SARIYER'DE 2B KORKUSU
Rumelikavaklılar son günlerde evlerine gelen mahkeme celpleriyle şoke oldu. 45 ailenin arsa tapularına 2-B kapsamında olduğu gerekçesiyle iptal davası açıldı. Böylece 50 yıldır aynı yerde oturan ve hisse tapuları bulunan 45 aile evlerini kaybetmekle karşı karşıya kaldı.
Hazine tarafından, Rumelikavağı Namazgâh sokakta bulunan 117 pafta, 948 ada, 4 nolu parsel’de bulunan 45 evin arsa tapularına 2-B orman kanunu kapsamında olduğu gerekçesiyle iptal davası açıldı. Hazine Avukatı Nursel Martı, Sarıyer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe vererek, söz konusu arazinin tapu iptalini ve hazine adına tescilini talep etti. Dilekçede, bu arazinin 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2-B kapsamında olduğu ve bu nedenle tapu kaydının iptali ve ayrıca üçüncü şahıslara devrinin önlenmesi için arazi ve içerisinde bulunan evler üzerine İhtiyati tedbir konulması talep edildi. Sarıyer Asliye Hukuk Mahkesi'nden ev sahiplerine 28 Mayıs’ta mahkeme için celp gönderildi. Konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan mahalle sakinleri ne yapacağını bilemiyor.
Mahalle sakinleri tedirgin
Konuyu Sarıyer Manşet’e anlatan Rumelikavağı Muhtarı Cevdet Bayraktar, Mahalle’nin 4/3’ünün 2-B yasasının kapsamında bulunduğunu vatandaşların evlerini kaybetme korkusu içinde bulunduğunu söyledi. Bayraktar, “Kısa süre önce orman bölge müdürlüğünden buraya tespite geldiler. Tesadüfen gördük. Ardından da 45 aileye mahkeme celbi geldi. Tüm vatandaşlarda büyük tedirginlik var. Belediyenin de yanımızda olması için konu ile ilgili olarak dilekçe yazdım. Mahkeme olmadan vatandaşlarımız aydınlatılırsa çok iyi olur” dedi.
“Blok satışların olmasından korkuyoruz”
Arazilerin hazineye geçtikten sonra yeniden üzerinde oturan vatandaşlara satılacağını öğrendiğini belirten Bayraktar, “Buraların tapuları zaten vatandaşta bulunuyor. Hazineye geçtikten sonra bedeli ne olacak bilmiyoruz. Açıkçası burada blok satışların olacağından korkuyoruz” dedi.
Mahalle sakinleri tepkili
Konu karşısında şok olan mahalle sakinleri tepkilerini 2-B’ye karşı olan tepkilerini Sarıyer Manşet’e şöyle dile getirdiler: “Yıllardır burada oturuyoruz. Tapularımız var. Bu nasıl bir yasadır ki tapularımız iptal edilerek, yer bize yeniden satılıyor. Zaten benim olan araziye neden bir daha para verip geri alayım. Maddi gücü yerinde olanlar alabilir. Ama durumu uygun olmayanlar ne yapacak. Param yoksa bu devlet evimi başkasına mı satacak? Haberimiz olamadan birileri gelip burayı ölçüp biçtikten sonra mahkemeye çağrılıyoruz. Konuya dahi bilmiyoruz. Bu konuda aydınlatılmak istiyoruz”
2-B Nedir?
2-B, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi B Bendi için kullanılan bir kısaltma. Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2B olarak tanımlanıyor. Ocak 2009’da çıkan 2-B Kanununa göre, kamuoyunda “2-B” olarak da bilinen orman özelliğini yitirmiş alanlar, kadastro işlemleri yapılarak, Hazine adına tescil edilecek. Kanuna göre işgalcilerin elinde bulunan 2-B arazileri hazineye tescil edildikten sonra rayiç bedelleriyle üzerinde yaşayanlara satılacak. Daha önce Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen “2-B Yasası” ile ilgili kanun değişikliğini Ocak 2009 da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylamıştı.