DERBENT'E MÜJDE!

DERBENT'E MÜJDE!
Yıllardır mülkiyet sorunu için mücadele veren Derbent Mahallesi’nde yapılacak olan “Yerinde Kentsel Dönüşüm” projenin sözleşmesi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti.

Yıllardır mülkiyet sorunu için mücadele veren Derbent Mahallesi’nde yapılacak olan “Yerinde Kentsel Dönüşüm” projenin protokolü İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sarıyer Derbent Mahallesi'nde dönüşümün başlamasını onayladı.  Derbent'te yapılaşma izni veren imar düzenlemesinin ardından vatandaşların tahliye edilerek yeni binaların inşa edilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile kooperatif arasında protokol imzalanmasına izin veren yetki için sunulan teklif, belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edildi.

Geçen Temmuz ayında gecekonduların yıkılarak yerine düzenli konutların yapılmasını sağlayan plan düzenlemesi kabul edilmişti. Mecliste dün( Cuma) alınan kararla da Derbent Mahallesi'ni kapsayan arazilerin dönüşümünün sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan protokolün imzalanması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verildi.

Derbent’te bulunan 800 gecekondudan 600'ü, yakın bir noktada oluşturulacak prefabrik yerleşim yerine taşınacak.

Boşaltılacak alanda ise 1650 konut yapılarak, gecekondu sahiplerine teslim edilecek.

Belediye ile mahalle sakinleri arasında imzalanacak protokole göre, evlerinden feragat eden vatandaşların haklarını korumak için şartlı bağış sistemi konulacak.

Arazi üzerinde yaşayan gecekondu sahiplerinin rezerv alanındaki binalara taşınarak, kiralarının ödenmesi ve inşaat çalışmalarının yürütülebilmesi için yüklenici firmadan 50 milyon TL tutarında teminat mektubu alınması şartı da protokole konulan maddeler arasında yer aldı.

-''Sarıyer Derbent bölgesinde 1650 yeni konut yapılacak''-
Konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Ergün Turan, şunları kaydetti: ''Derbent Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların tapuları bir kooperatif üzerinde ama uzun yıllardır orada yaşayan vatandaşlarımız var. Büyükşehir Belediyesi üzerindeki arazide de yaşayan vatandaşlar var. Bu arazide tapusu olmadan yaşayan vatandaşlar da bulunuyor. Bu, yıllardır tartışmalı bir konuydu. O bölgedeki vatandaşlarımıza da işgalci gözüyle bakmadık. Vatandaşlarımızın orada yaşamaları için plan oluşturduk. Bu plan dahilinde bir protokol yapıldı. Mecliste onaylanan kararla yapılacak protokole göre, Sarıyer Derbent bölgesinde 1650 tane yeni konut inşa edilecek. Projede büyükşehir belediyesi de garantör olacak.''

Turan, kiracılar için de bir protokol düzenlemesi olduğunu vurgulayarak, her bir kiracıya yaklaşık 6 bin lira bedel verileceğini kaydetti.

İnşaat yapımı başlamadan önce kat irtifakları kurularak, vatandaşların tapularının dağıtılacağını dile getiren Turan, ''Bu, vatandaşların, projeye başlanıldığı gün haklarına sahip oldukları anlamına gelir. Ben 4 yıl boyunca bizim meclis üyesi arkadaşlarımızın çalışmaları oldu. Vatandaşın lehine bir durum oldu. Bu çalışma, İstanbul'da ilk defa kamu ve özelle yerinde kentsel dönüşümü içeren bir örnek olacak'' diye konuştu.
CHP grubu adına da söz alan CHP İBB Meclis Üyesi Gökan Zeybek, projenin önemine vurgu yaparak yaptığı konuşmasında emeği geçenlere teşekkür ederek bu güzel projenin Derbent halkına hayırlı olmasını istedi.

Derbentlilerin sevinci
Kararın meclisten geçmesinin ardından orada bulunan Derbent’liler büyük bir sevinç yaşadı. Vatandaşlar Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir ve başından beri projeyi büyük bir titizlikle takip eden AK Parti İBB Meclis Üyesi Halil Canarıkan’a teşekkür ettiler.

Muhtar Ateş’ten Topbaş’a teşekkür
Mahalle Muhtarı Metin Ateş ise mahallesi adına sevincini Sarıyer Manşet’e  şu şekilde ifade etti: “Derbent sonunda Derbentlilerin oldu. Yıllardır yaşadığımız büyük sorunumuzun çözülmesinden dolayı çok sevinçliyiz. Bize bu sevinci yaşatan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Kadir Topbaş’a, her zaman yanımızda duran AK Parti İlçe Başkanımız Hüseyin Özdemir’e ve sorunumuzu Büyükşehir’de takip eden AK Parti İBB Meclis Üyesi Halil Canarıkan ve katkısı bulunan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 7789 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT