D Vitamini Eksikliği Belirtileri

D vitamini vücudunuza birden farklı faydayı sağlayan vitaminlerden biri olarak bilinir. Özellikle sinir sisteminin, kasların çalışabilmesi ve bağışıklığın güçlü kalması için D vitamini gerekenler listesinde yer alır.

D vitamini insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir vitamin çeşididir. Yeterli düzeyde D vitamini alınmadığında insan vücudu eksikliğini çeşitli belirtilerle ortaya koyabilir. İnsan vücuduna çeşitli faydalar sağlayan D vitamini kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için önemli bir vitamindir.

 

D vitamini vücudunuza birden farklı faydayı sağlayan vitaminlerden biri olarak bilinir. Özellikle sinir sisteminin, kasların çalışabilmesi ve bağışıklığın güçlü kalması için D vitamini gerekenler listesinde yer alır. İnsan vücudu ihtiyaç duyduğu D vitaminini üç farklı şekilde alabilir. Bunlardan ilki insan cildinin vitamini kendisinin üretmesidir. Bir başka yöntem ise güneş ışınları yolu ile almaktır.

 

Genel olarak insan vücudunda yaşanan D vitamini eksikliğini anlamanın birden farklı yolu vardır. Aşağıdaki detaylara dikkat ederek vitamin eksikliği belirtileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

  • Bazı insanlar D vitamini eksikliğine rağmen hiçbir belirti göstermeden hayatına devam edebilir.
  • D vitamini eksikliği genel bir yorgunluk hali ile kendini gösterebilir.
  • Bazı durumlarda D vitamini eksikliği genel vücut ağrısı olarak varlığını hissettirebilir.
  • Ciddi D vitamini eksikliklerinde kemik ağrısı ve yürümekte zorluğa neden olan kuvvet kayıpları ortaya çıkabilir.
  • D vitamini eksikliği nedeni ile daha fazla bağışıklık sorunu ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık enfeksiyon sıklığında artış görülebilir.
  • El ve ayak bilekleri, omuz eklemleri ve parmaklarda görülen ağrı durumunda D vitamini eksikliği akıllara gelir.
  • D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı ve saç dökülmesi gibi belirtiler varlığını hissettirebilir.
  • Yetişkin kişilerde uzun süreli D vitamini eksikliği çoğunlukla kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk ve kas güçsüzlüğü gibi durumlarda kendini gösterir.
  •  Çocuklarda görülen D vitamini eksikliklerinde raşitizm adı verilen rahatsızlıkla birlikte seyrettiğini görebilirsiniz.
  • Bazı durumlarda D vitamini eksikliği büyüme geriliği, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde karıncalanma gibi problemlere neden olabilir. 
  • D vitamini eksikliği görülen kişilerin ten rengine bağlı olarak bazı renk değişimleri ortaya çıkabilir. Özellikle açık ten rengine sahip kişilerde D vitamini eksikliği görülme sıklığı daha fazla olabilir.

 

D vitamini başta olmak üzere tüm takviye edici gıda ürünleri için https://www.orzax.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun

Sektörel Haberleri