İşte CHP’nin vekil adayları

İşte CHP’nin vekil adayları
SARIYER MANŞET, sırasıyla tüm partileri ele aldığı yazı dizisinde öncelikle hareketliliğin başladığı CHP’yi değerlendirdi.

Genel seçimlere 8 ay gibi kısa bir süre kaldı. Gözünü Ankara’ya dikenleri derin bir heyecan sardı bile. Önümüzdeki günlerde Ankara-İstanbul arası yolculukların daha da artacağı görünüyor. Sarıyer’in de içerisinde bulunduğu 2. Bölgede kimler hangi partiden aday adayı olmak istiyor, adaylık yolunda kimin ne kadar şansı var, bu yarışta kim boyunun ölçüsünü alacak? Kendi partilerinin genel merkezlerine şirin görünmeye çalışanların bölgedeki konumları nedir? Bölge halkı bu kişilere hangi gözle bakıyor? Bu gibi soruların cevaplarını tüm boyutlarıyla gazetemizde değerlendirmeye çalışacağız.

Sırasıyla tüm partileri ele alacağımız yazı dizisinde öncelikle hareketliliğin başladığı CHP’yi değerlendirelim. CHP’de 2011 seçimlerinde aday adayı bolluğu yaşanacak gibi görünüyor. Daha önceleri kendilerini Deniz Baykal’ın İstanbul’daki sağ kolu olarak tanıtanlar yelkenlerini Kılıçdaroğlu’nun rüzgârına göre ayarladı bile. Kafalarındaki tek soru işareti ise partide adayların ön seçimle mi, yoksa genel merkez atamasıyla mı belirleneceği. Parti içerisindeki bazı çevreler istemese de CHP 2011 seçimlerinde milletvekili sıralamasını ön seçimle belirleyecek gibi görünüyor. Kılıçdaroğlu'nun, Abant'ta yapılan milletvekilleri toplantısında ‘bazı illerde ön seçim yapacağız’ demesi de genel eğilimin bu yönde olacağını gösteriyor.

CHP’de ön seçimler nasıl yapılacak?
CHP’de ön seçimlere delegeler mi, yoksa üyeler mi katılacak? Bu konuda kafalarda farklı soru işaretleri var. Partinin tabanına bakıldığında ön seçimlerin üyelerin katılımıyla yapılması daha doğru olacağı yönünde. Ama ilçe teşkilatları tabanla aynı görüşte değil. Bu noktada farklı bir sorun daha var. Sarıyer’in de içerisinde bulunduğu birçok ilçede yeni kayıt yapan binlerce üyenin genel merkeze bildirilmediği yönünde gelen bilgiler var.

Sarıyer’den kimler aday olmak istiyor?
CHP’de İstanbul 2. Bölgede 10 ile 12 milletvekili çıkabileceği tahmin ediliyor. Listenin ilk beşinde mevcut milletvekilleri, MYK üyeleri ve parti meclisinden isimlerin yer alması muhtemel gözüküyor. Listenin geri kalan kısmı ise ön seçimle belirlenecek gibi görünüyor. Bu noktada kulislerde aday adayı olacaklar arasında birçok kişinin ismi geçiyor. Tabi konuşulan bu isimlerin bazılarının şanslarını denemek için risk alarak bulundukları görevlerden istifa etmeleri de gerekiyor. Kim bilir risk alan belki de kazanacak. Şimdi adı geçen bu kişilerin konumlarını ve şanslarını değerlendirelim…

Kamber Doğan: Aslen Sivaslı olan Doğan’ın Bebek’te gazinosu var. Son dönemde Kılıçdaroğlu’na yakın dursa da parti içerisinde çok koyu Deniz Baykal’cı olarak biliniyor. CHP’de ekonomik güçle aday olma dönemi bittiyse Doğan’ın şansı zor, ama bu tür ilişkiler devam ederse biraz şansı olabilir. Genel merkez kontenjanından aday olamazsa ön seçimlerden çıkması imkânsız gibi. Çünkü Sarıyer Belediyesi ve Sarıyer Spor Kulübü ile ilgili bıraktığı olumsuz etki nedeniyle kendisine parti tabanından ciddi tepkiler var.

