'Sarıyer'de %65 'Evet' çıkacak'

'Sarıyer'de %65 'Evet' çıkacak'
AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Halil Canarıkan, 12 Eylül’de yapılacak olan anayasa referandumunu Sarıyer Manşet’e değerlendirdi.

Sarıyer’deki etkili çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çeken AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Halil Canarıkan, 12 Eylül’de yapılacak olan anayasa referandumunu Sarıyer Manşet’e değerlendirdi. Daha mutlu ve daha demokratik bir Türkiye için herkesin mutlaka “Evet” demesi gerektiğini söyleyen Canarıkan, Türkiye ve Sarıyer ölçeğinde de referandum tahmini yaptı. Canarıkan, “Türkiye genelinde %55-60 aralığında Sarıyer’de ise %65 civarlarında “Evet” oyu çıkacağını tahmin ediyorum” dedi.

- Sarıyer’de sevilen bir siyasetçisiniz, 12 Eylül’de yapılacak olan anayasa referandumu ile ilgili sizin görüşünüz nedir?
Pozitif ayırımcılığın kapsamı genişlemiş, zayıfların ve çocukların daha fazla korunduğu, herkesin kişisel verileri ile ilgili bir endişesinin, hiçbir kurumun herhangi bir kısıtlaması olmadan seyahat özgürlüğünü kullandığı, sendikal hakların daha fazla Avrupa standartlarında olduğu, memurların toplu sözleşme yapma hakkına sahip olduğu, herkesin özgürce AİHM yerine kişisel haklarını anayasa mahkemesinde arayacakları daha özgür, kendisine güvenen insanların yaşadığı bir Türkiye olacağı için çok mutlu olacağım.

- Kendinizi siyasetçi değil de bir vatandaş olarak düşündüğünüzde neden “evet” demelisiniz?
Türkiye’de anayasa çalışmaları yaklaşık olarak 150 yıl öncesine dayanmaktadır. Önceki anayasaların ortak özelliği olağanüstü durumlarda hazırlanmış olmalarıdır. 1876 tarihli Kanun-i Esasi’den 1982 anayasasına kadar hazırlanan 5 anayasada askeri vesayet altında hazırlanmış ve halkın ihtiyaçlarına cevap vermeyen sadece günün otoritesinin ihtiyaçlarını karşılayan anayasalardır.

Bu yapılan değişiklikle belli zümrelerin ve grupların değil Türk halkının ihtiyaçlarını karşılamayı, iradesini gerçekleştirmeyi, bireyi ve devleti özgürleştirmeyi, temel hak ve özgürleştirmeyi genişlemeyi hedeflemektedir.  26 maddeden oluşan kısmi anayasa değişikliği ile 1876 tarihli Kanun-i Esasi’den sonra ilk defa “millet iradesi” sosyal ve siyasi yaşamda hak ettiği yeri bulacaktır. Çünkü halkımız sivilleşmeyi, demokratikleşmeyi, şeffaflaşmayı talep etmektedir. Yeni anayasa değişikliği tüm bu arayışlara cevap vermektedir.

Bu anayasada yapılan değişiklik ile;
• Pozitif ayırımcılığın kapsamı genişliyor ve zayıflar korunacak,
• Herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olacak.
• Anayasanın “seyahat hürriyeti” başlıklı 23. Maddesi değiştiriliyor ve herkesin yurt dışına çıkış yasağını bağımsız mahkemeler verecek.
• Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyacak tedbirleri alacak, onları geliştirici ve geleceğe hazırlayıcı çalışma imkânına kavuşacaktır.
• Sendikal haklar yeniden düzenleniyor ve bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolunu açıyor.
• Memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyor.
• Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan işyerinde sebep olunan zarardan sendika sorumlu olacak.
• Kamu denetçiliği (ombudsman) kurumu oluşacak.
• Yüksek askeri şura kararları yargı denetimine açılıyor.
• Memurlara toplu sözleşme hakkı veriliyor.
• Askeri yargının görev alanı yeniden belirleniyor, siviller savaş hali dışında askeri mahkemelerce yargılanamayacaklar.
• Anayasa mahkemesi yapısı yeniden düzenleniyor ve 17 asil üyenin 3 üyesini TBMM seçecek.
• Bu 17 üye 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek.
• Anayasa mahkemesine kişisel başvuru hakkı tanınıyor ve AİHM yerine vatandaşlarımız kişisel haklarını anayasa mahkemesinde arayacaklardır.
• HSYK yapısı değiştirilecek ve 7 kişiden olan üye sayısı 22 ye çıkacak. 4 tanesini Cumhurbaşkanı tarafından akademisyenlerden diğer üyeler ise yüksek yargı mensupları ile hâkim ve savcılar arasından seçilecektir.
• Ekonomik ve sosyal konsey anayasa kapsamına alınıyor.
• 12 Eylül darbecilerine yargı yolu açılıyor.

- Sizce referandum siyasi bir yelpazeye mi büründü? Yoksa CHP ve MHP’den de “evet” diyenler ya da AK Parti’den “hayır” diyenler olacak mı?
Maalesef muhalefet partileri, referandum sürecini, bizim gibi pozitif manada algılamıyorlar. Genel seçim havasında bir kampanya yürütüyorlar. Hâlbuki bu anayasa değişiklik paketi bir bütün olarak AK Parti projesi değil, tamamen Türkiye’nin geleceği düşünülerek hazırlanmış devlet projesidir. Seçim yapılıyormuş gibi bir kampanya vatandaşlarımıza doğruyu anlatmayacaktır. Gerek CHP’li gerek MHP’li vatandaşlarımız da bu Türkiye projesine inanacaklar ve büyük bir çoğunlukla “EVET” diyeceklerdir. Sarıyerli vatandaşlarımızdan referandumda “EVET” büyük oranda kabul görecektir. İnanmış AK Partili vatandaşlarımız arasından “HAYIR” diyen çıkmayacağını biliyorum.

- Sarıyer’de “Evet” pankartlarının toplatılmasıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Sadece kınıyorum. Sarıyer AK Parti Teşkilatı olarak bizim herhangi bir “hayır” kampanyası ile ilgili olumsuz hareketimiz olmamıştır ve olmayacaktır da. Bu gibi münferit olaylar bizi farklı bir hareket içerisine sokamaz. Sayın İlçe Başkanımız olayla ilgili açıklama yapmıştır. Yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.

- Önce siyaset yaptığınız Sarıyer ile ilgili, sonrada Türkiye genelinde “evet” “hayır” tahminleriniz nelerdir?
Türkiye’de %55-60 aralığında, Sarıyer’de ise %65 oranında sonuç alacağımızı tahmin ediyorum. Sarıyer bizim için çok özel bir ilçedir. Sizin de bildiğiniz gibi İstanbul’un incisidir. 2009 Belediye seçimlerini baz almamak gerekir. Sarıyer’de 2007 genel seçimlerindeki zaferimizi tekrarlayacağımızı düşünüyorum.

- Size göre bu anayasa değişikliği ile Türkiye’de neler değişecek?
Pozitif ayırımcılığın kapsamı genişlemiş, zayıfların ve çocukların daha fazla korunduğu, herkesin kişisel verileri ile ilgili bir endişesinin, hiçbir kurumun herhangi bir kısıtlaması olmadan seyahat özgürlüğünü kullandığı, sendikal hakların daha fazla Avrupa standartlarında olduğu, memurların toplu sözleşme yapma hakkına sahip olduğu, herkesin özgürce AİHM yerine kişisel haklarını anayasa mahkemesinde arayacakları daha özgür, kendisine güvenen insanların yaşadığı bir Türkiye olacaktır.

- Referandum sonucu 2011 genel seçimlerinin üzerinde etkili olur mu?
Hayır, hiçbir şekilde olmaz, ne bizim %65 ile “EVET” çıkması ile AK Parti’nin 2011 genel seçimlerinde fazladan bir beklentimiz olmayacağı gibi %35 ile “HAYIR” çıkması muhalefete de daha da bir kötü sonuç almalarını sağlar. Genel seçim farklı bir havada geçecektir. Tekrar söylemem gerekirse referandum sürecini biz farklı, pozitif bir kampanya ile götürüyoruz. Sadece ve sadece bu anayasa değişikliğinin Türkiye’ye getireceği faydaları anlatan bir kampanya sürecini yaşıyoruz.

Bu söyleyişi yapma fırsatını bana verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Anayasa değişikliğinin Sarıyerli vatandaşlarımıza mutluluk getirmesini diler, şimdiden herkesin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlarım.

Bu haber toplam 1530 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT