Kırılma noktası ‘ön seçim’ olacak

Kırılma noktası ‘ön seçim’ olacak
Sarıyer Manşet Gazetesi'ne konuşan Dr. Cengiz Alp, CHP'nin gündemindeki ön seçimle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ön seçimi desteklediğini belirten Alp, “Ön seçim kişilere yakınlığı değil, Sosyal Demokrasi’nin ilkelerine ve partinin tabanına yakın olanların önünü açacaktır. Bu da CHP’de kırılma noktası olacaktır” dedi.

CHP’nin 1947’de yapılan kurultayında bile önseçimin yapıldığını söyleyen Alp, “Ön seçim adında sosyal demokrat cümlesi olan bir partinin kendi içerisinde demokrasiyi yerleştirmesi açısından çok önemlidir. Milletvekilliği, belediye başkanlığı oluş sürecinde kimse birilerine biat edip arkasından farklı ilişkiler geliştirip aday olmamalıdır. Artık gelişmiş demokrat ülkelerde böyle bir olgu yok. MYK’da bir adama ya da genel başkana çok yakın bazı isimlerin kapılarını aşındırarak milletvekili olma sürecinin bitiyor olması lazım. Bunun sadece CHP için değil tüm partilerde gerçekleşmesi lazım. Bunun öncülüğünü yapmak da CHP’ye yakışır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun 2011’de mutlaka ön seçim yapacağına inanıyorum. Toplumun isteği bu yöndedir.” dedi.

“Önseçim partiye hareketlilik kazandırır”
Genel başkan odaklı, biat kültürüne yatkın seçim süreçlerinin yerine, en geniş kesimlerin katıldığı üyelerle yapılan bir önseçimin partiye ciddi hareket getireceğinin altını çizen Alp, “Seçmen düzeyinde üyelerimize ‘Evet biz de bir işe yarıyoruz, milletvekillerimizi biz seçiyoruz, hesap da sorabiliriz’ anlayışını geliştirecektir. Başka türlü halk milletvekiline ulaşamıyor. Sorunlarını anlatmakta güçlük çekiyor. Böyle olursa milletvekilleri hesap verme noktası olarak seçmenlerini veya üyelerine görecektir. İkinci olarak da böyle seçilen milletvekillerinin parti içine mutlaka bir renklilik, çok sesli düşünce beyanı getireceğini düşünüyorum” dedi.

“Milletvekillerinin sorumluluğu artıracaktır”
Ön seçimle kişinin tabana sorumluluğunun artacağını söyleyen Alp, “Milletvekili adayı olanlar ön seçim kampanyalarında neden milletvekili olmak istediklerini açıklamak zorunda kalacaklar. Seçmende tüm bu anlatılacaklardan sonra bu işe kim layıksa onları sıralamada hak ettiği yere koyacaktır. Seçilme süreçlerinde konuşulan tüm şaibeleri ortadan kaldıracaktır. Partiye ve tabana yakın olan insanların milletvekili olması gerekiyor. En önemli kırılma noktası budur. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bunu partinin değişmez bir kuralı olarak hayata geçireceğini düşünüyorum. CHP’nin büyüme trendini de bu ön seçimlerle oluşacağını göreceğiz. Hayatında seçim bölgelerini görmemiş, bölgeyi tanımamış, genel merkez yakınlığı dışında hiçbir özelliği olmayan milletvekilleri sürecinin bu dönemde bitiyor olmasını diliyor ve bekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 1229 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum