATE DE YOL AÇIYOR
GKC Gayrimenkul’ün odağında olduğu ‘rüşvet’ yöntemine ilişkin bilgi veren bir gayrimenkul şirketi yetkilisi “Hemen her yerde olduğu gibi, gayrimenkul hareketliliğin yoğun olduğu bizim bölgede de büyük bir ‘rüşvet’ sorunu söz konusu. Bu durum her şeyden önce büyük bir haksız rekabete yol açıyor. Parası olan işini görüyor, ancak bizler gibi küçük esnaf niteliğindeki firmalar giderek kan kaybediyoruz” dedi.
ARSADA SAADET ZİNCİRİ KURDULAR
Bir başka firma yetkilisi ise “Bizim Çorlu’da tam bir rant düzeni oluşmuş durumda. Bu durum İstanbul, Bursa ve İzmir’de yerleşik bir dizi kişinin bizim buraya çöreklenmesine yol açtı. Piyasada tam bir saadet zinciri sistemi kurdular. Çok sayıda insan da mağdur ediliyor. Birçoğu gariban yüzlerce insanın mülkleri çeşitli hile ve desiselerle ellerinden alınıyor” ifadelerini kullandı.
RÜŞVET PARASI GANYAN BAYİİNDE!
Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı bir şirketin yetkilisi S. T. ise “Rüşvet işin içine girince ticari ahlak da ahilik kültürüne dayalı olan esnaflık da ortadan kalkıyor. Bizim burada büyük hacimli iş yapan bir firma var GKC Gayrimenkul. Bu şirketin ortakları yakın zaman önce birbirlerine girdi. İş çatışma düzeyine geldi. Devreye mafya girdi. Böyle olunca yaptıkları kirli işler de ortalığa saçıldı. Çorlu Tapu’da işlerini çözmek için milyonlarca liralık rüşvetler verilmiş. Rüşvet paralarının kime, nerede ve ne zaman verildiği belli. Hepsinin HTS kayıtları da var. Hatta gittikleri restoranlar bile belli. En vahimi ise, tapu yetkilisine verilmek üzere rüşvet paraları Tuzla’daki bir ganyan bayisine verilmiş. Şeytanın aklına gelmez. Düşünün 300-500 liralarla kupon oynanan bir ganyan bayine milyonlarca lira aktarıldı. Tüm bunların dekontları da hesap hareketleri de ilgili kurumların elinde” diye konuştu.
YASADIŞI BAHİS PARASI TARLADA AKLANDI
Çorlu ve Marmaraereğlisi’ndeki gayrimenkul hareketliliğini fırsat bilen bazı firmaların milyonlarca dolarlık kara para akladığına işaret eden emlakçı Z. T. ise “Kıbrıs’ta kurulu bir dizi yasadışı bahis sitesinin milyonlarca doları buralarda aklanıyor. Maliye’nin bu firmaları mercek altına alması gerekir. Bakın GKC Gayrimenkul diye bir firma var. Bir anda ortaya çıktı. Bu şirketin yaptığı iş ile ödediği vergiyi kıyaslasınlar skandal zaten ortaya çıkar. Ki, duyduğumuz kadarı ile bu firmanın Tekirdağ’ın başka ilçelerinde de inşaat işleri var. Yapılacak kapsamlı bir inceleme ile her şey ortaya çıkar. Biz, Çorlu’nun yerlisi firmalar da bu kirliliğin temizlenmesi için ilgili kurumlarla elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri paylaşıyoruz zaten. MASAK da bu sürece dahil. Çünkü bu gidişat bizim yok olmamıza sebep oluyor. İlçemizin böyle bir olayla da bir rüşvet operasyonu ile de anılmasını istemeyiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Polemikhaber