Cengiz Alp: Aslen Malatyalı olan ve Sarıyer’de doktorluk yapan Cengiz Alp, bu bölgede sevilen ve saygı duyulan bir isim. 2009 yerel seçimlerinde Baykal’a tepki göstererek istifa eden Alp, DSP’den Sarıyer belediye başkanlığına aday oldu ve 8.500 oy aldı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı ile birlikte yeniden CHP’ye geri dönen Cengiz Alp 2011’in milletvekili adayları arasında gösteriliyor. Genel merkez kontenjanından listeye girme şansı az olsa bile ön seçimlerde listeye girebilecek isimler arasında.

Erol Abik: CHP İstanbul İl Disiplin Kurulu Üyesi olan Erol Abik, 2. Bölge de konuşulan aday adaylarından farklı bir isim. Özellikle Sarıyer’in kuzeyinde ve Kağıthane’de oldukça güçlü olan Abik’in genel merkez şansı bilinmese de ön seçimlerde listeye girme şansı oldukça yüksek görünüyor.

Ercan Karakaş: Eski Kültür Bakanı olan Karakaş, Zekeriyaköy’de oturuyor. 2009 ‘un yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Karakaş, aday olamadı ama Kılıçdaroğlu ile beraber çalıştı. Sarıyer’den kurultay delegesi olan Karakaş, CHP’nin son kurultayında ise parti meclisine giremedi. Karakaş’ın 2011’de genel merkez kontenjanında listeye girme şansı olabilir. Ön seçimlerdeki şansı ise 2. bölgede biraz düşük gibi görünüyor.

Ali Rıza Yılmaz: Aslen Sivaslı olan Yılmaz, eski CHP Sarıyer İlçe Başkanı Ali Yılmaz’ın da kardeşi. Sarıyer ve İBB Meclis üyesi olan Yılmaz, yaklaşık 1,5 yıl Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de vekilliğini yaptı. Daha sonra başkan yardımcıları Erol Aydın ve Hüseyin Coşkun’un istifalarıyla birlikte bu görevinden istifa eden Yılmaz’ın genel merkezde adaylığına sıcak bakılacağı belirtiliyor. Ön seçimlerde de listeye girebilir.

Gökan Zeybek: Sarıyer ve İBB Meclis Üyesi olan Gökan Zeybek’in gönlünde Sarıyer Belediye Başkanlığı yatsa da, ismi bu dönem Ankara’yı düşünebilecek kişiler arasında geçiyor. Genel merkezde listeye girebilme şansı düşük olsa bile Sarıyer’de örgüt bazında güçlü olan Zeybek’in ön seçimlerde listeye girebilme şansı olabilir.

Erdal Sarıgöl: 2009’da Sarıyer Belediye Başkan Aday Adaylarından biri olan Sarıgöl, Sarıyer’de mimarlık yapıyor. Sarıyer Belediye Meclis Üyeliği ve İmar Komisyonu Başkanlığı da yapan Sarıgöl, böyle bir niyeti olmadığını söylese de Ankara’ya yakıştırılan isimlerden bir tanesi. Genel merkezde şansı az olsa bile ön seçimlerde listeye girebilecek bir isim.

Tezcan Çayoğlu: Aslen Şebinkarahisarlı olan Çayoğlu, Hisarüstü’nde emlakçılık yapıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencileriyle sürekli diyalog halinde olan Çayoğlu siyasette son dönemde öne çıktı. Özellikle son yerel seçimlerdeki örgütçü çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplayan Çayoğlu, CHP içerisindeki gençlere de örnek sayılabilecek bir isim. Bölgede çalışkan kişiliği ile bilinen Çayoğlu, genç kontenjanından şansını deneyecekler arasında.

Bir de boyunun ölçüsünü alacaklar var
Bu isimlerin yanı sıra bir de kulislerde konuşulan farklı kişiler daha var. Aralarında birkaçının CHP Sarıyer İlçe örgütünde görev aldığı bu kişilerin ne genel merkezde ne de ön seçimlerde listeye girebilme şansı var. Bunları da “Boyunun ölçüsünü alacak” kişiler arasında değerlendirebiliriz. 

Sırada AK Parti’nin adayları var.  Yarışın kızıştığı AK Parti’de öne çıkma çalışması ve bir birini yıpratma mücadelesi devam ediyor. Kimler arasında mücadele var? Kimler boşuna kürek çekiyor? Yazı dizimizin 2. bölümü AK Parti çevresinde gündem yaratacak. Çok yakında BEKLEYİN…

Bu haber toplam 1775 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
10 Yorum