Batı Trakya'da Sarıyer rüzgarı

Batı Trakya'da Sarıyer rüzgarı
Vasil Linardi’nin Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e danışman olmasından sonra Başkan Genç’in azınlıklar konusundaki çalışmaları dikkat çekmeye başladı.

Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’de yaşayan azınlıklarla ilgili diğer belediyelere örnek teşkil edecek çalışmalarda bulunuyor. Bu sayede sadece Sarıyer ile sınırlı kalmayıp, yurtdışındaki Türk Birlikleriyle de yakın ilişkiler içinde bulunan Başkan Genç dostluk ve kardeşlik tohumlarının atılmasında yerel yönetimlerin oynayabileceği rolleri gösterdi. Bunun en önemli etkeni ise Azınlıklardan sorumlu danışmanı Vasil Linardi’nin çalışmaları.
Bilindiği üzere, 1 Temmuz Cuma günü Atina’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’na katılan Kılıçdaroğlu, 2 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirdiği Selanik ziyaretinin ardından Batı Trakya'ya uğradı. CHP Genel Başkanı Batı Trakya ziyaretinde İskeçe ve Gümülcine'de azınlık temsilcileriyle ve halkla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun Yunanistan ziyaretinin Batı Trakya ayağında, Yunanistan ve azınlıklarla ilgili çalışmalarıyla dikkat çeken Şükrü Genç de katıldı.

Selanik’te Atatürk’ün evine yapılan ziyaretten sonra İskeçe ziyaretine ilk olarak İskeçe Türk Birliği (İTB) ile başlayan ekip, İTB ziyaretinin ardından İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'yi makamında ziyaret ederek birlikte Seçilmiş Müftü Mehmet Emin Aga'nın kabrini ziyaret etti. Yassıköy Belediyesi’nin ziyareti esnasında Belediye Başkanı İsmet Kadı ve çalışma arkadaşlarının kapıda karşıladığı heyet bir süre burada kaldı. Yassıköy Belediyesi’ne gerçekleştirdiği kısa ziyaretin ardından Gümülcine'ye geldi. Gümülcine'de T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nu ziyaret ettikten sonra Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile makamında bir görüşme gerçekleştiren ekip görüşmeden sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne (GTGB) geçti. Başkanlığı döneminde kurduğu ilişkiler sayesinde iki ülke arasındaki dostluğunu gelişmesinde emek harcayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç gördüğü ilgi karşısında gezi boyunca duygulu anlar yaşadı.

ILK KEZ AZINLIKLARLA İLGİLİ DANIŞMAN
Ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde yerel yönetimlerin aktif rol oynayabileceğine inanan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yeni yönetim anlayışı çerçevesinde azınlıklarla ilgili bir politika oluşturdu ve çalışmalara başladı. Çalışmaların verimliliğini artırmak amacıyla belediye bünyesinde bu konuyla ilgili bir de danışman bulundurma kararı aldı. Başkanın Azınlıklardan Sorumlu Danışmanı olan ve aynı zamanda Sarıyer Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini de üstlenen Vasil Linardi, belediyenin ilgisini ve yakınlığını görünce onların yanında olmaya çalıştıklarını söyleyerek : “Bu bir ilk. Daha önceki belediyelerde görülmemiş bir olay. Buraya azınlıklar temsilcisi olarak geldim. Başkan danışmanlığını da bu anlamda yapıyorum. Sosyal faaliyetler konusunda biz de katkıda bulunmak istedik.”dedi. 

“YEREL HİZMET ULUSAL BAKIŞ…”
Başkan Genç “Batı Trakya’da Müslüman Türk olarak yaşayan vatandaşlarımız var. Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluğu, barışı, huzuru sağlayacak temel etkenlerden biri her iki tarafta da yaşayanların huzuru ve mutluluğu. Biz de bunun için burada elimizden geleni yapmalıyız” diyerek yaptığı çalışmaların vizyonunu çizmiş oldu.

Bu bağlamda Atina Belediye Başkanı Yorgo Kaminis, Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris, Egion Belediye Başkanı Evstatios Teodorakopoulos ve Didymoteicho Belediye Başkanı Paraskevas Patsouridis ile kurulan yakın ilişkiler, iki toplum arasındaki dostluğu pekiştirerek işbirliği yaratmayı hedefliyor. 2010 yılının ekim ayında gerçekleşen Yunan Dışişleri Bakan yardımcısı Spyros Kouvelis’in ziyaretinin ardından da belediye başkanları arasındaki yakın ilişkiler artarak devam etti. Sarıyer Belediyesi’nin bahsi geçen belediyelerle 2 yıldır düzenli kurduğu ilişkilerin sadece Sarıyer için değil, tüm Türkiye için büyük bir önem taşıdığını belirten Linardi bunun en güzel örneğini Kılıçdaroğlu’nun Batı Trakya gezisi esnasında gördüklerini söyleyerek “Türk Birlikleriyle kurduğumuz ilişkiler bu geziye renk kattı; Kılıçdaroğlu ve Genç her yerde coşkuyla karşılandı” dedi.

“HİZMETTE AYIRIM YOK!”
Uzun yıllardır kullanılmayan Sarıyer Yeni Merkez Camii’nin inşaatını tamamlayıp ibadete açarak takdir toplayan Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’de yaşayan tüm vatandaşların sorunlarıyla ilgileniyor. Bu bağlamda camilerin yanı sıra cem evlerinin, sinagog ve kiliselerin de düzenli temizlikleri ve bakımlarıyla ilgilenen Başkan Genç “Biz Sarıyer’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın mutluluğu için ayrım yapmadan çalışıyoruz” dedi.

Tarabya’daki Aya Paraskevi Kilisesi Vakfı ve Yeniköy’deki Panaiya Rum Kilisesi Vakfı adına da konuşan Linardi “Bu belediye yönetiminden önce Sarıyer’de azınlık olarak nitelenen toplumların kiliselerine yerel yöneticiler tarafından uğranılmamış bile. Fakat şu anki belediye düzenli olarak temizlik ve bakımlarıyla ilgileniyor” diyerek kiliselerin bahçelerindeki ve mezarlıkların içindeki otların temizlendiğini, Yeniköy Rum Mezarlığı’nın içindeki tarihi çınar ağacı Sarıyer Belediyesi tarafından tedavi edildiğini söyledi ve “Azınlıklar Sarıyer’de yaşadıklarını hissetmeye başladı” dedi.

“DOSTLUK TEMELLERİ YERELDEN ATILIR”
Sadece ibadethanelerin temizlik ve bakımlarıyla sınırlı kalmayıp kültürler ve dinler arasında dostluğun pekişmesi için kişisel olarak da çaba harcayan Başkan Genç, dini günlerde ayinlere de katılmasıyla dikkat çekiyor.  Vakıflar Meclis Üyesi ve Azınlıklar Ankara Temsilcisi Laki Vingas ile de yakın ilişkiler kuran Genç “Sarıyer hepimizin; ben de Sarıyer’in Belediye Başkanıyım. Herkes için varım” diyerek toplumlar arasında kardeşlik ve barışın sağlanmasında yerel yönetimlerin etkisini gösteren örnek bir belediyecilik anlayışı sergiliyor. 

“HER ALANDA DIŞA AÇILAN SARIYER”
Sarıyer Belediyesi’nin desteği ile CID UNESCO Uluslararası Dans Konseyi’nin Sarıyer Şubesi kuruldu. Bilindiği üzere CID-UNESCO dünya üzerinde 150 ülkenin üye olduğu bir birliktelik. CID UNESCO Sarıyer Bölge Başkanı görevini de üstlenen Linardi CID-UNESCO’nun Sarıyer için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi ve bu üyelik sayesinde Angola’dan Zimbabwe’ye kadar devam eden bir ülkeler zincirinin parçası haline geldiğimizin altını çizerek “Yunanistan’la başlattığımız bu ağ kapsamında Sarıyer adı 150 ülkede duyuldu. Bir mail yollandığımızda 250-500 bin kişiye ulaşıyoruz”. UNESCO dönem başkanının da Sarıyer’e ziyarete geldiğini belirterek “Milyarlar harcasak bu reklamı yaptıramazdık.” dedi. Kurulan bu şube sayesinde Sarıyer’de kurulması planlanan Konservatuar için CID-Unesco’da dans dönem başkanlığını yürüten Yunanistan ve müzik dönem başkanlığını yürüten İspanya’dan da destek sözü alındı. Bu sayede daha kurulmadan konservatuarın uluslararası boyutu çizilmiş oldu.

Selanik Mübadilleri Derneği ile kurulan yakın ilişkiler sayesinde Eylül ayında Sarıyer’den Selanik’e göç eden Rumlardan 30-40 kişiyi Sarıyer’e getirilerek kurulan dostluklara bir boyut daha eklenecek.

Türkiye ile Yunanistan arasında kültürel ortak mirasını canlandırmak için yapılan aktiviteler arasında Egian Flarmoni Orkestrasının verdiği konser büyük ilgi gördü. Atina Ulusal Dans Tiyatrosu Dora Stratou’nun sergilediği dans ve müzik gösterisi ise yapılan etkinliklerin bir seferle sınırlı kalmadığını, devamının geleceğini göstermiş oldu.

1 EYLÜL BARIŞ FESTİVALİ
Toplumlar arasında barışın sağlanması amacıyla Sarıyer Belediyesi bünyesinde başarıyla gerçekleştirilen uluslararası barış festivalini örnek gösteren Başkan Genç  “Biz barış ve kardeşlik için kültürler ve dinler arasında bir ayrım yapmıyoruz.” diyerek yerel yönetimin makro düzeyde devam eden olumlu ilişkilerin gelişmesindeki önemi bir kez daha belirtti. Bilindiği gibi Sarıyer Belediyesi her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde uluslararası bir organizasyon gerçekleştiriyor ve bu kapsamda “Sarıyer Barışa Çağrı Festivali” düzenliyor. Festival kapsamında inanç önderleri ve kültür temsilcileri 1 Eylül’de Sarıyer’de buluşuyor. Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Sünni-Alevi, Katolik, Ortodoks, Protestan, Süryani her dinden ve her mezhepten inanç temsilcisi o gün kendi inanışında barış için dua ediyor ve dünyanın birçok ülkesinden gelen müzik grupları barış şarkıları söylüyor. Başkan Şükrü Genç Türkiye’nin her anlamda toplumsal bir barışa ihtiyacı olduğunu ve bu festivalin barış için dünyaya samimi bir çağrı olduğunu belirtti.

Bu haber toplam 1484 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT