Zülfü Livaneli: Savaşa ihtiyarlar karar verir ama gençler ölür

Zülfü Livaneli: Savaşa ihtiyarlar karar verir ama gençler ölür
Zülfü Livaneli, “Dünyanın bütün savaşlarına ihtiyar erkekler karar verir ama dünyanın bütün savaşlarında genç erkekler ölür. Kadınlar ve çocuklar acı çekerler” dedi.

Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali’ne onur konuğu olarak katılan ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, sahnede yaptığı konuşmayla barış adına önemli mesajlar verdi. “Dünyanın bütün savaşlarına ihtiyar erkekler karar verir ama dünyanın bütün savaşlarında genç erkekler ölür. Kadınlar ve çocuklar acı çekerler” diyen Livaneli Atatürk’ün şu sözünü hatırlattı: “Eğer vatan savunması için şart değilse bütün savaşlar bir cinayettir.”

“SAVAŞA İHTİYARLAR KARAR VERİR AMA GENÇLER ÖLÜR”

TİM Maslak Show Center’ı dolduran vatandaşlara konuşan Zülfü Livaneli, “Barışı savunmak aslında zordur. Barışı savunmak tehlikelidir. Aklı yeni eren bir çocuğa sorsanız; bir insanın öteki insanı öldürmesi mi daha iyi yoksa öldürmemesi mi diye, dünyanın bütün çocukları “öldürmemesi daha iyidir” diye cevap verir. Ama bu çocuklar büyüdükçe beynini öyle yıkarız ki, şunun uğruna adam öldürmek iyidir, marşlarla şunlarla bunlarla coşturur savaşa süreriz çocukları. Ve ne yazık ki; Dünyanın bütün savaşlarına ihtiyar erkekler karar verir ama dünyanın bütün savaşlarında genç erkekler ölür. Kadınlar ve çocuklar acı çekerler” dedi.

KADINLAR HEP BARIŞTAN YANADIR

Dünyada savaşa karar veren kadınlar çok az olduğunu belirten Livaneli; “Çünkü kadınlar bir çocuk dünyaya getirmenin, bir çocuk doğurmanın, büyütmenin ne olduğunu iyi bilir. O sadece sayılara indirgenmiş “bugün bu kadar şehit var”. “Bu kadar ölü var” demenin o sayılardan ibaret olmadığını bilir ve kadınlar insan hayatını daha çok önemser. Kadınlar hep barıştan yanadır” diye konuştu.

HEPİMİZ BARIŞIN KIŞKIRTICISI OLMALIYIZ

Barış Festivali’nin önemine de değinen Livaneli; “Böyle toplantılar ve barış için yapılan çabalar boşuna değildir. Çok da gereklidir çünkü dünyada herkes barış istemiyor ve savaş isteyenler maalesef daha çok. Savaş tamtamları savaş boruları çalanlar daha çok. Ama dünyada sanatçılar, kültür adamları, iyi kalpli düzgün ve mert politikacılar, bilim adamları barışın ne demek olduğunu iyi bilir. Hepimiz barışın kışkırtıcısı olmalıyız” dedi.

ATATÜRK’ÜN SAVAŞLA İLGİLİ SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Livaneli sözlerini şöyle tamamladı; “Dünyada tek bir general gelmiş geçmiş ki bunu söyleyebilmiş “Eğer vatan savunması için şart değilse bütün savaşlar bir cinayettir.” Ömrünü cephelerde geçirmiş bir insan bu ülkede 100 yıl önce söylemiş Mustafa Kemal Atatürk. UNESCO adına BM’de bir konuşma yapmıştım. Elimde yetki olsa genel kurul salonuna Atatürk’ün şu sözünü yazarım “İnsanlık medeniyeti tektir ama kolları vardır.” Bu öyle bir felsefe ki; 100 yıl önce bir general tarafından söyleniyor.  Bu gün insanları medeniyetler savaşı diye bir birine düşüren, uzak yerlerden alınan kararlarla bir milyon kara gözlü çocuğumuzu katleden, öldüren, insanları Ortadoğu’da evsiz barksız bırakan politikacıların suratına indirilmiş bir şamar gibidir. Keşke dinlese.”

fotogaleri.jpg

Sarıyer'den dünyaya barış çığlığı

 

Bu haber toplam 9121 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT