Ormanlar peşkeş çekiliyor

Ormanlar peşkeş çekiliyor
Güneş gazetesi yazarı Rıza Zelyut, Eczacıbaşı'na sağlanan rantı yazdı.

Ormanada projesi ile Eczacıbaşı’na sağlanan rant yeniden gündemde. Güneş Gazetesi yazarlarından Rıza Zelyut, bugünkü yazısında “İstanbul'un en önemli orman alanlarından olan Sarıyer'in arka tarafları da Kültür Bakanlığı kullanılarak villacılara peşkeş çekiliyor” dedi.

İşte Rıza Zelyut’un yazısı

Sarıyer'deki ranta izin, Bakan Günay'ın kurulundan
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; dürüsttür ama onun dürüstlüğü yetmiyor. Kendi bakanlığına bağlı olan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları; zenginlere rant yaratmak için ülkenin kültür ve doğa varlıklarını heba ediyor. Örneğin; İstanbul'un en önemli orman alanlarından olan Sarıyer'in arka tarafları da Kültür Bakanlığı kullanılarak villacılara peşkeş çekiliyor.

Bunun en son örneklerinden birisi de Ormanada projesi... Büyük bir holdingin yürüttüğü bu proje, daha planlar onaylanmadan başlatıldı. Bölgede kaçak olarak kocaman bir satış ofisi yapıldı. İçine bölgeye kurulacak şehrin maketi yerleştirildi. Kataloglar basıldı; pazarlamacılar; daha planı bile onaylanmamış villaları satmaya başladılar.

Demekki işi bir yerlerde bağlamışlardı...

YOLU KORUMA KURULU AÇTI
Yeşil alan konumundaki araziye villa yapılması yasak olduğundan; böyle rant alanları yeşil alan konumundan çıkartılarak imara açılır. Sarıyer'deki bu işi de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yaptı. Bunu öğrenince durumu 13 Aralık'ta Sayın Günay'a elektronik mektupla sordum:

'Eczacıbaşı Grubu'nun Uskumruköy'de yapacağı '’Ormanada projesi' olarak bilinen 177 ada 2 parsel, 255 ada 1 parsel. 256 ada 1 parsel, 196 ada 17-18 parseller, 257 ada 1-2 parseller, 259 ada 2 parsel, 260 ada 2 parsele ait imar planı değişiklik isteği, İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 21.4.2010 tarih ve 4336 sayılı kararı ile uygun bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nca 25.5.2010 tarihinde onaylanmıştır. Böylece; halkın yıllardır piknik alanı olarak da kullandığı, ilgili firmanın satış katalogunda ormanlık alan olarak gösterdiği yeşil alan yapılaşmaya açılmıştır. Villa yapsatçılarına yeşil alanın açılması kararını alan İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını bakanlığınız onaylamakta mıdır? Bilgi edinme yasası gereğince tarafıma bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.'

BAKAN SUSTU
Sarıyer'deki o yeşil alanda; Kültür Bakanlığı'nın izni ile en azından 1 milyar dolarlık bir rant yaratılmıştır. Çünkü buraya en az 280 villa ile iş merkezleri yapılacaktır. Kültür Bakanlığı'nın yolu açmasından sonra AKP'li Büyükşehir Belediyesi projeye evet demiştir. Bundan sonra da plan, CHP'li Sarıyer Belediyesi'ne gelmiş; burada direnenler olmuştur. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; şaibeli bir toplantıdan sonra evet kararı çıkarttırmıştır. Köylüye kendi evine balkon tamiri izni bile vermeyen Şükrü Genç'in bu yeşil alanı katleden projeye dört elle sarılmasının hesabını, sanıyorum ki, CHP genel merkezi ondan soracaktır...
Lakin; bu rezalet karşısında asıl sorumlu olan Bakan Günay sessiz kalmıştır.

ORMAN SADECE AĞAÇ DEĞİL
İmara açılan bu yeşil alanın orman olmadığını söyleyenler var. Bunlar; ormanı sadece ağaç sanıyorlar. Halbuki bilime göre orman çalısıyla, otuyla, çimeni ile, taşı ve kayası ile, böceğiyle, kuşuyla, hayvanıyla da ormandır. Bugün 2-B alanları adı altında yağmalatılmak istenilen alanlar da böyledir. Ağacın olmadığı dağlık alanları orman saymayan zihniyet, biyolojiyi inkar eden çıkarcı zihniyettir. Bunlar; buraları yağmalamak için; 'Ağaç yoksa orası orman değildir' diyorlar. Böylece de yeşil alanları istila ediyorlar.

Bakan Günay bu rezaleti de görmezden, duymazdan geliyor. Acaba, ormanları villacı barbarlar yağmalarken içi rahat olacak mı?

Gözüm yolda, Sayın Bakan'ın cevabını bekliyorum...

Bu haber toplam 2326 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum