Mecliste 3 fidan tartışması

Mecliste 3 fidan tartışması
Sarıyer’de park isimlerinin belirlendiği belediye meclis toplantısında “Üç fidan” tartışması yaşandı.

12 Mart Darbesi sonrasında genç yaşta idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın sembolü haline gelen “üç fidan” isminin Sarıyer’de bir parka verilmek istenmesi belediye meclisinde tartışma yarattı.

AK Parti ve MHP grubu parklara verilmek için imar komisyonunun belirlediği, Üç Fidan, Ahmet Arif, Bahriye Üçok, İlhan Selçuk, Atilla İlhan, Mevhibe İnönü gibi isimleri ideolojik buldu. AK Partili Cemil Özbalta’nın Uskumruköy’deki parka verilecek olan “Üç Fidan” ismi ile ilgili açıklamaları mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Özbalta tansiyonu yükseltti
Toplantıda söz alan Özbalta, bu ismin değiştirilmesi gerektiğini, siyasi ideolojileri çağrıştırmayan isimler verilmesini istedi. ‘Üç Fidan’ın idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olduğunu belirten Özbalta, Deniz Gezmiş’in Filistin’deki Siyonist kamplarında yetiştiğini söylemesiyle mecliste tansiyon yükseldi. CHP’lilerin Özbalta’nın sözlerine tepki göstermesiyle tartışmalar yaşandı.

Oğuzkan Yüksel: “Sarıyer’e mal olmuş isimler verilsin”
MHP’li Oğuzkan Yüksel ise parklara Sarıyer’e mal olmuş önemli kişilerin isimlerinin verilmesini istedi. Av. Aziz Özgür, Ketenci Yakup Efendi, Yusuf Ziya Öniş, Necmettin Molla Kocataş gibi isimlerin verilmesini öneren Yüksel, İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü’nün adının verilmesini doğru bulmadığını belirterek, “Böyle önemli bir kişinin adının daha büyük ve gösterişli bir parka verilmesi gerekir. Böyle bir parka verilmesi bir vefa değil, ona yapılan haksızlıktır” dedi.

Gökan Zeybek: “Onlar özgürlük ve demokrasi mücadelesi verdiler”
CHP adına konuşan Gökan Zeybek, “On iki tane parka isimleri verilenlerin büyük bir çoğunluğunun ortak özelliği, cumhuriyet döneminde özgürlük ve demokrasi dedikleri için hapis yatmış, hayatlarının önemli bir kısmını cezaevlerinde geçirmiş olmalarıdır. Bombalara ve suikastlere uğramışlardır, genç yaşlarında darağacına asılmışlardır. Türkiye’nin demokrasi tarihinin kara lekesi olarak geçmiş tarihinde her biri kendisi açısından hayatlarını ödemiş, Türkiye’nin bugün geldiği noktada iz bırakmış insanlardır. Üç fidan farkı Nihat Behram’ın dediği gibi 1960 darbesiyle asılmış olan dönemin başbakanı ve iki bakanına karşılık olarak 12 Mart cuntası tarafından '3 bizden gitmiştir 3’te sizden gitsin' diyerek hiçbir yasa dışı eyleme katılmamış, sadece 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye' demenin dışında bir yasa dışı eylemde bulunmayan 3 genç evladını toprağa vermiştir. 3 fidan parkının adı ceviz ağaçlarıdır, meşe ağaçlarıdır yani ömürleri yüzlerce yıl sürecek devasa anıtsal ağaçlardır. Uğur Mumcu’ya Atilla İlhan’a neden karşı çıkılır anlamıyorum. Atilla İlhan hayatı boyunca hep CHP’ye karşı çıkmış sosyalist bir aydındır. Ama Atilla İlhan bu ülkenin yetiştirdiği dünya çapında bir şairdir. Ahmet Arif bir Diyarbakır Kürt ozanıdır. 33 Kurşun’u yazarak bir destana imza atmıştır. Hunharca katledilen 33 tane köylünün hikâyesini destanlaştıran bir yazardır” dedi.

Oğuzkan Yüksel meclisi terk etti
Gökan Zeybek’in konuşmasının ardından yapılan oylamada İmar Komisyonu'nun belirlediği isimler oy çokluğu ile kabul edildi. MHP’li Oğuzkan Yüksel, tepki göstererek meclisi terk etti. Daha sonra Sarıyer Mnaşet’e konuşan Yüksel, “Tamamen ideolojik isimler. Demek ki bu iş böyle yürüyor. Biz de 2014’te belediyeyi kazandığımızda böyle davranıp Necip Fazıl Kısakürek, Seyip Ahmet Anvasi, Veli Can Oduncu, Ozan Arif, Nuri Kılıçkıran gibi isimler vereceğiz” dedi.

Bu haber toplam 1659 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT