'Bu projede herkes kazançlı'

'Bu projede herkes kazançlı'
AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir, İstanbul’daki birçok mahalleyi de heyecanlandıran Derbent Projesinin ayrıntılarını Sarıyer Manşet Gazetesi’ne anlattı.

Yıllardır mülkiyet problemi ile yaşam mücadelesi veren Derbent halkı son günlerde büyük bir heyecan yaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından mahallede uygulanacak “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi” İstanbul’daki diğer mahallelere de örnek olacak. AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir, başta Sarıyer olmak üzere yıllardır mülkiyet sıkıntısı yaşayan İstanbul’daki birçok mahalleyi de heyecanlandıran Derbent Projesinin ayrıntılarını Sarıyer Manşet Gazetesi’ne anlattı.

AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Derbent ’te gerçekleştirilecek olan projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Başkan Özdemir, “Bu projenin kaybedeni yok. Herkes kazançlı çıkacak. Tüm vatandaşlarımızın rahat edeceği modern bir mahalle oluşturuyoruz. Derbentliler için yepyeni bir hayat başlayacak” dedi.

Derbent projesi neden önemli?
İlk olarak Sarıyer’de vatandaşın birinci gündemi mülkiyet konusu. Bu konuda da öne çıkmış mahallelerden biri de Derbent. Bu mahallenin mülkiyet sıkıntısı artık tahammül sınırlarını aşmış sonuç bekleyen bir duruma geldi. İkinci olarak bu projenin yeni çıkan afet yasa tasarısı ile alakalı Büyükşehir Belediyesi’nin ilk uygulaması olma özelliğini taşıyor. Bir başka önemi de sadece Sarıyer’e değil İstanbul’a ve tüm Türkiye’ye örnek bir proje olacak.

Derbent halkı bu projeyi nasıl karşıladı? 
Bu proje vatandaş nezdinde büyük bir memnuniyetle karşılandı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ın Derbent’te yaptığı büyük toplantıya katılan binlerce Sarıyerli büyük bir memnuniyetle ayrıldı. Pınar Mahallesi’nden, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nden, Cumhuriyet Mahallesi’nden, Ferahevler’den gelen vatandaşlarımız bu projeyi özellikle takip ediyorlar ve kendi mahallelerine de uygulanması için bekliyorlar.

Bu proje Sarıyer’deki başka mahallelerde de uygulanacak mı?
Vatandaşlarımız projenin detaylarını duydukça diğer mahallelerde de uygulanmasını istiyor. Bu konuda da Pınar Mahallesi’nin böyle bir talebi oldu bizzat Kadir Başkan ile görüştüler. Bu çalışmayı da onlar büyükşehir nezdinde yürütüyorlar. Araya başka bir mahalle almadan Pınar Mahallesi ile devam edilmesi konusunda vatandaşımızın teveccühü söz konusu.



Halkı bu kadar heyecanlandıran projenin detaylarında neler var?
BU PROJEDE HERKES KAZANÇLI
50 yıllık Sarıyer tarihinde mülkiyet meselesi ile ilgili somut bir adım atılıyor. Tapu verme işleminin dışında biz bir mahalleyi sıfırdan yerinde dönüştürerek imar ediyoruz. Derbent’te İBB, Milli Savuma ve Atatürk Sanayi Sitesi Kooperatifi arazisi üzerinde oturan vatandaşlarımız var. Bu insanlar uzun yıllar evlerini korumanını mücadelesini vermiş. Kooperatif de oranın boşaltılması ve kendilerine teslimi noktasında bir mücadele veriyor. Kadir Başkan bu konuda mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir talimat verdi ve bunun üzerine bir çalışma başlatıldı. Tüm bu çalışmaların sonucunda kazan-kazan yöntemiyle bir proje ortaya çıktı. Yani vatandaş kazançlı, toprak sahibi kazançlı ve devlet kazançlı. Bu projenin kaybedeni yok. O yüzden herkesin desteğinin bu projede bulunması çok önemli.

Peki, vatandaş ne kazanacak?
Tapu mülkiyet problemini tamamen çözmüş olacaklar. Kat mülkiyetli Derbent ’teki dairelerinde yine komşularıyla oturuyor olacaklar. Deprem riski olmayan moderne binalarda oturacaklar. Yollar nizami olacak, otoparkları olacak, park ve okuluyla modern bir mahalle oluşturuyoruz. Tamamen Derbent için yepyeni bir hayat başlayacak.

Bundan sonra Derbent için nasıl bir süreç işleyecek?
Derbent ’in tamamına biz bu projeyi düşünüyoruz. Orada bir tanıtım ofisi kurulacak ve yapılacak olan dairelerinin aynısının bir showroomu yapılacak. Gerek Derbent’te oturan gerekse dışarıda oturan herkes gelip muhataplardan bilgi alacak. Proje ile ilgili tüm sorularını sorabileceği bir ofis kurulma çalışması yürütülüyor. Binaların tespiti şuan gerçekleştiriliyor. Arkasından geçici konutlarla ilgili yer tespiti yapılacak.

Geçici konutlar nereye yapılacak?
Taşocağı ve aşağıdaki otobüs duraklarının olduğu boş alanlarda geçici prefabrik konutlar inşa edilecek. Vatandaşımız Derbent ’ten uzaklaşmadan orada mevcut konutları yapılıncaya kadar ikamet ettirilecekler. Bu proje 3 etaptan oluşuyor. Birinci etapta kooperatif alanındaki vatandaşlarımız geçici konutlara taşınacak o bittikten sonra 2.etapta da İBB arazisindeki vatandaşlarımız taşınacak en son da müteahit kendi yerini boşaltmış olacak mevcut kanunların öngördüğü şekillerde yerini yapmış olacak.

Proje ne kadar bir sürede tamamlanacak?
Planlamada 14 ay gibi bir zamanda binaların bitirilmesi hesaplanıyor. Prefabrik ile birlikte bu proje 1,5 – 2 yıl arasında Derbent ‘in tamamı yeniden yapılmak şartıyla bitirilmek isteniyor. Ama seçime kadar 1.etapta birkaç tane blokun bitirilerek vatandaşımızın yeni evlerine taşınması sağlanacak.

Vatandaşın muhatabı kim olacak?
Burada muhatap birinci, ikinci şahıslar değil tamamen Büyükşehir Belediyesi. Gecekondu ve Mesken Müdürlüğü ile vatandaşımız sözleşmesini yapacak, yine dairesini Büyükşehir’den teslim alacak. Devlet garantörlüğü her şeyin üzerinde olduğu için Büyükşehir vatandaşın anahtarını teslim ettiği zaman oradan çekilecek.

Proje yeşil alanlar konusunda nasıl bir özelliğe sahip?
Bu projenin yüzde 70’i yeşil alan. Binanın oturduğu olan yüzde 30’u kapsıyor. 250 dönümlük Derbent’te binaların oturduğu alan yüzde 30. Bu aynı zamanda çevreci bir proje. Bizler ev ev Derbent ‘teki vatandaşlarımıza sunumlarla, görsellerle, planlarla bunu izah edeceğiz. İnşallah diğer mahallelerimize de bu proje örnek olur.

Son olarak Derbent halkına bir mesajınız var mı?
Derbent halkı kadar bizde çok heyecanlıyız. Onarın sorunlarını çözmenin heyecanı ve mutluluğu içindeyiz. Bu proje mülkiyet problemi olan bütün mahallelerde bu proje büyük bir heyecanla karşılandı. Ama çözüm olmasın, bu karışık halden nemalanan, insanların mülkiyet umutsuzluğundan nemalanan gruplar, siyasiler var. Bunlara karşı da vatandaşımız inşallah uyanık olacak. Derbent’li buna geçit vermiyor. Derbent bundan sonra huzurun, güzelliğin mahallesi olacak.

DERBENT'E MÜJDE!

Bu haber toplam 2076 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT