Yeni Trend: Kişiye Özel Şarkı

Yeni Trend: Kişiye Özel Şarkı

Son dönemde artış gösteren kişiye özel şarkı yazan romantik aşıklar, sevgililerine unutulmaz bir hediye veriyor. Peki şarkı sözü yazamayan, beste yapamayanlar ne yapıyor? Onlar için de içerik üreticiler gibi kişiye özel şarkı üreten söz yazarları ve besteciler var!

İçerik Editörü Reklam ve Danışmanlık ekibiyle iş birliği içinde çalışan besteci Gürcan Fırıncıoğlu ve söz yazarı Gökçe Tahmaz ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bu işi nasıl yaptıklarını sorduk. Bakın ne cevaplar aldık!

Öncelikle tebrik ediyorum. Şarkılarınız çok güzel. Nasıl çıkıyor bunlar?

Gökçe: Biraz yetenek, biraz da yazılan kişiyle olan iletişimin etkisiyle diyebilirim.
Gürcan: Gökçe yazıyor ben de besteliyorum. Sözleri okuduğumda melodisi geliyor ve besteliyorum.

Mesela şarkı yazdırmak isteyen kişiye ne soruyorsunuz?

Gökçe: Hani amaçla yazdıracağını soruyorum. Romantik mi yoksa neşeli mi olacak, nasıl bir mesaj içerecek? Yani hedef kitle ya da hedef kişimiz kim? Buna göre çalışmalara başlıyoruz. 

Ne tür şarkılar yapıyorsunuz?

Gürcan: Biz çocuk şarkıları yaparak işe başladık. Daha sonra talepler değiştikçe slow, hareketli, rap tarzında da üretmeye başladık. Genelde bu tarzları çıkarıyoruz.

Gökçe: Kendi şarkılarımızın dışında yaptığımız işler müşterinin talebi üzerine oluşturuluyor. Bu yüzden markalara hazırladığımız jingle müzikleri gibi, bireysel talepler için de kişiye özel şarkı yapıyoruz. Siyasi partiler ya da kurumsal firmalar için de birçok çalışma yapıyoruz. 

Peki kişiye özel şarkı biraz iddialı değil mi?

Gökçe: Herkesin bir hikayesi var. Bizimkisi mutlulukla dolu olurken, başka birininki hüzünlü olabiliyor. Bunu karşıdaki kişiye ne şekilde ifade etmek istediğini anlayarak sözleri yazıyorum. Herkes evlenme teklif etmek ya da ilanı aşk etmek için gelmiyor. Bazıları üzüntüsünü ifade edecek şarkılar istiyor. Ben iddialı olduğunu düşünmüyorum. Herkesin bir yeteneği var, bizimki de bu diye düşünüyorum.

Ne kadar sürede hazırlanıyorsunuz?

Gürcan: Zamanımız kısıtlı olduğu için ortalama 10 günde bir şarkıyı kayıtları da dahil olarak bitiriyoruz. Yoğun olduğumuz için çalışma sürelerimiz aksayabiliyor, bu yüzden 10-15 gün içinde bitmiş bir şekilde şarkı teslim edebiliyoruz.

Gökçe: Bazen birkaç dakikada, bazen de bir kaç günde şarkı yapıyoruz. Bize destek olan arkadaşlarımız da oluyor. Kayıtlar, düzenlemeler ve mixinglerde birçok çözüm ortağımız var. Ancak rutin işlerimiz de fazla olduğu için çok zaman ayıramıyoruz. 

Şarkıların telif hakları kime ait oluyor?

Gökçe: MESAM’a kayıtlıyız, şarkılarımızın telif hakları bize ait oluyor. 

Peki nasıl bu kadar hızlı olabiliyorsunuz?

Gürcan: Birbirimizle uyumluyuz. Bu yüzden sözler geldiğinde müzik de geliyor. Frekanslarımız tuttuğu için daha çabuk akıyor olabilir. 

Gökçe: Az önce de söylediğim gibi yetenek ve ilgi meselesi diye düşünüyorum. Gürcanla uyumlu çalışıyoruz. Mesela İhtimal şarkısını 10 dakika içinde besteledi. Bazı şarkılar için bir kaç gün çalışmamız gerekebiliyor. Bazıları da anlık olarak ortaya çıkıyor. 

Şarkı yazdıracak olanlara ne tavsiye edersiniz?

Gökçe: Tabi ki kendi cümleleriyle duyguları ifade edebiliyor olmak en önemli konu. Biz işi amatör bir ruhla bir tık yukarı çıkarıyoruz. Kalıcı bir armağan, hoş bir sürpriz olarak herkes sevdiklerini mutlu edebilir. 

Gürcan: Herkes duygularını dile getiremiyor. Bazen insanlar yoğun hisler duysa da kelimelere dökmekte zorlanabiliyorlar. Bu durumda bizden destek alabilirler tabi. Ama ben de Gökçe’ye katılıyorum, herkesin kendi cümleleriyle ifade edebilmesi daha iyi olur. 
 

Bu haber toplam 25784 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
1 Yorum