Kadın ve siyaset üzerine...

Kadın ve siyaset üzerine...
Son dönemde kadınlarla ilgili kurduğu www.kadinelisiyaset.com adlı internet sitesiyle gündeme gelen Betül İstanbullu ile kadın ve siyaset üzerine konuştuk.

Yeniköy’de İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasında Sarıyer Manşet ’in sorularını yanıtlayan İstanbullu, verdiği samimi cevaplarla kadınlara da önemli mesajlar gönderdi.

Böyle bir internet sitesi açma fikri nasıl oluştu?
Siyaset bir yaşam biçimidir. Hayatın her kademesinde var. Kadınlarımız da her yerde olduğu gibi siyasette de varlar. Ancak içinde oldukları halde bunu yeteri kadar gösteremediklerini bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalardan tespit ettik. Kadınların siyasetin içinde olduklarını göstermek amacıyla kadın ve siyaseti birleştirerek www.kadinelisiyaset.com adlı internet sitesini kurduk. Zaten bir yıldır yayında olan www.kadinelihaber.com adlı haber sitesi ile kadınların nabzını tutuyorduk. Aslında biz buralara yıllardır yürüttüğümüz sosyal projeler ve yapmış olduğumuz çalışmalar ve bu çalışmalardan edindiğimiz tecrübelerle geldik.

Bu sitede yaptığınız yayınlarla neyi hedefliyorsunuz?
www.kadinelisiyaset.com haber sitesini kurarken söylediğimiz şuydu; tarafsız, vurdulu kırdılı yayın yapmadan siyasete farklı bir bakış açısıyla bakarak, kadının zarafetini, güzelliğini ve duygusuyla, aklını çok güzel harmanlamış o anaç yapısını ortaya koymak. Özellikle siyasetin içinde olup sesini duyuramayan, siyasi kimliği olmayan hiçbir siyasi partiyle organik bağı olmayan ama seçim zamanlarında ihtiyaç duyulup oy toplamaları için yardım istenen kadınların, bilinçlenerek siyasette aktif hale gelip söz sahibi olmalarını ve karar mekanizmalarında daha çok yer almalarını sağlamak.  Gündemi kadın gözüyle tarafsız bir şekilde;  siyasetçilerin,  akademisyenlerin, sanatçıların, konusunda uzman kişilerinde fikirlerini alarak kadınlarımıza aktarmak.



Ülkemizde kadınlar siyasette yeterince etkin değil, böyle bir sitenin sahibi olarak bunu nasıl buluyorsunuz?
Haklısınız yeterince etkin değil. Erkeklerin özellikle erkek siyasetçilerin kadınları daha çok siyasete katılımları konusunda teşvik edip destek vermeleri gerekir. Meclis’te kadın vekil sayısı arttı ama gündemde kalmaları aynı oranda olmadı. Bunun içinde kadın siyasetçilerin daha çok gündemde kalmaları ve gündemi belirleyecek çalışmalar içinde olmaları, siyasi partilere sayısal yeterlilik için değil, ülke yönetiminde ve parti içinde söz sahibi olmaları için erkek siyasetçilerin onlara daha çok destek vermeleri gerekir. Ayrıca yerel yöneticilerinde kadınları siyasete katılmaları ve yönetimlere dahil olmaları için daha çok desteklemeleri gerekir. Son yıllarda bu yönde yapılan çalışmalar sevindiricidir.

Kadıneli siyaset bünyesinde yine kadınlarla ilgili farklı projeleriniz de var mı?
Evet var. Geçen ay yeni yıla girerken sizin de bildiğiniz gibi ulusal ve yerel basında geniş yer bulan “Dilek Ağacı” projesinin ilk ayağını gerçekleştirdik. Kadınlarımızdan yeni yıla saatler kala Nişantaşı’nda kurduğumuz sembolik dilek ağacına, siyasilere iletilmek üzere beklentilerini yazmalarını istedik. Erkekler tarafından da yoğun ilgi gören dilek ağacımızı bundan sonra Ortaköy, Sarıyer, Kadıköy, Fatih ve Taksim meydanlarına kurmayı hedefliyoruz. Bu projemizi  Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Gürsel Tekin ve bazı milletvekilleriyle CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Oğuz Salıcı  ilk mesajları yazarak başlattılar. Biz de ağaca asılan mesajlardan bir derleme yaparak bunu sembolik bir kitap haline getirdik.

Kahve günlerine başlıyoruz
Mart ayında yeni bir projeye başlıyoruz. Tanıtımını www. kadinelisiyaset.com haber sitemizde yapmaya başladık. Sloganımız “Kahve bahane, siyasi sohbetler şahane”. Birkaç yıldır yapmış olduğumuz “kabul günleri ”ne ilaveten “kahve günleri”ni başlatıyoruz. Hem kahve içeceğiz hem siyaset başta olmak üzere hayata dair her şeyden sohbet edeceğiz.  Yapacağımız bu sohbetlerde siyasiler, siyasilerin eşleri, akademisyenler, sanatçılar, gazeteciler, mesleğinde uzmanlaşmış kişiler olacak. Kahve sohbetlerimizin ilkini Mart ayında özel bir isimle başlatıyoruz. Sarıyer Manşet Gazetesi kanalıyla öncelik kadınlarda olmak üzere “kahve bahane, siyasi sohbetler şahane” sloganıyla başlattığımız kahve günlerimize herkes davetlidir. Ayrıca hanımlara şunu da iletmek isterim: “Sizde bizi kahve günleri için davet etmek isterseniz seve seve geliriz. Kahve bizden yapması sizden. İster şekerli, ister orta, ister sade...”

Bu haber toplam 1746 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT