Kaçak şantiye ortalığı karıştırdı

Kaçak şantiye ortalığı karıştırdı
Sarıyer Belediyesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onayı olmadan Darüşşfaka Metro İstasyonu’nun üzerine nikâh salonu yapmak için şantiye kurması ortalığı karıştırdı.

Kaçak olarak kurulan şantiye çadırına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri müdahale etti. Sarıyer Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin zabıta ekipleri karşı karşıya geldi. Sarıyer Emniyet Müdürlüğü’nden çok sayıda polis olay yerinde önlem aldı.

Sarıyer Manşet Gazetesi’nin ortaya çıkarttığı “Hayali Temel Skandalı"nda yeni bir gelişme daha yaşandı. Sarıyer Belediyesi, İBB tarafından projesi daha onaylanmadığı için yer teslimi bile yapılmayan alana evlendirme dairesi yapmak için şantiye kurdu. Büyükşehir zabıta ekipleri, resmi işlemleri tamamlanmadan Darüşşfaka Metro İstasyonu’nun üzerine izinsiz kurulan şantiyeye gece saatlerinde müdahale etti. Sabah saatlerinde ise Sarıyer Belediyesi’nin Zabıta Ekipleri ile İBB Zabıta Ekipleri arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlikten sonra Sarıyer Emniyet Müdürlüğü olay yerine çok sayıda polis sevk etti.



Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP İlçe Başkanı Mehmet Deniz, belediye başkan yardımcıları, CHP’li meclis üyeleri ve belediye çalışanlarının yanı sıra 50’ye yakın CHP’li olay yerine giderek beklemeye başladı. Öte yandan CHP İlçe Başkanlığı tarafından partililerin orada toplanması için cep telefonlarına toplu mesaj atıldı. Ancak CHP’lilerin yapılan çağrılara rağmen yapılan eyleme destek vermemesi dikkat çekti.

İBB’nin onayı şart
Söz konusu yer metro çıkışı için Sarıyer Belediyesi’nden Büyükşehir’e 30 yıllığına tahsis edildi. Eski Belediye Başkanı Yusuf Tülün döneminde yapılan tahsiste bu alan üzerinde Sarıyer Belediyesi’ne hizmet alanı yapılması şartı koşuldu. Metro istasyonu üzerinde hizmet alanı yapılabilecek statik taşıyıcı sisteme sahip olarak inşaa edildi. Ancak bina yapılması söz konusu olduğunda bunun alttaki betonarme istasyon yapısına ve izolasyon sistemine taşıyıcı sistem açısından uyumla eklenebilmesinin tahkiki ve İBB'nin onayı şartı var. Bu konuda 2 Ocak 2012’de İBB Ulaşım Daire Başkanlığı Raylı Sistem Müdürlüğü tarafından Sarıyer Belediyesi’nden Nikâh Salonuna ait statik uygulama projeleri ve ek öneriler istendi, ancak Sarıyer Belediyesi cevap vermedi. Projesi daha onaylanmayan ve yer teslimi yapılmayan yer için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na temeli attırıldı.

Büyükşehir’den Sarıyer’e yer teslimi yapılmadı
Nikah salonu ile ilgili projeler tam olarak onaylanmayınca normal olarak yer teslimi de yapılamadı. Uzmanlara göre; yer teslimi yapılmadan inşaatın başlaması da yasal görünmüyor. Yolcu emniyeti, can ve mal güvenliği açısından herhangi bir inşai aktivite için arazide sınır koşullarının oluşturulması ve buna binaen de yer tesliminin önkoşul olduğunu belirtiliyor. Projenin başlaması için İBB ve Metro İstasyonunu yapan yüklenici firmanın projeyi onaylaması gerekiyor. Aksi takdirde inşaatın başlaması için temelin atılması söz konusu olamaz.



Şükrü Genç, “Yer Sarıyer Belediyesi’nin”
Şükrü Genç yaptığı açıklamada, “Darüşşafaka Metro İstasyonu’nun yeri Sarıyer Belediyesi’nindir. Sarıyer Belediyesi ile İBB bir önceki dönemde prensipte anlaşmış ve burası Büyükşehir’e verilmiş. Ama mecliste karar çıktıktan sonra iki belediye arasında yasal olarak bir protokol yapılması gerekiyordu, bu yapılmamış. Dolayısıyla metro istasyonun yeri halen Sarıyer Belediyesi’ne aittir. Yapılmış olsaydı işlem daha resmi bir boyut kazanacaktı. Bu anlaşmaya dayanarak biz Büyükşehir Belediyesi’nden metro istasyonu ile birlikte evlendirme dairesinin de yapılmasını istedik. Başkan Kadir Topbaş, ‘Bizim paramız yok, siz yapın’ dedi, biz de yasal prosedürü tamamladık, proje Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan geçti, ruhsat verildi, ihalesini yaptık ve firmaya yer tesliminde bulunduk. Ancak birileri talimat vermiş, hiçbir uyarıda bulunulmadan işçilerin malzemelerinin bulunduğu çadır sökülüp götürülmüş” dedi.

AK Partili Canarıkan “Zabıta kaçak şantiyeye müdahale etmiş”
AK Parti İBB Meclis Üyesi Halil Canarıkan ise “Orada yapılacak olan projenin Büyükşehir tarafından onay şartı var. Projenin fiziksel olarak metroya uygun olması gerekiyor. İnşaat mühendisi olan Belediye Başkanımız Şükrü Genç’in bunu bilmesi lazım. Bu prosedürler daha tamamlanmadan Sarıyer Belediyesi maalesef kendi kafasına göre iş yapmış. Durum böyle olunca büyükşehir zabıtası da kaçak olan şantiyeye müdahale etmiş” dedi.

“Engelleseydik bunları yapmazdık”
AK Partili Canarıkan, birçok noktada Sarıyer Belediyesi’ne yardımcı olduklarını belirterek, “Belediye başkanı çıkıp beni engelliyorlar diye açıklama yapıyorsa gerçekten bize haksızlık ediyor. Biz engellemek yerine Sarıyer’in ne kazandığına bakarız. Pınar mahallesinde inşaatı durma noktasına gelen belediye hizmet binasının yapılacağı alanın Sarıyer Belediyesi’ne tahsisini biz sağladık. Yine Reşitpaşa’da sunumunu yaptığı projenin alanını biz tahsis ettik. Ramazan ayı boyunca etkinliklerin yapıldığı tersane alanını Sarıyer Belediyesi’ne tahsisini sağladık. Mecliste nikâh salonu için de kendisine yardımcı olacağımızı söylememize rağmen maalesef belediye başkanı kendi kafasına göre işler yapıyor. Sonrada beni engelliyorlar diye konuşuyor. Yazıktır günahtır” dedi.

Bu haber toplam 4056 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT