Bahçeköy'de büyük tehlike

Bahçeköy'de büyük tehlike
Bahçeköy’de bulunan tarihi su bentlerinin herhangi bir doğal afet dışında normalde 30 yıllık ömrü kaldı. Uzmanlara göre; bentlerin kuvvetli bir depremde ayakta kalması ise tam bir mucize...

Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge’nin iddialarına göre İSKİ, İstanbul Teknik Üniversitesi’den gelen bir heyetle Bahçeköy’de bulunan tarihi su bentleri ile ilgili rapor hazırladı. Bu rapora göre; Valide Sultan, Sultan Mahmut ve Kömürcü Bentleri’nin normal şartlarda 30 yıllık ömrü kaldı. İstanbul’da meydana gelebilecek büyük bir depremde ise bentlerin yıkılabileceği belirtiliyor. Yıkılması halinde bentlerin önünde kurulu olan bölgede bulunan evler ise büyük risk altında.



Uzmanlar bentlere 30 yıl ömür biçti
Sarıyer Manşet Gazetesi’ne konuşan Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge, İSKİ tarafından hazırlandığı ancak gizli tutulduğu iddia edilen raporla ilgili olarak, “Belgrad Ormanı’nın içeresindeki bentler tarihi bentler ve kültürel mirasımız. Ama ormanın içerisinde bulunuşu ve suların tasarrufu İSKİ Vakıflar Sularına ait oluşu burada bir karmaşa yaratıyor. 40 yıldan bu yana buralarda hiçbir tamirat yapılmamış bentlere el sürülmemiş. Bentlerde bir kil kaybı söz konusuymuş, kil kaybı da bentlerin çürümesinin bir göstergesiymiş. İSKİ bu suları kullandığı için İstanbul Teknik Üniversitesi’nden içerisinde mühendis ve mimarların da bulunduğu bir heyet istendi. Heyet 1,5 yıl süreyle gerekli incelemeleri yapıyor ve çıkan sonuçta herhangi bir afet olmaması kaydıyla bentlere 30 yıl ömür biçiyorlar. Herhangi bir deprem anında da ne olacağı ise belli değil. Bu rapor üzerine biz de harekete geçtik çeşitli çevreleri devreye sokmaya çalıştık. İSKİ ise bize bu raporları vermiyor. Büyükşehir’e başvurduğumda da benden bu rapor isteniyor. Raporu vermiyorlar ama okutuyorlar” diye konuştu.



Yüzlerce kişi ölebilir
Tehlikenin ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayan Bilge, “2006 yılındaki şiddetli yağışlarda Topuzlu Bendi'nden korkunç bir su taşkını yaşandı. Bizim evlerimizi 20 santim su bastı. Karadeniz mahallesinde birinci katlar ise komple su doldu. Kömürcü Bendi’nin önünde yüzlerce ev bulunuyor. Depremden dolayı bir patlama yaşandığında yüzlerce insan hayatını kaybedebilir. Bu konuda önlem alınması şart” dedi.



Bu haber toplam 13971 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT