MİLYON DOLARLIK VİLLALARA VERGİ MUAFİYETİ

MİLYON DOLARLIK VİLLALARA VERGİ MUAFİYETİ
Sarıyer’in gecekondu mahallelerindeki vatandaşlar vergilerini ödemek zorunda kalırken, Zekeriyaköy’deki milyon dolarlık villalara 2022’ye kadar vergi muafiyeti getiriliyor.

AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı’nın müjde olarak duyurduğu bu kararla devlet sadece Sarıyer’deki lüks villalardan alınamayacak vergilerle yaklaşık 200 Milyon TL daha zarar edecek.

30 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde yaşayan vatandaşlara 2019’a kadar emlak vergisi muafiyeti ve su faturalarında indirim getirilmişti. Sarıyer’in ve İstanbul’un en zengin köyleri olarak bilinen ve emlak değeri olarak da milyon dolarların konuşulduğu başta Zekeriyaköy olmak üzere, Demirciköy, Uskumruköy, Garipçe, Kilyos,  Rumelifeneri, Kısırkaya, Gümüşdere de oturanlar devlet ve belediyenin her türlü hizmetinden faydalanırken, 5 yıl boyunca tek kuruş emlak vergisi ödemedi. Su faturalarından ise indirimli olarak faydalandı. Sarıyer Belediyesi’ne 5 yılda yaklaşık 250 Milyon TL emlak vergisi ödemesi gereken binlerce villa ve lüks site tüm hizmetlerini ise gecekondu mahallelerinin verdiği vergiler sayesinde aldı. 

2022’ye kadar vergi ödemeyecekler

TBMM’ye sunulan torba yasa tasarısıyla Sarıyer’de köyden mahalleye dönen bölgelerdeki vatandaşlara vergi muafiyeti getiren yasanın süresi 2022’ye kadar uzatılmak isteniyor. Böylece bu sekiz köyde evleri bulunanlara pek çok alanda tanınan vergi muafiyeti ve indirimler 2022 yılına kadar devam edecek. 4 yıl boyunca yaklaşık 200 Milyon TL emlak vergisi daha alınmamış olacak. Bu mahallelerdeki milyon dolarlık villalar tüm belediye hizmetlerini gecekondu mahallerinin ödediği vergiler sayesinde almış olacak.

Lüks villalar devlete 450 Milyon TL’ye yük oldu 

2014’ten 2022’ye kadar olan süre hesaplandığında 9 yılda bu bölgeler devletten her türlü hizmeti eksiksiz bir şekilde aldığı halde yaklaşık 450 Milyon TL emlak vergisinden de muaf olmuş olacak. Bu parayla Sarıyer’e çok sayıda hizmet binası, hastane, spor salonu, okul gibi yatırımlar yapılabiliyor.

Kaynak:SARIYER MANŞET

Bu haber toplam 6446 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT