Kum zambakları koruma altında

Kum zambakları koruma altında
Sarıyer’in köylerinde yetişen ve nesli hızla tükenmekte olan “Kum Zambakları” koruma altına alınarak Avrupa Birliği tarafından hibe almaya hak kazandı.

Kilyos (Kumköy) Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği’nin hazırladığı proje, “Yerel Düzeyde Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Programı” kapsamında Avrupa Birliği tarafından hibe almaya hak kazandı.

Sarıyer Kaymakamlığı ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nin de ortak olduğu “Sarıyer’in Kum Zambaklarını Koruyalım” adlı proje ile Sarıyer’de yetişen nadide bir bitki türü olan Kum Zambakları yok olmaktan kurtulacak.

Proje kapsamında yapılan tanıtım toplantısında amaç ve hedeflerinden bahseden Kilyos (Kumköy) Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği Başkanı Güler Sönmez, “Sarıyer’e bağlı köy kumsallarında yaygın bir şekilde yetişen, ancak hızlı yapılaşma sonucu nesli yok olmak üzere olan Kum Zambakları’nı korumak için hazırladığımız projemizin başlıca hedefi, yerel halkın yaşadıkları bölgedeki doğal zenginliklerin farkına varmaları ve bölgemizin doğal yapısına dair gelecek nesillere bilgi aktarımında bulunmalarını ve çevremizi korumak için eğitilmelerini sağlamaktır. Ayrıca Kum Zambakları’nı tanıtma ve koruma çalışmalarımızın sadece bölgemizle sınırlı kalmamasını, ülkemizin birkaç bölgesinde yetişen Kum Zambakları’nın Çevre ve Orman Bakanlığı’nın katkılarıyla bütün ülkede koruma altına alınmalarını sağlamak istiyoruz. Projemiz kabul gördükten sonra birçok kurum ve kuruluş proje iştirakçimiz olmayı kabul etti. Nesli tehlike altında olan her canlıya sahip çıkmak ve korunmasını istemek bir insan hakkı olduğu kadar, temel bir insanlık görevidir” dedi.

zambakiceri_676033284.jpg

Sarıyer Belediyesi, Sarıyer Kaymakamlığı, Kilyos Muhtarlığı ve Sarıyer’deki Sivil Toplum Kuruluşları ile yapılan toplantı sonunda 22-23-24 Temmuz tarihlerinde Kilyos’ta proje iştirakçileri olan diğer kurumların da katkılarıyla “1.Kilyos Kum Zambakları Festivali” adı altında bir festival düzenleme kararı alındı. Dernek Başkanı Güler Sönmez yapılacak festivalle birlikte ” Bütün dikkatleri hem Kum Zambakları’na çekmek hem de bölgemizdeki turizm hareketini canlandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 1846 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT