Şükrü Genç: Bu yasa Sarıyer'de mülkiyet sorununu çözmüyor!

Şükrü Genç: Bu yasa Sarıyer'de mülkiyet sorununu çözmüyor!
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç 'İmar Barışı’nı Sarıyer açısından değerlendirdi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç 'İmar Barışı’nın Sarıyer açısından değerlendirildiği bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya mahalle dernekleri, muhtarlar olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı. Şükrü Genç, "Bakanla defalarca görüştük ama yasa isteğimiz gibi çıkmadı. Bu yasa Sarıyer’de mülkiyet sorununu çözmüyor. Hiçbir yerinde tapu veya mülkiyet sorununun çözümüne yönelik kelime yok” dedi.

Şükrü Genç: “Bakanla görüştük ama anlattığımız şekliyle çıkmadı”

Toplantı öncesinde konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yaptıkları toplantının çıkan yasaya karşı bir toplantı olmadığını vurgulayarak, “Bu Sarıyer açısından bir değerlendirme toplantısıdır. Bu kararnameyi çıkaranlar dahil olmak üzere bu işi en iyi bilen ekip bizim ekibimiz. Eğer gecenin bir yarısında müdahale etmeseydik şuan bu toplantıyı da yapamayacaktık. Sayın Bakan gece beni aradı, daha sonra iki kez daha aradı, Sevgi Hanım ile de görüştü. Biz olması gerekenin ne olması gerektiğini anlattık ama bizim anlattığımız şekliyle çıkmadı olay. Çıkan yasanın şuanki haliyle herhangi bir yerinde tapu veya mülkiyet sorununun çözümüne yönelik hiçbir kelime yok. Sadece satış var. Bu satışın ardında da ne olduğunu bilmiyoruz. Eğer yönetmelikte yapılacak olan bir düzenleme var ise bu konuda ısrarcı olmamız gerekiyor. Sarıyer’de tapu sorununun çözümü ancak buralarda yaşayan insanların içinde olduğu yasa, kararname, protokol ile olur” dedi.

"Kaçak projeler bu yasayla yasallaşıyor"

İmar barışı sözünde doğru olan bir tek şeyin 'barış' kelimesi olduğunu söyleyen Başkan Genç, “Onun dışındakiler çok doğru değil. Bizim Sarıyer'de bekleyen bu sorun 40 yılı aşkın zamanı kapsıyor. Onlara bir çözüm gelmiyor ama yüksek katlı binalara çözüm geliyor. Kaçak projeler bu yasayla yasallaşıyor. Kaçak katlar kat mülkiyetiyle satılabilir alanlara dönüşecek. Bu binaları yaparken imar suçu işleyenler böylece suç işlemekten kurtuldu olacak. Bir Esenyurt bölgesi var mesela. Ruhsatlı başlamış ancak ruhsata aykırı dikilmiş bazı binaların affı için getirildi bu kanun aslında. Sarıyer’de gecekonduda yaşayan vatandaşa faydası yok” dedi.

imar-ic3.jpg

Sevgi Atalay: Bu yasa Sarıyer’de mülkiyet sorununu çözmüyor

Şükrü Genç’ten sonra Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay detaylı bir sunumla yasayı Sarıyer açısından değerlendirdi. Bu yasal düzenlemenin sanıldığı gibi tapu, imar sorununu çözen bir düzenleme olmadığının altını çizen Atalay, “Yasa metninde tapu kelimesi yer almamaktadır. Mülkiyet ve muvafakat sorunu yaşamayan imara aykırı projelere imar affı getirmektedir. Sarıyer’de bu yasadan birkaç plaza ya da birkaç site faydalanabilir. Bu yasa mülkiyet sorununu çözmüyor, imar sorununu çözmüyor. Sorun çözülüyormuş gibi vatandaşta yanlış algı oluşturuluyor. Gecekondu mahalleleri açısından ‘’mutlu son, 50 yıllık hasret bitti, imar sorunu çözüldü’’ şeklindeki ifadelerin bu yasada karşılığı yoktur. Sarıyer’in %80’inin bu yasadan faydalanması mümkün değildir. 2981 sayılı yasanın çok gerisindedir. Bu yasanın uygulanabilir hale getirilmesi için rayiç bedel üzerinden satış yerine 2981 sayılı yasada belirlenen satış şartı esas alınmalıdır” dedi.

İmar Barışı tapu ya da mülkiyet hakkı tanıyan bir düzenleme değildir

Atalay değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: İmar barışı düzenlemesi doğrudan bir tapu ya da mülkiyet hakkı tanıyan bir düzenleme değildir. Yapı Kayıt Belgesinin sağladığı olanaklar şöyle; Elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasına olanak sağlıyor. Yıkım kararı iptal ediliyor. Tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor. Ancak elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarınız varsa, yıkım ya da idari para cezanız yoksa yapı kayıt belgesi bu anlamda bir avantaj sağlamıyor. Sarıyer olarak gecekondu mahallelerimizin tamamına yakını bu altyapı hizmetlerinden yararlanıyor. Yıkım kararı olan gecekondu mahallemiz yok.

Ruhsata aykırı proje yapan inşaat firmalarına önemli bir avantaj sağlıyor

İmar barışı düzenlemesi, mülkiyet sorunu olmayan ruhsatlı başlamış ve kaçak duruma düşmüş binaları kesin olarak kurtarmaktadır. Esenyurt vb. ilçelerde ruhsatlı başlamış ve ruhsatına aykırı inşa edilmiş muvafakat sorunu olmayan müteahhit yapıları için hazırlanmış görünüyor. Proje geliştiren şirketler tarafından imara aykırı olarak fazladan yapılan inşaatların bu düzenleme ile kat mülkiyetine kavuşmasının önü açılıyor. Batma noktasına gelen inşaat firmaları önemli bir avantaj sağlıyor.

imar-ic1.jpg

Kaçak plazalar bu düzenleme ile yasallaşıyor

Kaçak plazalar bu düzenleme ile yasallaşıyor ve kat mülkiyeti tapularını alabiliyorlar. Örneğin, Maslak'ta ruhsatına aykırı yapılan ve kaçak duruma düşen ve Sarıyer Belediyesi'nce yıkım ruhsatı düzenlenerek yıkılan plaza yıkılmamış olsaydı bu yasadan faydalanacaktı. Kaçak projeler bu düzenleme ile yasallaşıyor ve kat mülkiyeti tapularını alabiliyorlar. Kaçak katlar kat mülkiyeti ile satılabilir alanlara dönüşeceği için müteahhitlere olağanüstü gelir sağlanıyor. İmar suçları suç olmaktan çıkarılıyor.

Derbent gibi mahalleler faydalanamıyor

Gecekondu alanları açısından yasal düzenleme değerlendirildiğinde; 3. kişilere ait arazilerde oturanlar bu kanun düzenlemesinden yararlanamıyor. Bu durumda; örnek vermek gerekirse; Sarıyer’in Derbent mahallesinin %50’den fazlası 3. kişi mülkiyetinde olduğu için (Darüşşafaka Vakfı, Mikrocerrahi Vakfı, Oto Sanatkarları) yararlanamıyor.

Sarıyer’de 2003 imar planlarından dolayı yine yararlanılamıyor

Sarıyer açısından bakıldığında; mevcut yapılaşmanın yarısından fazlası 2003 onay tarihli imar planında donatı alanında kalmaktadır. Dolayısıyla hisseli arazilerde muvafakat sorunu aşılsa bile mevcut yapıların yarısından fazlası donatı alanına denk geleceğinden imar planı sorunu nedeniyle yine kat mülkiyetine gidilemeyecektir. Yine imar planı sorunu nedeniyle yapıları donatı alanında kalan malikler, yapıları imara açık alanda kalan maliklere muvafakat vermeyecektir.

İmar Barışı’nın Sarıyer’deki bu mahallelerde uygulanma olanağı yok

Hisseli mülkiyetler açısında bakıldığında örneğin Ferahevler'de mülkiyet çok fazla. Hisseli mülkiyet üzerinde yüzlerce bina yer alıyor. Hisseli parsellerdeki fiili yapılaşmaya baktığımızda parselde; hissesi olup binası olmayan, hem hissesi hem de binası olan binası olup hissesi olmayan vatandaşlar var. Hisseli mülkiyetin çok olduğu, yapılaşmanın yoğun olduğu Ferahevler Mahallesi , Kazım Karabekir Paşa Mahallesi, Tarabya Mahallesi Topçam, PTT Evleri Mahallesi, İstinye Mahallesi Cumhuriyet Mahallesinin hisseli alanlarında bu düzenlemenin uygulama olanağı yok.

İmar Barışı Sarıyer’in çok az bir kısmına avantaj sağlıyor

Bu yasal düzenleme sadece Sarıyer’de mevzii imar planları ile oluşmuş site ve kooperatiflere kısmen avantaj sağlamaktadır. Kasapçayırı, Ayazağa, Darüşşafaka, Tarabya gibi mahallelerde ruhsatlı başlamış, muvafakat sorunu yaşamayan, imar planında donatı alanına denk gelmeyen blokların ruhsata aykırı kısımları (kaçak katlar, bodrum katlar, çatı katları vb.) kat mülkiyetine dönüşebilecektir.

Değerlendirmenin sonunda Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay toplantıya katılan vatandaşların sorularını cevapladılar.

Vedat Özdemir yazdı: 'İmar Barışı' ile ilgili gerçekler ve yalanlar!

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 10792 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
3 Yorum