İhale neden iptal edildi?

İhale neden iptal edildi?
Sarıyer Belediyesi’nin, Belediye Hizmet Binası ile Kültür Merkezi İnşaatı’nın ihalesini iptal etmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın ihaleye müdahil olduğu iddialarından sonra, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber ile CHP Meclis Üyesi Gökan Zeybek’ten gelen iptal gerekçesinden tamamen farklı açıklama gelmesi de farklı yorumlara neden oldu.

Tartışma yaratan ihale ile ilgili tüm belgelere Sarıyer Manşet ulaştı. AK Parti Meclis Üyesi Hüseyin Coşgun’un önergesi üzerine başlayan tartışma farklı bir boyut kazandı. Belgelere göre ihaleye giren firmalara gönderilen iptal gerekçesi ile belediye kanadının açıklamaları arasında hiçbir bağlantının olmadığı ortaya çıktı.

Arsel İnşaat alt sınırın üzerinde bir fiyatla ihaleyi kazandı
Hizmet binası yaklaşık maliyet 83.124.565.00 TL, alt sınır değeri ise (Asgari Değer), 65.139.080.21 TL olarak ihaleye çıktı. En düşük teklifi veren Arsel İnşaat 68 Milyon TL ile ihaleyi kazandı.

Firmaların ihaleye sundukları teklifler şöyle;
Arsel İnşaat:
68.000.000 TL (İhaleyi kazanan bu firma alt sınır değerinin üzerinde fiyat vermiş görünüyor. Yani sınır değerin üzerinde olduğu için iptal gerekçesi olarak görünmüyor)

Pam İnşaat + Demkar İnşaat: 77.600.000 TL

Özsoy İnşaat + Temelkom İnşaat: 77.770.000 TL

Kazova İnşaat :109.000.000 TL
(Bu teklif ihalenin üst sınırını aştığı için firma zaten ihaleden elenmişti)

Belediyenin gerekçesi: “Hizmet kapsamı gelişti”
Sarıyer Belediyesi’nin firmalara göndermiş olduğu iptal gerekçesinde, “İhale komisyonunun kararı üzerine Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası ile Kültür Merkezi yapılan işlerine ait bütün teklifler reddedilerek, ihale iptal edilmiştir. Hizmet kapsamının gelişmesi nedeniyle yapım metodolojisi ve süreçler ve bunun gereği dikkate alınması zorunlu teknik değişiklikleri ortaya çıkarttığından ihale iptal edilmiştir” denildi.

Gerekçe farklı, açıklamalar farklı
Belediye meclisinde AK Partili Hüseyin Coşgun ve Cemil Özbalta’nın konuyu gündeme getirmelerinin ardından söz alan CHP’li meclis üyeleri ise gerekçeden farklı açıklama yaptılar.

Gökan Zeybek: “Asgari bedelin altında teklif verildi”
CHP’li Gökan Zeybek açıklamasında, “Asgari bedelin altında teklif verilirse bu elenmenin nedenidir. Maliyet bedelin altında teklif edildiği için bu kamu ihale kurumundan dönecekti. Diğer firmalarında eksik evrakları olduğu için ihale en yüksek fiyatı veren firmaya kalacaktı. Bu nedenle ihale iptal edilmiştir” dedi.

Ayber: “İhaleyi 109 milyon teklif veren firma alacaktı”
Başkan Yardımcısı Adnan Ayber ise, “Eğer Sarıyer Belediyesi bu ihaleyi iptal etmeseydi, elenen 3 firmanın evrak eksikliğinden dolayı bir talebi vardı. Belediye bu taleplere paralel davranıp, bu ihaleyi Kamu İhale Kurumu’na götürseydi, 109 milyon TL teklif veren firma ihaleyi almıştı. Sarıyer Belediyesi burada Sarıyer halkının menfaatini kollamış mı, kollamamış mı? Bu olayda pis koku nerede?” dedi.

İşte belgeler




Bu haber toplam 2547 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT