İngilizce öğrenmenin püf noktaları

İngilizce öğrenmenin püf noktaları
Küreselleşmenin de etkisiyle dünyanın adeta tek dili haline gelen İngilizce'yi en iyi şekilde nasıl öğrenirsiniz?

Günümüzde İngilizce öğrenmek neredeyse artık zorunlu hale geldi. Yabancı dil öğrenmek için kimi yurtdışına gidiyor. Kimi ise kurslarda bu açığını kapatmaya çalışıyor.  Peki, küreselleşmenin de etkisiyle dünyanın adeta tek dili haline gelen İngilizce'yi en iyi şekilde nasıl öğrenirsiniz? Bu soruyu ve İngilizce öğrenmenin püf noktalarını Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları Sarıyer Şubesi’nin Eğitim Koordinatörü Meltem Gergin’e sorduk.

İngilizce öğretimi konusundaki tecrübeniz ve Amerikan Kültür Derneği Dil Okulu olarak eğitim yöntemleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Her şeyden önce öğretmenlikte 7. yılım. Yeditepe Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi üzerine Master yapıyorum. Her eğitmenin öğretim yöntemleri farklıdır. Eğitim konusundaki yaklaşımlarınız, kullandığınız metodlar ve kurumunuzun inançlarıyla örtüşünce mesleğinizi çok daha severek yapıyorsunuz. Her şeyden önce dil öğrenmek sancılı bir süreçtir. Eğlenceli, etkin ve kalıcı bir öğretim için kullanılan metod çok önemlidir. Amerikan Kültür Derneği Dil Okulu olarak konuşma dinleme ve yazma ağırlıklı eğitim vermekteyiz. Öğrencinin üretimini maksimum seviye çıkarmak en büyük hedefimiz. Bu bağlamda grameri dolaylı (inductively) biçimde veriyor ve derslerde günlük konuşmaya son derece önem veriyoruz. Zaten çağdaş eğitim sisteminde gramer yapıları listening ve speaking ile öğretilmektedir. Kişisel olarak Communicative Approach yani İletişimsel Dil Öğretimi yöntemiyle derslerin işlenmesi gerektiğine inanıyorum. Kurum olarakta bu yöntemin tercih edilmesi benim açımdan sevindirici bir durum oldu.

İletişimsel dil yöntemi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Öğrenciye tahtada gramer kurallarını göstermek çok eskide kalmış yöntem. Ya da bir kelimeyi defalarca yazdırmak. Dil bilgisi öğretim aşamasında tamamen izole edilir ve diyalog formunda öğrenciye sunulur. Geleneksel yöntemleri kişisel olarak reddeden bir eğitmenim. Bir dili ‘’öğrenmek’’ ve ‘’edinmek’’ farklı şeylerdir. Öğrenciyi konuşmaya teşvik etmek, sınıf içi aktiviteleri, grup çalışmaları hatta canlandırma (role play) aktiviteleri son derece iyi sonuçlar vermekte ve ‘dil edinimini’ kolaylaştırmaktadır. Özellikle çocuklarla çalışırken. İngilizceyi her şeyden önce eğlenceli hale getirmek gerekiyor. Çünkü gerçekten diğer dünya dilleriyle karşılaştırıldığında öğrenmesi en kolay ve zevkli dillerden biridir.

akdgitar_837603909.jpg
Küçük yaştaki öğrenciler ise Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları Sarıyer Şubesi’nde eğlenceli bir şekilde İngilizce öğreniyor.

Dili öğrenmek ve edinmek arasındaki farkları biraz açar mısınız?
Kişinin dile maruz kalma süresi çok önemlidir. Biz buna akademik hayatta ‘exposure to language’deriz. Bu süre içinde insan beynine birçok kelime ve dil yapısına ait bilgi yerleşir. Siz bir yerde okudunuz cümleleri anlayabilirsiniz ama konuşmada güclük çekersiniz. Öğrenim sürecinde çok klasik bir yakınma vardır ‘anlıyorum ama konuşamıyorum’ bunun çözümü beyindeki pasif yapıdaki bilgileri aktif yapıya transfer etmektir. Yani kullanımı sağlamaktır. Örneğin siz bir kelimeyi tanırsanız öğrenmişsinizdir. Ancak siz o kelimeyi kullanmaya başladığınızda edinmiş olursunuz.

Bu bağlamda Amerikan Kültür Derneği Dil okullarında çağdaş eğitim yöntemleri uygulanıyor diyebilir miyiz?
Pek tabi ki. Öğretim yöntemi konusunda  da çağa ayak uydurmak gerekir. Hayatlarımıza televizyon girdi sonrasına internet. Kişi eskiye nazaran çok daha fazla görsel stimulusa (uyarıcıya) maruz kalıyor. Farkında olmadan kişinin bilgiyi öğrenme sistemi değişiyor. Görsel ve işitsel materyallerle öğrenim daha kolay sağlanıyor. Bu yüzden derslerde video, flashcard, poster kullanmak, pano çalışmaları yapmak ve otantik materyallere ağırlık vermek gereklidir. Bunların dışında uzman eğitim kadromuzla kişiye özel sınavlara yönelik TOEFL-KPDS-IELTS-ÜDS-YDS dersleri de verilmektedir.

akdbirebir_608460257.jpg
 
Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları Sarıyer şubesinde hangi yaş gruplarına hangi standartlarda eğitim veriliyor?
7 yaşından itibaren eğitimlerimiz var. Bu yaş grubuna yönelik junior sınıflarımız mevcut. Yine görsel materyallerin kullanımına önem verdiğimiz bir yaş gurubudur. Sınıflarda oyunlarla şarkılarla İngilizce öğretimi yapılmaktadır. Okul sınavları içinse hafta sonu ücretsiz etudler ve homework clublar duzenliyoruz. Etud saatlerinde okul derslerine ve ödevlerine yardımcı oluyoruz. Yine hafta sonları yabancı hocalarımızla ücretsiz konuşma kluplerine katılıyorlar. Yazları 1’er aylık periodlarla 168 saatlik sosyal aktıviteler ve yabancı öğretmenlerinde eşlik edeceği yaz okullarımız açılacak. 

Diğer şubelerden farklı olarak öğrencilere sunduğunuz imkânlar var mı?
Her şeyden önce Sarıyer bölgesine hitap ettiğimiz için bu bölge insanı için ulaşım sorunu yok. Kursumuz Sarıyer merkezde. Bir kere üye olan öğrencilerimize hayat boyu Amerikalı hocalarla yapılan konuşma kluplerine ücretsiz katılım hakkı veriyoruz. Ayrıca Avrupa Dil Pasaportu sistemi uygulanmaktadır. Bizden alacağınız sertifika dünyanın her yerinde geçerlidir. Yine öğrencilerimize ücretsiz temin ettiğimiz kitaplarımız Common European Framework’e uygundur. Bütün bunların dışında ücretsiz aktivitelerimiz mevcut. Gitar, drama, latin dansları ve talebe göre diksiyon eğitimlerimiz vardır.

akdcocuklar_181397332.jpg

Öğrenciler oldukça memnun, “Kısa zamanda İngilizce konuşmaya başladık”
Yaklaşık 2 aydır kursa devam eden ve kendi aralarında artık İngilizce sohbet etmeye başlayan Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları’nın öğrencileri ise kurslarından ve eğitimcilerinden oldukça memnun görünüyorlar. Öğrenciler memnuniyetlerini şu şekilde ifade ettiler.

akdnurcinaksoy._167956743.jpg
Meral Kalkavan:
Özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışıyorum. Daha önce biraz İngilizcem vardı. Burası benim ilk kurs deneyimim. Daha öncede çok düşündüm ama mesafe olarak Sarıyer’de böyle bir imkân yoktu. Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları gibi kaliteli bir kursun burada açılması benim için önemli ölçüde bir avantaj oldu. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ve kaliteli eğitim kadrosuna sahip bir yer. Özel ders alıyormuşuz gibi eğitim alıyoruz. Toplamda 3 kur devam edeceğim. Burada kitap okuyoruz, film izliyoruz. 2. kurda normal konuşma düzeyine geldim. Buraya kayıt yaptırdığım için çok memnunum.

akdserpilbasaran_535897424.jpg

Nurçin Aksoy:
Özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışıyorum. İngilizce gerek iş hayatında gerekse günlük yaşamda çok önemli. Sarıyer’de böyle bir kursun açılması bizim için çok büyük bir avantaj oldu. 2. Kurdayım.  ğitim kadrosu ve ortamıyla çok güzel bir yer. Özel ders gibi eğitim alıyoruz. Yavaş yavaş konuşmaya başladım. Sonuna kadar devam edeceğim.

akdsirenmermut_294988446.jpg

Serpil Başaran:
Ressamım. Okul yıllarımda öğrendiğim kadar bir İngilizcem vardı. Ama sürekli yabancı dil eksikliğini hissetim. Özellikle eşimin işi için çok gerekli. Eşim restaurant işletiyor ve yabancı müşterileri geldiğinde iletişim kopukluğu çekiyoruz. 2 ay gibi bir süre oldu bayağı yol kat ettik. Çok sistemli ve bize özel bir programla çalıştık. Buraya başlamadan önce çok dil kursu araştırdım. Ama hepsi gerek zaman, gerekse mesafe olarak çok ters düşüyordu. Buradaki zaman ve kurs programı çok iyi bunu da önemli bir avantaj olarak gördüm.

Siren Mermut:
Tarabya’da restaurant işletiyorum. İş hayatı anlamında İngilizce oldukça önemli benim için. Ayrıca yakın zamanda ABD’ye yerleşmeyi düşünüyorum. Bunun için çok sıkı çalışıyorum. Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları’nın eğitim kadrosunun kaliteli olması ve kurs ortamının iyi olması işimizi daha da kolaylaştırıyor. Amerikalı eğitimcilerin çalışması daha da önemli.

akddort_921632418.jpg

Bu haber toplam 9003 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
2 Yorum