Özel eğitim alan çocuklar için fırsat

Özel eğitim alan çocuklar için fırsat
Yağmur Çocuklar Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi, özel eğitim alan çocuklara meslek edindirmek amacıyla yeni bir proje gerçekleştirdi.

“Ecem Akademi” adı ile başlatılan yeni projeyle öğrenim zorluğu çeken çocuklara kuaförlük ve estetisyenlik kursu veriliyor. Projenin mimarı Adnan Çakır, konuyla ilgili Sarıyer Manşet ’in sorularını yanıtladı.

Proje ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?
Projenin ana kaynağı kızım Ecem. Ecem otistik, Yağmur Çocuklar’ı ondan dolayı kuruldu. Ecem ilköğretimi bitirdi, ortaöğretime giderken biz Ecem’i nasıl bir meslek edindireceğimizi düşünürken Ece Akademi’yi kuralım dedik. İSMEK veya İŞKUR kursları gibi biraz daha üst segmentte sertifika verelim. Gelen kişiler kuaförlük, estetisyenlik, cilt bakımı öğrensinler istedik. Bir meslek sahibi olsun diye düşünmekten yola çıktık.

Bu projede özel eğitim alan çocuklar meslek sahibi mi olacak?
Bizim çocuklarımız özel eğitime muhtaçlar ama her türlü iletişime açıklar bir tek sosyaliteleri yok, yetişme şartları uygun değil. Eli makas tutabilecek, makyaj yapabilecek çocuklarımız var. Biz madem böyle bir proje başlattık. Denizyıldızı misali elimizden geldiğince bu çocukları meslek edindirelim.

Proje bu çocukların aileleri tarafından nasıl karşılandı?
Ailelere bu projemizi anlattığımızda çok heyecanlandılar. Şuan 15 çocuk seçtik ve her hafta cuma günleri eğitim vermeye başladık. Zamanla bu sayı daha da artacak. Biz eğitime başlarken çocuklara sadece bir şart koştuk. İyi ahlaklı olacaksınız, annenize-babanıza saygı göstereceksiniz, toplumda çok iyi bir birey olacaksınız dedim. İkinci günün sonunda bazı çocuklarımıza sanki sihirli değnek değmiş gibi içine kapanıklığı olan bazı çocuklarımız inanılmaz derecede sosyal oldular.

Nasıl bir eğitim veriliyor?
Çocuklarımızın hepsi birer cevher... Sosyo-ekonomik durum, şartlar bu çocukları özel öğrenim güçlüğü olmaya itiyor. Biz çocuklarımıza aynı zamanda ders de yaptırıyoruz. Örneğin bin kez büyütülmüş saç telinin yapısını inceleyecekler bu hafta. Aynı zamanda kültür bilgileri de veriliyor. Kurumumuzda otizm, fiziksel engelli, mental redarde ve down sendromlu çocuklarımız var. Bu projemizde sadece özel öğrenim güçlüğü çeken çocuklarımız yer alacak. Biz bu projeyi yapıyoruz ama biz de bu süreçte yepyeni şeyler öğreniyoruz. Bu Türkiye’de bir ilk.

Ecem Akademi’yi bir güzellik merkezi olarak düşünebilir miyiz?
Ecem Akademi’nin içerisinde kuaförlük ile ilgili her şey, makyaj eğitimi ve estetisyenlik var. Bir güzellik merkezi gibi düşünebilirsiniz. Eğitim süresi çocuğun kapasitesine bağlı olarak değişiyor. Biz bu çocukları aynı zamanda sokaktan, kötü alışkanlıklardan kurtardık. Özellikle bir çocuğumuz var ki, annesi yanıma gelerek sadece 2 günde oğlunda büyük değişiklikler gördüğünü söyleyerek bize teşekkür etti. İşte bizim hedefimiz ve isteğimiz bu. Ben ailelere çocuklarını özellikle bu tür kurslara göndermelerini istiyorum. Çünkü o çocuklar o kurslara gittiklerinde hem sosyalleşiyorlar hem de meslek ediniyorlar.

Bu haber toplam 5108 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT