Normal yollarla üreme azalıyor

Normal yollarla üreme azalıyor
Maslak Acıbadem Hastanesi tarafından Sarıyer’deki mahalle ve köy muhtarlarına ‘Tüp Bebek-Yardımcı Üreme Teknikleri’ konulu bir konferans verildi.

  
Maslak Acıbadem Hastanesi’nde düzenlenen ve 25 muhtarın katıldığı konferansta Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş önemli bilgiler verdi. İnsanların normal yolla üremesinin zaman geçtikçe azaldığını ve 2050 yılında bu oranın ancak yüzde 5 olacağını söyleyen tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Bu nedenle tüp bebek uygulaması giderek daha çok ilgi görüyor” dedi. Dünyada normal üremeyi tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Tıraş, daha önce fazla çocuk yapmamaları için vatandaşlara aile planlaması öneren devlet yöneticilerinin şimdi çocuk yapmayı teşvik ettiğini belirtti.


Ülkemizde evli çiftlerin değişik nedenlerle çocuk yapmayı ertelediklerinde ya da bu konuda üreme sorunu yaşadıklarında hemen bir mahalle baskısına hedef olduklarını söyleyen Tıraş, “Öncelikle aileden kişiler olmak üzere akrabalar, komşular ‘Sizin çocuğunuz neden olmuyor?’, ‘Ne zaman çocuk yapacaksınız?’ gibi sorular yöneltiyor. Bu durum çiftler arasında mutsuzluğa neden olup, boşanmalara kadar gidiyor. İşte tüp bebek uygulaması da, bu gibi sorunlar başta olmak üzere evlilikleri kurtaran bir çıkış yolu olarak görülüyor” dedi.


Uygulandığı ilk yıllarda insanların tüp bebek olayına çekimser kaldığını hatta başka insanların sperm ve yumurtalarıyla dölleme yapıldığı gibi dedikodular nedeniyle bu uygulamadan uzak kaldıklarını söyleyen Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Şu an Türkiye genelinde 140, İstanbul’da ise 43 tüp bebek merkezi bulunmakta. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi de bu uygulamayı en iyi yapan yerlerden biri. Ayrıca vatandaşlar tüp bebek uygulamasını çok pahalı sanıyor. Oysa ki tüm masraflar dahil 4 bin 500 TL gibi bir gideri var. Bunun 900 TL’sini de devlet ödüyor” diye konuştu.

muhtarlar_konferans_571319446.jpg


Derbent Muhtarı Metin Ateş’in organize ettiği ‘Tüp Bebek-Yardımcı Üreme Teknikleri’ konulu konferansa 25 muhtar katıldı. Hastanedeki konferanstan sonra Prof. Dr. Bülent Tıraş, eczacı Şeref Tontu, hastane çalışanlarından bir grup, Tarabya Kıyı Restaurant’ta muhtarları konuk edip, birlikte akşam yemeği yedi.  Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak, konferansta verilen bilgilerden fazlasıyla yararlandıklarını belirterek, Acıbadem Hastanesi yetkilileri ile Prof. Dr. Bülent Tıraş’a teşekkür etti.

Bu haber toplam 2930 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT