Referandum için toplandılar

Referandum için toplandılar
Sarıyer Kent Konseyi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) tarafından Anayasa referandumu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Orhan Saka Amatörlerevi’nde gerçekleştirilen toplantıda İKKB Başkanı Av. Nazan Moroğlu ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkut Kanadoğlu anayasada değişen maddeler ile ilgili önemli bilgiler verdiler. Anayasa değişikliğinin bir paket halinde referanduma sunulmasının doğru olmadığı belirtildi. Toplantıya, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Serdar Sarıoğlu, İl Genel Meclis Üyesi Avni Sarıoğlu, Sarıyer Belediye Meclisi Üyeleri CHP’li Hacı Mehmet Bayraktar, MHP’li Osman Güloğlu, Başkan Yardımcısı Şinasi Yalçın, ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Adnan Ayber: “Hepimiz aynı gemideyiz”
Sarıyer Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Adnan Ayber yaptığı açış konuşmasında, Türkiye’de toplumun susup, siyasetin konuştuğunu vurgulayarak, “ Sivilleşmeden en fazla söz edilen süreçte, sivil toplumların sesleri duyulmayacak kadar cılız çıkıyor. Cılız da olsa sesini çıkaranlar ya da tarafsız olduklarını söylemeye çalışan sivil toplum kuruluşları tehdit ediliyor, sindirilmeye çalışılıyor. Sendikalar baskı altına alınmak isteniyor. Toplumsal mutabakatla yapılması gereken anayasalar, 12 Eylül’de olduğu gibi bugün de 4-5 kişi tarafından hazırlanıp, emrivakilerle halkın önüne konmakta, birleştirici olmaktan çok, ayrıştırmaya yönelik işlevleri öne çıkmaktadır. Gerçek anlamda demokrasinin işletildiği anayasanın, toplum sözleşmesi niteliğinde bir temel yasa, diğer yasalara kaynaklık eden temel bir belge niteliğinin bilincinde olan toplumlarda, kitleler siyaset aracılığı ile değil, kendi inisiyatifleri ile hareket ederler. Biz hepimiz aynı gemideyiz. Eğer gemi su alıp batarsa, hepimiz aynı oranda etkileniriz. Dolayısı ile geminin batmaması için herkes elinden gelen çabayı göstermelidir” dedi.

Kanadoğlu, “Referanduma ‘hayır’ demek gerekiyor”
Doç. Dr. Korkut Kanadoğlu, “Özgürlükleri genişletiyoruz diyerek Anayasa’nın içini boşaltmaya çalışıyorlar. Anayasa Mahkemesi’ni yürütmenin etkisine sokup, tamamen bağımlı bir Anayasa mahkemesi oluşturmak istiyorlar. 17 üyenin 11’inin hukukçu olmaması mümkün kılınacak, yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılacak. Bu nedenle bu referandumda ‘hayır’ demek gerekir” dedi.

Moroğlu, “Neye oy verdiğimizi bilmemiz lazım”
Av. Nazan Moroğlu ise, “Bizden tüm maddelere bir bütün halinde oy vermemiz isteniyor. Bu, çok yanlış. Çünkü içinde evet de hayır da diyeceğimiz maddeler var. Demek ki hayır diyeceğimiz maddeleri, evet diyeceklerimiz sayesinde geçirmek istiyorlar. Kadın erkek eşitliği konusunda ise yasal olarak değişen hiçbir şey yok. Vatandaşlarımızın neye oy kullanacağını bilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 1278 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT